Митрополича ялинка-2015: чудо можливе

Різдво… Митрополича ялинка… Веселе різдвяне дійство в Національній опері

Початок ― о 13.00. Та вже задовго до того перед входом до театру збираються запрошені гості. Хтось гріється в автобусах в очікуванні початку вистави.

img 9990 1

А хтось знаходить прямо тут, на місці, розваги. І веселиться, як може. Імпровізована ковзанка на гранітних бордюрах опери ще й яка захоплива!

img 9993 1

Поки одні гріються, другі катаються, треті дають інтерв’ю. Ми запитали у Вови Олексієнка, вихованця Городнянської обласної школи-інтернату, чи знає він, що зараз відбуватиметься і чого він очікує від сьогоднішнього дня.

Долаючи сором’язливість, хлопець розповів, що в столиці уперше. Що буде зараз ― для нього сюрприз. В чудо вірить не дуже, та бажання загадав. Чекає, що здійсниться.

7-го січня ― Різдво Христове. Про це добре знає Аріф Литовченко. Він учиться в 7-му класі школи-інтернату №4 Києва для слабозорих дітей.

img 9995 1

Аріф ― по центру в першому ряду

На день народження годиться дарувати подарунки. Найкращий подарунок маленькому Іісусу від дітей ― це гарна поведінка та хороші оцінки. З першим в Аріфа ― не дуже: «На рахунок поведінки ― не обіцяю, ― зізнається хлопець. ― А оцінки ― так, піде!» Втім, чесніть та безпосередність теж зараховано.

Ну і, звичайно, побажання від Аріфа своїм друзям і однокласникам у день свята: «Я хотів би побажати щастя, головне ― здоров’я. Хороших оцінок. Щоб ми слухались нашу вчительку. І всього такого хорошого».

Цьогоріч Митрополича ялинка в день Різдва Христового була яскравою та дуже позитивною.

В холі гостей зустрічали скрині з мандаринами, шоколадом та печивом, гірки з йогуртів, кошики та візочки із подарунками. Розважали аніматори та казкові персонажі: Гусениця, Коза, Котик…

Для творчих та допитливих організували всілякі конкурси: розмалювати малюнок, відгадати загадку, знайти рукавичку Діда Мороза…

Перед початком новорічної вистави на сцену вийшли організатори різдвяного свята для дітей ― Блаженніший Митрополит Онуфрій та голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископ Обухівський Іона.

Першосвятительське благословення та слова різдвяного привітання від Предстоятеля Української Православної Церкви ― дітям.

img 9143 1

«Нехай Господь допомагає вам, щоб ви росли добрими, слухняними, добре вчилися. Щоб ви були чесними один з одним, по відношенню до своїх родичів, близьких, до всіх людей. І щоб стежки вашого земного життя були осяяні тою духовною зіркою, яка колись возсіяла над Віфлеємом. З празником всіх вас!»

За мить розпочалася вистава. Її діти сприйняли одразу. Адже сюжет зрозумілий: треба до початку Нового року обов’язково вручити подарунок дівчинці Марійці, яка єдина залишилася без гостинця. І допомагали Діду Морозу це зробити всі-всі мешканці казкового світу. А ще ― й самі глядачі: плескали в долоні, відповідали на запитання, танцювали та навіть взяли участь у змаганні хлопців і дівчат!

Тож свято вийшло на славу!

Про особливості цьогорічної митрополичої ялинки його організатори розповіли деякі подробиці.

Голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископ Обухівський Іона зазначив, що головною відмінністю нинішньої різдвяної вистави є те, що тепер вона організовується під патронатом Блаженнішого Митрополита Онуфрія, який прийняв цю традицію від спочилого Предстоятеля, Митрополита Володимира. А традиційна, вже 5-й рік поспіль, соціальна направленість залишилася незмінною. Діти з інтернатів та сиротинці ― основні гості свята, зазначив владика Іона.

img 0001 1 0

А секретар Синодального відділу у справах молоді УПЦ, Ірина Куценко, яка безпосередньо відповідала за логістику всього процесу, знає своїх підопічних «на зубок». «Діти приїхали не тільки з Київської області. Це і Вовчків, і Тараща, і Біла Церква, ― розказує Іра. ― З усієї України. Навіть з Херсонської області, з Переяслав-Хмельницького, Черкаської області, з Трипільського дитячого будинку. Сьогодні є також діти переселенців. При чому не просто діти переселенців. А діти-інваліди переселенців з Луганщини і Донеччини».

img 0013 1

На святі були і давні друзі, з якими волонтери працюють вже кілька років, і нові. «Наприклад, херсонські діти, ― продовжує Ірина. ― Ми ними опікуємося, але так далеко вони ніколи не їздили. Цього року ми вирішили знайти для них житло. Вони лишаються з нами, волонтерами, ще на ніч. Тобто, після свята в нас іще продовжується свято, але вже в такому спільному домі, нашому з дітьми».

img 0011 1

Віталій, гість із Херсона, дає інтерв’ю

Про організацію дійства та про прибуття гостей на свято з усієї України Іра розказала багато чого цікавого.

«Насправді, був дуже складний процес. Тому що було задіяно близько 70 волонтерів. Потрібно було зустріти всіх дітей, які приїжджають з області. І не з однієї! Всім роздати квитки, розсадити на місця…

В цьому році була така цікава історія. Ще напередодні ми розраховували, що всіх наших діток після вистави погодує МакДональдс. Для дітей це вже стало традицією. Але щось не склалося. І в останні дні у нас паніка: як це ― діти не поїдять? Їм же їхати ще потрібно! Два дні залишилось!

І я сказала волонтерам: шукаємо все, що тільки можна.

І вони за 2 дні обдзвонили, напевно, більшість ресторанів і кафе Києва. Тож сьогодні діти матимуть змогу і піцу поїсти, хтось таки попадає в МакДональдс, хтось в ресторан «Салатерія»… Навіть дійшло до того, що самі ресторани телефонували нашим волонтерам і запитували: а що краще вашим діткам приготувати, що вони будуть їсти?

Тому, дякуючи такій небайдужій молоді, діти сьогодні відчують свято».

Головне ж побажання, яке звучало в цей святковий день і від дітей, і від дорослих: «Добра нам та миру. Миру та добра».

img 9996

img 9997img 0003 0

20150107 134000 resized

Ірина Куценко разом з Ганною Лелик в холі Опери

20150107 133940 resized

20150107 144936 resized

20150107 145013 resized

20150107 145859 resized

20150107 150312 resized

 

img 0016 0Джерело