Чи варто святкувати День Валентина?

У день, коли вулиці міста мерехтять яскравими оголошеннями, сердечками, кульками, молоді активісти Православного молодіжного центру вийшли з досить цікавою інформацією, яка дала привід замислитись. Листівки з ось таким змістом, попри незначні страхи бути понівеченими, ми зважились роздавати перехожим: «14 лютого, на передодні святкування Стрітення Господнього настає свято, що з'явилося завдяки газетам і телебаченню - День св. Валентина, свято всіх закоханих. Вечеря при свічках, квіти, листівки…

Існує легенда про св. Валентина, не підкріплена історичним джерелами. Вона оповідає про те, як імператор Клавдій (близько 269 р.) джерело всіх бід бачив в шлюбі і тому заборонив обряд вінчання. Але єпископ Валентин здійснював вінчання таємно. Дуже скоро його ув'язнили. Він зцілив дівчину одного з в»язнів від важкої хвороби. За день до страти Валентин написав дівчині лист про свою любов.

Недостовірність цієї розповіді видно хоч би вже з того, що Древня Церква не знала спеціального чину вінчання. У святцях Православної Церкви є три святих Валентина, які прийняли кончину від рук язичників, таємних вінчань, любовних листів вони не здійснювали. Це не церковне, а світське свято, що носить на собі відбиток язичної культури. Є відомості, що 14 лютого юні римлянки-язичниці опускали в спеціальну урну розфарбовані любовні послання своїм залицяльникам. Відоме припущення про те, що це святкування сходить до Римського свята Lupercalia - фестивалю еротизму.

Світом правлять гроші і торговцям вигідно робити бізнес на рожевих сердечках. Свято було створене в США на початку XIX ст. в період становлення сучасної торгівлі: між Різдвом і Пасхою не було свят, які могли б стимулювати попит на дарунки.

Чи можна християнам бути любимими і любити? Зараз багато хто знає, що у нас є своє свято, споконвічно православне, який святкується 8 липня. Це день св. Петра і Февронії. що спрадавна вважалися покровителями сім'ї і шлюбу.

В рекламних компаніях свята міститься зовсім не "гімн любові", а цинічна, хоча і дуже витончено і тонко оформлена, пропаганда нової "культури статевих стосунків". На жаль, доводиться констатувати той факт, що сучасна людина багато в чому не усвідомлює того, що її заставляють шанувати нових ідолів, подібних тим, проти яких якраз і боролися мученики Валентини».

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ