Наша акція на противагу 8 березню.

Прекрасна погода на прекрасне, справжнє жіноче свято – Свято св. Жінок-мироносиць. В традицію Хмельницької молодіжки увійшла дуже приємна акція, яка завжди супроводжується даруванням всім жінкам квітів та листівок

Прекрасна половина нашого суспільства, проходячи біля Православного молодіжного центру, мала змогу насолоджуватись ароматом весняних нарцисів, який можна було відчути на відстані. Отримавши квітку і поздоровлення зі святом, приємно здивовані і щиро вдячні виновниці свята повертались додому, несучи чудовий, несподівано подарований настрій. 

Декілька слів про свято:

«В другу неділю після Пасхи Православна Церква прославляє подвиг святих жінок-мироносиць - Марії Магдалини, Марії Клеопової, Саломії, Іоанни, Марфи і Марії, Сусанни та ін.

Вони були супутницями Христа, були віддані йому серцем та страждали разом з Ним. Після хресної смерті Спасителя саме вони затемна поспішили до Гробу Господнього аби помазати тіло Христа миром, звідси і йде їхня назва – мироносиці. Вони ж першими і дізналися, що Христос Воскрес. Коли всі залишили Його, вони були поряд.
Раніше Свято жінок-мироносиць святкували з особливим благоговінням. Усі жінки вели благочестиве життя і жили по вірі. Основна риса християнського шлюбу – вірність. Шлюб цінували як велике Таїнство. Жінка- християнка завжди була вірною, тихою, милосердною, люблячою і терпеливою . Місце, відведене Богом для жінки абсолютно не принизлеве. Воно не нижче чоловічого. Оскільки вона не лише помічниця йому, вона помічниця “подібна йому“.
На жаль, в наш час, Свято жінок-мироносиць, не настільки широко святкується як раніше. Радянська влада, з поштовху Клари Цеткін, зробила заміну на свої ідеали. Саме вона на міжнародній конференції жінок у 1910 році проголосила ідею щорічно святкувати 8 березня як день народження жіночого пролетаріату. Свято 8 березня було задумане не як день прославлення жінок взагалі, а жінок з визначеними якостями. Це не день турботливої жінки-християнки, а навпаки – емансипованої жінки-революціонерки , де вітають жінку за те, що вона жінка, у Церкві — за святість її турботи, її тягаря заради ближніх і слави Божої. Страйки і барикади більшовики ставили для жінки вищими за турботу про рідних і близьких. Багато жінок підтримують саму ідею святкування 8 березня, бо, по-перше, звикли до “маленьких радощів” життя, а, по-друге, і гадки не мають про існування інших свят, які насправді вшановують жінку, створену Богом.

Прославляючи євангельських мироносиць, Церква в їх особі вшановує всіх жінок, які своїм життєвим подвигом слідують за Христом».

  • IMG_1340
  • IMG_1346
  • IMG_1353
  • IMG_1355
  • IMG_1357
  • IMG_1361

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ