Влада продемонструвала неготовність до міжконфесійного діалогу, коли передала Теплу Софию УПЦ КП - Кость Бондаренко

Передача УПЦ Київського патріархату храму Малої (Теплої) Софії на території Національного заповідника «Софія Київська» свідчить про те, що влада не готова підтримувати міжконфесійний діалог в Україні, а виступає на боці лише однієї з конфесій

Про це заявив політолог, керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Уряд, політики взяли на себе невластиві їм функції, бо втрутилися в церковне життя, чого вони не мали права робити, оскільки Церква відокремлена від держави, і, відповідно, держава від Церкви також мала б бути відокремлена», – зазначив Кость Бондаренко.

«У цій ситуації, якщо є невирішений церковний конфлікт в Україні, якщо є суперечливий момент, пов'язаний із приналежністю власності, і ця церква (Мала Софія – ЦІ) функціонує як музей, не варто було владі переходити межі дозволеного і ставати на бік однієї з конфесій, сіючи таким чином розбрат і, фактично, ставлячи під сумнів легітимність свого рішення», – наголосив політолог.

За його словами, «це помилкове рішення потрібно було якомога швидше виправити», проте проведення УПЦ Київського Патріархату 21 лютого першого богослужіння у храмі Малої Софії, на його думку свідчить про те, що «не було зроблено жодних висновків».

Як повідомлялося, Міністерство культури України за дорученням Прем’єр-міністра розглянуло і задовольнило звернення УПЦ Київського патріархату щодо передачі в користування храму Малої (Теплої) Софії, про що віце-прем’єр і міністр культури В’ячеслав Кириленко повідомив 19 лютого.
Відомо, що Кириленко є членом «вищої церковної ради УПЦ КП».

Рішення Мінкульту викликало негативну реакцію фахівців-музейників, Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ІСОМОS), правозахисників, політологів, політиків, громадськості.

У коментарі, поширеному Синодальним інформаційно-просвітницьким відділом Української Православної Церкви, зазначалося, що Кабмін неприховано протегує інтереси однієї з конфесій – УПЦ КП – що є виявом зневаги чиновників до Конституції України, яка визначає рівність усіх громадян перед законом.

Незважаючи на суспільний резонанс, представники УПЦ КП 21 лютого провели богослужіння у храмі Малої Софії.