Майже весняний майстер-клас «Стрітенська свічка»

В духовно-просвітницькому центрі «Богоносець», що діє при Ставропігійному храмі на честь Різдва Христового м. Олександрії пройшов традиційний щорічний майстер-клас для дітей недільної школи під назвою «Стрітенська свічка»

Він був приурочений шанованому православному святу Стрітення Господа нашого Іісуса Христа. Дітвора мала можливість виготовити своїми руками власну свічку, яку потім вони освятять в день празника. Розпочався майстер-клас з цікавої лекції про призначення свічки в православному храмі, яку провів клірик храму ієрей Андрій Савельєв.

Після цього з допомогою керівника недільної школи Наталії Савельєвої та керівника творчого гуртка Юлії Тарнавської усі учасники майстер-класу не тільки виготовили свічу з воскових пластин, але й прикрасили її на свій власний смак. Як зазвичай, це чудове дійство завершилося спільним фото.

Довідка:

Звичай ставити свічки в храмах прийшов на наші землі з Греції, від якої за святого князя Володимира Великого була отримана нашими предками православна віра. Свічки і лампади використовувалися в храмах ще в глибокій древності. Повеління зробити світильник з чистого золота з сімома лампадами – одне із перших, яке було дане Господом Мойсею, коли Триіпостасний Бог утверджував устрій Своєї Церкви (Вих. 25:31-40).

В перших віках християнства під час богослужіння завжди запалювалися свічки. З практичної сторони, в цьому була необхідність: християни, які терпіли гоніння від язичників, для богослужіння збирались у підземеллях і катакомбах, до того ж богослужіння частіше всього звершувалися вночі, і без світильників обійтися було неможливо.

Але з іншої, і головнішої причини, освітлення носило духовне значення. «Ніколи не звершується у нас богослужіння без світильників, – говорив вчитель Церкви Тертуліан (ІІ ст.), – але ми використовуємо їх не для того, щоб розвіювати морок ночі, – Літургія звершується в нас і при денному світлі, але для того, щоб зобразити через це Христа – Світло нестворене, без Якого ми і вдень блукали б у темряві, перебували б в темряві».

  • news_big_52299
  • news_big_52300
  • news_big_52301
  • news_big_52302
  • news_big_52303
  • news_big_52304
  • news_big_52305
  • news_big_52306
  • news_big_52307

Джерело