Відбулась VI-та науково-практична конференція “Історія та сучасність Православ’я на Волині”

12 листопада, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у стіанх ВДС відбулась VI-та науково-практична конференція “Історія та сучасність Православ’я на Волині”

Розпочалась вона із молитви у підземеллі колишнього древнього кафедрального собору Святого апостола і євангелиста Іоанна Богослова у Луцькому замку. Це – найдревніший кам’яний православний храм Луцька, і цей собор був своєрідною усипальницею для луцьких князів та правителі. За переказами, саме тут був похований великий волинський князь Дмитрій-Любарт. До нині зберігя лише фундамент цього храму із решткаи колони і цей, розкопаний археологами комплекс законсервований та накритий дахом.

Отож не дивно, що саме тут, і відбулось богослужіння перед початком конференції, мета якої – дослідження історії Православної Церкви на Волині. Молебень перед початком усякої доброї справи очолив ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, йому співсулжили секретар ВДС протоієрей Олександр Кондратюк, проректор ВДС з виховної роботи протоієрей Георгій Шевчук, проректор ВДС з наукової роботи протоієрей Олександр Богданов, та учасник конференції – гість із Польщі архімандрит Андрій (Борковскі).

Суттєво прикрасив богослужіння спів студентів ВДС.

“Ми сьогодні у цьому намоленому святому місці піднесли молитву до Бога перед початком нашої вже шостої конференції. Сама конференція пройде і древніх стінах нашої духовної семінарії. Ми досліджуємо історію Православної Церкви саме на Волині, але саме з історії різних куточків нашої України, нашої Церкви і складається історія загальна. Бажаю усім учасникам успіхів і Божого благословення”, – сказав ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз.

Учасники конференції провели дослідження, і відповідно, підготували виступи згідно трьох напрамяків: “Православна Церква на Волині”, “Православ’я на Волині у пам’ятках сакрального мистецтва”, та “Загальні питання волинезнавства та церковної історії”. До участі у конференції зголосились також дослідники не тільки з України, але і з Польщі та Білорусі.

“Я обрав темою дослідження проблему унії у богословському діалозі Православної та Римо-Католицької Церков. Це – доволі важке і цікаве питання, як історичне так і екклезіологічне. Зокрема, ми – православні, у цьому діалозі часто наголошуємо, що Уніатська церква має бути його фігурантом саме як частина церкви Римо-Католицької, а не як окрема церковна спільнота. До слова, із тим, що вірні Уніатської церкви мають або позиціонувати себе як частина Римо-Католицької церкви, або повернутись у лоно Церкви Православної, погоджуються і окремі католицькі богослови. Ось цій темі я і присвятив моє дослідження”, – розповів, у коментарі прес-службі Волинської єпархії, архімандрит Андрій (Борковські) (Польська Православна Церква).

Відрадно, що згідно гарної традиції Волинської духовної семінарії, активну участь у конференції беруть студенти цієї духовної школи.

  • DSC_0750
  • DSC_0753
  • DSC_0756
  • DSC_0768
  • DSC_07681
  • DSC_0772
  • DSC_0804
  • DSC_0811

Джерело