РІШЕННЯ СИНОДУ: 2 нових єпископи, 2 нових Синодальні відділи, 2 нових місцешанованих святих та Митрополича рада з питань культури

У вівторок, 16 вересня, у Синодальному залі резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви в Києво-Печерській Лаврі відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви

Перед початком засідання Синоду Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію в домовому храмі резиденції Предстоятеля. За богослужінням молилися всі члени Священного Синоду.

Священний Синод ухвалив декілька кадрових рішень, про канонізацію місцевошанованих святих у Полтавській та Черкаській єпархіях, про висвячення двох нових єпископів, про реорганізацію Синодальних установ УПЦ тощо.

Головою Церковного суду призначено митрополита Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора (журнал №39)

У зв’язку з обранням митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія Митрополитом Київським і всієї України, його було звільнено з посади голови Церковного Суду Української Православної Церкви.

Головою Церковного Суду призначено митрополита Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора.

Митрополита Феодора також було введено до складу постійних членів Священного Синоду Української Православної Церкви.

У Чернівецько-Буковинську єпархію призначено нових правлячого і вікарного архієреїв (журнал №40)

Керуючим Чернівецько-Буковинською єпархією призначено архієпископа Хотинського Мелетія, звільнивши його з посади вікарія Чернівецько-Буковинської єпархії.

Єпископом Хотинським, вікарієм Чернівецько-Буковинської єпархії визначено бути архімандриту Євсевію (Дудці), клірику Чернівецько-Буковинської єпархії, звільнивши його з посади намісника (ігумена) Іоанно-Богословського Хрещатицького чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії (с. Хрещатик Заставнівського району Чернівецької області).

Наречення та хіротонію архімандрита Євсевія (Дудки) в єпископа Хотинського, вікарія Чернівецько-Буковинської єпархії буде звершено в м. Києві.

Призначено нового намісника в Хрещатицький монастир Чернівецько-Буковинської єпархії (журнал №41)

На посаду намісника (ігумена) Іоанно-Богословського Хрещатицького чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії (с. Хрещатик Заставнівського району Чернівецької області) призначено архімандрита Серафима (Дудку).

Новий вікарій у Горлівській єпархії (журнал №42)

Єпископом Краснолиманським, вікарієм Горлівської єпархії призначено єпископа Аліпія (Погребняка).

Розглянули участь УПЦ у міжнародних заходах, спрямованих на припинення збройного протистояння на Сході України (журнал №43)

Священний Синод УПЦ заслухав рапорт голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополита Луганського і Алчевського Митрофана про участь делегації Української Православної Церкви у Круглому столі лідерів церков та релігійних організацій України та Росії, що проходив у місті Осло (Норвегія) 9-11 вересня 2014 року.

З 9 по 11 вересня 2014 року на запрошення Норвезького Біблійного Товариства та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, делегація Української Православної Церкви на чолі з головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Преосвященним митрополитом Луганським і Алчевським Митрофаном перебувала в м. Осло (Норвегія), де брала участь у Круглому столі з проведення діалогу між головами церков та релігійних організацій України та Росії. До складу делегації також увійшли — заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу священик Віталій Поліщук. У ході проведення багатосторонньої зустрічі було обговорено низку проблем, пов’язаних з врегулюванням кризової ситуації на Сході України та прийнято спільне Комюніке.

Священний синод рапорт взяв до відома та висловився про користь подальшої участі представників Української Православної Церкви у заходах, спрямованих на припинення збройного протистояння на Сході України.

Засновано стипендію імені Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (журнал №44)

Заслухавши рапорт ректора Київської духовної академії і семінарії митрополита Бориспільського і Броварського Антонія про Положення про стипендію імені Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана), Священний Синод ухвалив відповідне Положення.

Відповідно до п.5 Постанови Собору єпископів Української Православної Церкви, який відбувся 13 серпня 2014 року, Священному Синоду УПЦ було доручено створити Положення про Синодальну стипендію імені Блаженнішого Митрополита Володимира для кращих студентів Київської духовної академії і семінарії.

Майнове рішення по Львівській єпархії (журнал №45)

Священний синод надав дозвіл Львівській єпархії Української Православної Церкви на відчуження нерухомого майна за адресою: м. Львів, вул. Пекарська 57-59, будівля №3, літера «А2» (площею 501,6 кв.м), що належить Львівській єпархії на праві власності. Умови передачі зазначеного майна має визначити Єпархіальна рада Львівської єпархії УПЦ.

Прийнято Статут «Місії Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї» (журнал №46)

Відповідно до рапорту голови Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї єпископа Ровеньківського і Свердловського Пантелеімона про прийняття та реєстрацію Статуту релігійної організації «Місія Синодальний відділ Української Православної Церкви у справах сім’ї» Синод ухвалив прийняти та зареєструвати Статут релігійної організації «Місія Синодальний відділ Української Православної Церкви у справах сім’ї».

Причислено до лику святих єпископа Полтавського і Переяславського Іларіона (Юшенова) (журнал №47)

Заслухавши рапорт голови Синодальної Комісії по канонізації святих архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна, розглянувши житіє, труди, подвиги та враховуючи народне шанування єпископа Полтавського і Переяславського Іларіона (Юшенова), Священний Синод УПЦ благословив місцеве прославлення та шанування в межах Полтавської єпархії єпископа Полтавського і Переяславського Іларіона (Юшенова).

Було затверджено іконописне зображення святого, проекти тропаря і кондака святому.

Пам’ять святителя Іларіона (Юшенова), єпископа Полтавського і Переяславського, звершувати в день його прославлення.

Синод підніс подяку Всемилостивому Богу, дивному у святих Своїх, що явив нам нового молитовника за Святу Церкву та наш народ.

Причислено до лику святих блаженного Варфоломія Чигиринського (журнал №48)

Заслухавши рапорт голови Синодальної Комісії по канонізації святих архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна, розглянувши житіє, труди, подвиги та враховуючи народне шанування Варфоломія Бондаренка, Священний Синод благословив місцеве прославлення та шанування в межах Черкаської єпархії Варфоломія Бондаренка.

Було затверджено іконописне зображення, проекти тропаря і кондака святому. Останки блаженного Варфоломія Чигиринського вважаються святими мощами.

Пам’ять блаженного Варфоломія Чигиринського ухвалено звершувати в день його преставлення 4 / 17 жовтня (старий / новий стиль) та обрітення мощей 7 / 20 лютого (старий / новий стиль).

До церковного календаря УПЦ внесено ім’я святого Стефана ІІІ Великого, благовірного Молдавського господаря (журнал №49)

Святий Стефан ІІІ Великий був канонізований Румунською Православною Церквою у 1992 році. Сьогодні в окремих регіонах Української Православної Церкви святий Стефан ІІІ Великий має широке шанування, а на його честь збудовані та освячені храми.

Священний Синод УПЦ, заслухавши рапорт голови Календарної комісії УПЦ єпископа Ірпінського Климента, ухвалив внести ім’я святого Стефана ІІІ Великого, благовірного Молдавського господаря, в місяцеслов Української Православної Церкви з встановленням дня пам’яті 2 / 15 липня (старий/новий стиль).

Календарній комісії доручено внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Нова ігуменя в Харалампіївському монастирі Конотопської єпархії (журнал №50)

Відповідно до рапорту єпископа Конотопського і Глухівського Романа, на посаду настоятельки Свято-Харалампіївського жіночого монастиря Конотопської єпархії (с. Гамаліївка Шосткинського району Сумської області) було призначено монахиню Софію (Лотоцьку) з возведенням в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

Звільнено ігуменю Благовіщенського монастиря Херсонської єпархії (журнал №51)

Відповідно до рапорту архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна, Священний Синод звільнив ігуменю Анастасію (Бернацьку) з посади настоятельки Благовіщенського жіночого монастиря Херсонської єпархії (с. Приозерне Комсомольського району Херсонської області), згідно з поданим проханням.

Звільнено ігуменю Анастасіївського монастиря Київської єпархії (журнал №52)

Священний Синод УПЦ заслухав інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та ухвалив звільнити ігуменю Анастасію (Гуцол) з посади настоятельки жіночого монастиря на честь святої Анастасії Київської Київської єпархії (с. Ковалівка Васильківського району Київської області), згідно з поданим проханням.

Новим вікарним єпископом Одеської єпархії призначено архімандрита Віктора (Бикова) (журнал №53)

Заслухавши рапорт митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, Священний Синод УПЦ ухвалив єпископом Арцизьким, вікарієм Одеської єпархії, бути архімандриту Віктору (Бикову), клірику Одеської єпархії.

Наречення та хіротонію архімандрита Віктора (Бикова) в єпископа буде звершено в м. Києві.

В Одеській єпархії встановлено святкування на честь ікони Божої Матері «Благоуханний цвіт» (журнал №54)

Заслухавши рапорт митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, Священний Синод благословив встановити в межах Одеської єпархії місцеве святкування на честь ікони Божої Матері «Благоуханний цвіт» 14 / 27 листопада (старий/новий стиль).

Призначено вікарія до Хустської єпархії (журнал №55)

Єпископом Угольським, вікарієм Хустської єпархії, призначено єпископа Антонія (Боровика).

Реорганізовано деякі Синодальні установи Української Православної Церкви (журнал №56)

Синод ухвалив:

У зв’язку з розширенням культурно-просвітницької сфери діяльності Української Православної Церкви утворити Митрополичу Раду з питань культури під головуванням Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

До складу Митрополичої Ради з питань культури включити Синодальний відділ Української Православної Церкви «Місія “Церква і культура”».

Утворити Синодальний просвітницький відділ Української Православної Церкви та включити його до складу Митрополичої Ради з питань культури. Головою Синодального просвітницького відділу Української Православної Церкви призначити протоієрея Георгія Коваленка, звільнивши його з посади голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Головам Синодального відділу «Місія “Церква і культура”» ігумені Серафимі (Шевчик) та Синодального просвітницького відділу УПЦ протоієрею Георгію Коваленку на наступне засідання Священного Синоду УПЦ надати проект Положення про Митрополичу Раду з питань культури та її склад.

Реорганізувати Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, шляхом перетворення у Синодальний інформаційний відділ УПЦ. Головою Синодального інформаційного відділу УПЦ призначити єпископа Ірпінського Климента, вікарія Київської Митрополії.

З урахуванням необхідності ефективної, скоординованої і системної діяльності Церкви у сфері гуманітарного забезпечення, а також організації та підтримки соціальних ініціатив в українському суспільстві, утворити Синодальний відділ Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань. Головою Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань призначити протоієрея Владислава Діханова.

Реорганізувати Відділ по благодійності та соціальному служінню при Священному Синоді УПЦ шляхом приєднання до Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань. Звільнити архідиякона Сергія Косовського з посади голови Відділу по благодійності та соціальному служінню при Священному Синоді УПЦ.

Ліквідувати Комітет з біоетики та етичних питань при Священному Синоді УПЦ. Звільнити єпископа Макарівського Іларія, вікарія Київської Митрополії з посади голови Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді УПЦ. Функції Комітету з біоетики та етичних питань віднести до компетенції Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів.

Ліквідувати Синодальний відділ УПЦ у справах пастирської опіки воїнів-інтернаціоналістів. Звільнити єпископа Боярського Феодосія, вікарія Київської Митрополії, з посади голови Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки воїнів-інтернаціоналістів. Питання пастирської опіки воїнів-інтернаціоналістів віднести до компетенції Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України.

  • img_9247
  • img_9250
  • img_9253
  • img_9256
  • img_9258
  • img_9262
  • img_9263
  • img_9264
  • img_9267
  • img_9275
  • img_9284
  • sinod_uptc_v_kievo-pecherskoi_lavre_1
  • sinod_uptc_v_kievo-pecherskoi_lavre_2
  • sinod_uptc_v_kievo-pecherskoi_lavre_2_jpg_450x450_q100
  • sinod_uptc_v_kievo-pecherskoi_lavre_3
  • sinod_uptc_v_kievo-pecherskoi_lavre_4
  • sinod_uptc_v_kievo-pecherskoi_lavre_5

Фото священика Максима Брусники

ЖУРНАЛИ ЗАСІДАННЯ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ УПЦ ЧИТАЙТЕ НА ОФІЦІЙНОМУ САЙТІ.

Джерело