Волинська дітвора побувала в гостях у Божої Матінки

Саме так, Своїми гостями, Пречиста називає тих, хто приїздить до волинського Афону — Свято-Успенської Почаївської лаври. 3 червня, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вихованці недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі разом з вихователями та батьками здійснили паломництво до однієї з найбільших українських святинь

Зібралася дітвора раненько біля приміщення Волинської духовної семінарії, розбудивши своєю жвавістю, звичний для буденного дня монотонний спокій Старого міста. У дорозі прочитали ранкові молитви. Директор недільної школи ієромонах Ілля (Вишневський) розповів про святині, які належить відвідати малим прочанам, пояснив, як слід поводитися у монастирі, а найголовніше, просив малечу, щоб відповідально поставилася до такої важливої місії як паломництво. «Ви сьогодні будете дякувати Господу за всі Його благодіяння і просити для себе милості, але не забувайте і про ваших родичів, вчителів, друзів, які сьогодні не змогли поїхати разом з вами. Отож, помоліться і за них», -- научав своїх вихованців батюшка.

Дорога до Почаєва минула швидко, бо окрім молитов, духовних бесід, упродовж маршруту паломники ще й грали в інтелектуальні ігри.

Сама Лавра зустріла волинян приємним літнім теплом і притаманною, напевно, тільки волинському Афону намоленістю. У Свято-Успенському храмі ще тривала Божественна Літургія. Дітки зайшли до святині, коли там служився Євхаристичний канон – найвідповідальніший момент служби. Далі малі паломники помолилися перед численними святинями головного лаврського собору та попили цілющої водички зі Стопи Божої Матері. Зі Свято-Успенського собору вирушили до храму Преподобного Іова Почаївського. Всі знаємо, що там – мощі наших волинських святих Іова та Амфілохія Почаївських. Заступництва перед Господнім престолом, волиняни попросили і у цих угодників Божих. А далі виконали свою основну місію, з якою й приїхали до Лаври. З благословення намісника Свято-Успенської Почаївської лаври, митрополита Почаївського Володимира, у храмі Преподобного Іова був відслужений подячний молебень для вихованців недільної школи. Службу очолив отець Ілля. Упродовж молитви дітки дякували Господу та просили в Нього миру для України, добра і злагоди.

Цим паломництво не завершилося. У маршруті прочан ще був Свято-Духівський скит та джерело Праведної Анни, яке знаходиться на території скиту Городоцького Свято-Миколаївського жіночого монастиря. В обох обитетелях дітки помолилися перед місцевими святинями. З благоговінням і молитвою зайшли у студенну воду Анниного джерела. По вірі, таке купання слугує людині для здоров’я душі і тіла.

Додому паломники поверталися сповнені приємних вражень і від відвідин святих місць, і від захоплюючих розповідей отця Іллі, і від спілкування між собою, адже паломництво завжди зближує людей. У подарунок від директора недільної школи кожен отримав церковно-слов’янську абетку та 10 Божих заповідей, написаних мовою наших Богослужінь. «Паломництво – це праця, нехай Господь віддячить вам за неї Своїми щедротами», -- каже на повному серйозі отець Ілля. А ще він побажав своїм вихованцям цікавого, змістовного та теплого літа. «Головне, аби ви не забували того, чого навчилися в недільній школі упродовж цього року. Збагачуйтеся духовно. Поступайте з іншими людьми так, як би вам хотілося, щоб поступили з вами, любіть своїх близьких і робіть для них добрі справи, бо добро повертається людині тільки добром. Цінуйте свій час, не витрачайте його марно, тоді канікули підуть вам на користь і ви повернетеся до навчання сповнені свіжих сил і світлих помислів», -- каже отець Ілля, а у відповідь звучить щире від малечі: «Спаси Вас, Господи!»

  • P6030055
  • P6030057
  • P6030060
  • P6030061
  • P6030062
  • P6030063
  • P6030066
  • P6030070
  • P6030072
  • P6030073
  • P6030078
  • P6030085

Молодіжний відділ єпархії