Лекція «Чи можливо одружитися по коханню?!» (+ відео)

10 грудня настоятель Свято-Миколаївського храму селища Нове прот. Роман Петренко та керівник Свято-Успенського духовно-просвітницького центру м. Кіровограда провели зустріч з учнями 11-х класів загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів №10 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області

Темою спілкування стали стосунки між юними людьми. Зо основу бесіди священиками була обрана стаття свящ. Іллі Шугаєва «Чи можливо одружитися по коханню?!» з книгни «Один раз на все життя».

Лекція починається з провокаційного твердження: «по коханню одружитися категорично неможливо», що дає змогу розпочати спір з аудиторією молодих людей.

Суть лекції – довести до свідомості молоді життєву істину: з проблемами, які починаються у молодій, тільки що сформованій сім’ї треба боротися, а не просто констатувати факт: «колись кохав, а зараз не кохаю»; за своє щастя необхідно боротися, заглушуючи ноти власного егоїзму та турбуючись про свою «другу половинку».

Формат спілкування священика з дорослими дітьми дозволяє зламати один із стереотипів про духовенство, який був введений у суспільство атеїстичною пропагандою минулого століття, а саме: духовенство – це представники прошарку соціуму, який живе «мракобіссям» та інш.

Дана бесіда була знята на відео. Для того, щоб зрозуміти думки лектора, необхідно проглянути всю лекцію, не вириваючи цитат з контексту. Для благочестивих любителів коментувати необхідно врахувати:

1. Одне з правил місіонерства: з даною аудиторією спілкуєшся на їх мові (життєві поняття). Ап. Павел свідчить: «Для юдеїв я став юдеєм, щоб придбати юдеїв, для тих, хто під законом, – тим, хто під законом (хоча сам я не під законом), щоб придбати і їх. Для людей без закону я став тим, хто без закону (хоча я не живу без закону Бога, оскільки перебуваю під законом Христа), щоб придбати тих, хто без закону. Для слабих я став слабим, щоб придбати слабих. Я став усім для усіляких людей, щоб всіма можливими способами врятувати хоча б декотрих. Але роблю все це задля доброї новини, щоб ділитися нею з іншими» (1 Кор. 20-23).

2. Дана бесіда відбулася в приміщенні шкільного класу, а не в святому храмі

Священик провів виховну годину у Ліцеї № 19 м. Кіровограда

7 грудня очільник Молодіжного відділу Кіровоградської єпархії УПЦ протоієрей Діонісій Буренко прочитав лекцію для учнів 9 класу освітнього закладу "Навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - ліцей №19 - позашкільний центр Кіровоградської міської ради Кіровоградської області".

Під час уроку священик з дітьми розмірковував про совість. Батюшка наголосив: "Від нас, людей розумних, залежить дуже багато - не приспати свою совість, адже людина з атрофованим почуттям вини вже морально неповноцінна".

Круглий стіл у Свято-Успенському храмі «Шефство над дитиною»

7 грудня у Свято-Успенському храмі відбувся круглий стіл на тему «Шефство над дитиною». Учасниками зустрічі була молодь молодіжного волонтерського руху «Покров».

Під час бесіди піднімали питання ефективної допомоги дітям сиротам, адже діти ці потрапивши до сиротинця залишаються на одинці з своїми проблемами. Кожній дитині у своєму житті хочеться мати справжнього друга, помічника, захисника, відчувати материнське і батьківське тепло та ласку. Однак, не кожен має найрідніших та найближчих для себе людей – батьків. Та дитяче серце і душа прагне відчувати та мати біля себе і підтримку, і любов, і увагу, і надію…

Звичайно, далеко не кожен може усиновити або взяти під опіку дитину сироту, але стати для дитини шефом або хресним батьком чи матір’ю у силах кожної людини. Тому, на даній зустрічі переглядали досвід інших волонтерів, котрі вже понад 10 р. займаються у напрямку «Шефство над дитиною». Суть цього напрямку полягає в тому, що доросла людина бере шефство над дитиною, піклується і підтримує її до того часу, поки це буде потрібно. За круглим столом розглядали етапи роботи, напрямки та підкреслювали помилки, котрі трапляються під час шефства. Будемо сподіватися, що і в місті Кіровоград цей напрямок особистої дружби та допомоги у житті з конкретною дитиною буде поширюватися і принесе хороші плоди.

Лекція на тему: “Таїнство святої Євхаристії” в Новомиргородській загальноосвітній школі № 2

7 грудня священики Новомиргородського благочиння ієрей Ярослав Кушнірчук та ієрей Богдан Каплун провели лекцію для учнів 7 класу в Новомиргородській загальноосвітній школі № 2.

Тема лекції: “Таїнство святої Євхаристії”. У ході зустрічі священики розкрили важливість і невід’ємність Таїнства Причастя в житті православного християнина. Зокрема, ієрей Ярослав Кушнірчук розповів про історію встановлення Таїнства та кульмінаційну подію для життя Церкви – Таємну вечерю. Діти дізналися про те, що саме відбувалося під час цієї події і як Спаситель людства заповів нам творити це в спомин про Нього.

Ієрей Богдан Каплун зосередив увагу учнів на тому, як Таїнство Євхаристії звершується сьогодні, яку роль воно відіграє і як приступати до нього правильно.

  • news_big_24313
  • news_big_24314
  • news_big_24315
  • news_big_24343
  • news_big_24344
  • news_big_24346
  • news_big_24349
  • news_big_24350

Молодіжний відділ єпархії