Користь дельфінотерапії в лікуванні дітей з ДЦП

У чому ж полягає користь від дельфінотерапії дітям, ураженим психоневрологічними хворобами, розповів керівник відділу дельфінотерапії трускавецького лікувально-реабілітаційного комплексу «Оскар» Ярослав Моргун

У чому кориcть дельфінотерапії

Сучасний європейський лікувально-розважальний комплекс «ОСКАР» відкрився у Трускавці в жовтні 2015 року. Це єдиний у Західній Україні дельфінарій, куди приїжджає чимало дітей з аутизмом та ДЦП.

До проекту включено кращі напрацювання зарубіжних колег: басейн квасолевидної форми (зручний як для тварин, так і для клієнтів), надсучасну систему підготовки води, що проходить всі необхідні стадії очищення і відповідає європейським стандартам утримання морських тварин.

Основне завдання, яке ми ставимо перед собою, — приносити радість людям.

Дельфінотерапія — знана та відома в усьому світі практика психологічної релаксації та реабілітації для дорослих та дітей. Заняття з дельфінами поєднують у собі медичний та психологічний вплив, що є можливим лише завдяки біологічній унікальності, комунікабельності та доброті цих прекрасних тварин.

Взаємодія з дельфінами є потужним психотерапевтичним засобом. Основними чинниками, що впливають на пацієнта, є спілкування та ігрова діяльність. Невербальний характер спілкування людини та дельфіна полегшує завдання взаємодії, робить її природним процесом, що є особливо важливим для дорослих і дітей з психоневрологічними порушеннями.

Плавання та контакт із дельфінами задіює ряд фізіологічних механізмів, найбільш відомим з яких є ультразвуковий вплив. У лобній частині мозку тварини розміщений унікальний пристрій (сонар), завдяки якому дельфіни здатні генерувати ультразвук з інтенсивністю 8,3 вт/см2. Така ультразвукова терапія позитивно впливає на активність мозку людини, має знеболюючий ефект, сприяє нормалізації роботи органів та систем організму людини.

Заняття з дельфінами сприяють підвищенню самооцінки, розвитку комунікативних навичок, покращенню взаємодії органів чуття, поліпшенню стану емоційної і поведінкової сфер. У результаті сеансів дельфінотерапії відбуваються позитивні зміни в діяльності нервової, серцево-судинної, імунної та інших систем організму людини.

Дельфіни є одними з найрозумніших морських тварин, вони комунікабельні, здатні заряджати позитивом, знімати стрес та психологічне напруження.

Кому рекомендовано дельфінотерапію

Показаннями до дельфінотерапії є:

- дитячий церебральний параліч (ДЦП);

- ранній дитячий аутизм (РДА) та розлади аутичного спектру;

- затримки психічного та психомовленнєвого розвитку у дітей;

- синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДВГ);

- поведінкові та емоційні розлади дорослих та дітей;

- синдром Дауна;

- посттравматичний стресовий розлад;

- психічні та соматичні розлади загального характеру.

Дитячий церебральний параліч (ДЦП): Заняття з дельфінами сприяють розслабленню м’язів, зменшенню кількості неправильних рухів, підвищенню самооцінки та самоповаги, зняттю емоційного напруження та розвитку комунікативної сфери дитини.

Ранній дитячий аутизм (РДА) та розлади аутичного спектру: Дельфінотерапія допомагає розвинути комунікативні навички, покращити взаємодію органів чуття, поліпшити стан емоційної і поведінкової сфери дитини.

Затримки психічного та психомовленнєвого розвитку у дітей: Сеанси дельфінотерапії є потужним стимулом для розвитку пізнавальної, комунікативної та емоційної сфер психіки дитини, вони пришвидшують мовний та фізичний розвиток, дають дитині незабутній досвід взаємодії з природою.

Синдром дефіциту уваги, гіперактивність: Дельфінотерапія допомагає врівноважити взаємодію органів чуття, знизити рівень тривожності, розвинути стійкість уваги та стабілізувати поведінку.

Емоційні та поведінкові розлади дорослих та дітей: Дельфінотерапія дозволяє підвищити рівень концентрації уваги, розвинути пізнавальні потреби, зменшити негативні прояви у поведінці, повернути відчуття задоволеності життям.

Синдром Дауна: Заняття з дельфінами сприяють розвитку пізнавальних потреб, формують почуття самостійності, підвищують самооцінку та самоповагу дитини.

Посттравматичний стресовий розлад: Заняття з дельфінами сприяють зниженню психічних реакцій на травмуючу подію, врівноважують емоції, розвивають комунікативні навички, покращують загальне самопочуття.

Психічні та соматичні розлади загального характеру: У результаті сеансів дельфінотерапії відбуваються позитивні зміни в діяльності нервової, серцево-судинної, імунної та інших систем організму людини. Плавання та спілкування з дельфінами покращують фізичне і психічне здоров’я у будь-якому віці.

Курс дельфінотерапії може ґрунтуватися на виконанні певних комплексних вправ під керівництвом спеціаліста, а також на вільному спілкуванні пацієнта з дельфінами. За вільного контакту з дельфінами людині лише допомагають зануритися у воду і стежать за її безпекою, тактику спілкування з твариною вона визначає сама. Якщо ж у сеансі бере участь терапевт, він дає пацієнтові основні установки, а також просить виконувати деякі завдання.

У заняттях з людьми беруть участь тільки спеціально навчені дельфіни, які відрізняються спокійним і поступливим характером.

Під час 25-хвилинних сеансів дельфіни плавають разом з людьми, пірнають, катають їх на спині, беруть участь у виконанні простих вправ, ластяться і граються. Залежно від показань, заняття можуть бути індивідуальними, груповими або сімейними.

Проходження курсу дельфінотерапії для дітей, як правило, відбувається за наступним алгоритмом:

1. Підготовка. Терапевт знайомиться з клієнтом, вивчає анамнез та індивідуальні особливості, з’ясовує потреби, формує стратегію проведення заняття.

2. Знайомство з дельфінами. Клієнт у супроводі фахівця перебуває на помості, де відбувається перший контакт з дельфіном.

3. Ігровий блок. Розроблено програму ігор з використанням елементів арт-терапії та казкотерапії.

4. Водний блок. Коли людина готова до тіснішого контакту з дельфіном, вона може поплавати та погратися з ним відповідно до своїх фізичних та комунікативних можливостей.

5. Завершення сеансу. Прощання з дельфіном, «домашнє завдання» на наступний сеанс.

Повний курс лікування включає 10 сеансів. Тривалість одного сеансу — 25 хвилин.

Дельфінотерапія в системі методів реабілітації дітей з ДЦП

Термін «дитячий церебральний параліч» (ДЦП) означає групу рухових розладів, що виникають при ураженні систем головного мозку і виявляються у недостатності або відсутності контролю центральної нервової системи за довільними рухами. Таким чином, терміном «дитячий церебральний параліч» об’єднуються синдроми рухових розладів, що виникають в результаті ушкодження мозку на ранніх етапах розвитку.

Дитячий церебральний параліч не має прогресуючого перебігу. Однак у міру розвитку дитини різні прояви недостатності рухових, мовних та інших психічних функцій можуть видозмінюватися, що пов’язане з віковою динамікою.

Рухові розлади при ДЦП можуть посилюватися неврологічними та психопатологічними синдромами. Серед них найбільше значення мають: гіпертензійно-гідроцефальний синдром, судомний синдром, синдром вегетативно-вісцеральних дисфункцій, стійкий церебрастенічний синдром.

В основі дитячого церебрального паралічу лежить внутрішньоутробне або перинатальне пошкодження головного мозку дитини під впливом різних несприятливих факторів, що діяли під час внутрішньоутробного періоду розвитку і (або) в момент пологів. До таких факторів ризику відносяться в першу чергу пологова асфіксія і родова травма. У більш рідкісних випадках (близько 2 – 3%) у виникненні ДЦП провідну роль відіграє генетичний фактор.

Існує кілька форм церебрального паралічу:

1. Спастична форма церебрального паралічу — спостерігається у більшості випадків захворювання і характеризується підвищеним тонусом м'язів, скороченням обсягу рухів у суглобах і зниженням чутливості в ураженій ділянці. За спастичної геміплегії вражається одна сторона тіла. У випадку диплегії процес зачіпає нижні кінцівки. Спастична тетраплегія — це найбільш важка форма ДЦП з ураженням обох рук та ніг і великою ймовірністю розумової відсталості.

2. Атетоїдна або дискінетична форма церебрального паралічу проявляється руховими порушеннями і гіперзбудливістю нервової системи. М’язи тіла хворої дитини здійснюють випадкові і неконтрольовані, повторювані рухи. Дитині важко ходити, сидіти, зберігати позу, говорити. Нездатність управляти м'язами обличчя призводить до слинотечі.

3. Атаксична форма церебрального паралічу характеризується вестибулярними порушеннями (дитині важко утримувати рівновагу) і порушеннями глибини сприйняття навколишнього світу (виражений моторний дефект). У дитини спостерігаються мимовільні рухи, які можуть посилюватися при наближенні до мети. Діти з цією формою ДЦП часто страждають заїканням, але їх інтелект і навички спілкування розвиваються нормально.

4. Гіпотонічна форма церебрального паралічу проявляється млявістю і слабкістю м'язів. Хвора дитина не здатна утримувати голову, в деяких випадках виникають проблеми з диханням, ковтанням і мовою.

Для лікування ДЦП застосовуються різні види масажу, лікувальна гімнастика, рефлексотерапія, ІРТ, метод Войта, кінезіотерапія, навантажувальний костюм, пневмокостюм, логопедична робота, електролікування, використання допоміжних технічних засобів.

Додатковим методом реабілітації пацієнтів з ДЦП може виступати дельфінотерапія. Заняття з дельфінами мають успішний перебіг в умовах контакту зі спеціально підготовленими тваринами під наглядом фахівців: психолога, дефектолога, педагога.

У процесі занять будується взаємодія між дитиною і дельфіном на основі гри. Стимулюється зоровий, тактильний, емоційний контакт, розвиваються рухові і мовні навички.

Важливим елементом терапії виступає тактильний контакт. Торкаючись до біологічно активних точок на тілі дитини, дельфін стимулює рефлекторні зони нервової системи. Залежно від ситуації терапевт пропонує торкнутися дельфіна руками, якщо є рухові порушення верхніх кінцівок, або ногами. З кожним наступним заняттям елементи ускладнюються. З часом дитина починає звикати до тварин і встановлюється контакт.

Спілкування з дельфіном — це не тільки нові враження, а й нові можливості для дитини. Своєю незвичною поведінкою дельфін формує у дитини сильну мотивацію до дії, в результаті чого дитина навчається новим рухам, які раніше були для неї недоступні.

Одним з ефектів дельфінотерапії є гідромасаж внутрішніх органів і шкірних покровів. Дельфін постійно працює своїм потужним хвостовим плавцем, створюючи рух потоків води навколо себе. До того ж вода дає відчуття невагомості, знижує навантаження на суглоби і тренує м'язи, що особливо важливо при рухових порушеннях.

Емоційно насичена атмосфера сеансів дельфінотерапії знижує психологічну напругу хворої дитини. Почуття страху, гніву, тривоги змінюються активністю, ініціативністю, упевненістю в собі, ентузіазмом та іншими позитивними формами поведінки.

Адреса дельфінарію "Оскар": Львівська область, м. Трускавець, вул. Городище, 18.

Контактні телефони: +38 (093) 631 77 00; +38 (095) 382 35 65.

Електронна адреса: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Джерело