Православні священики відроджують музичну терапію

Православні священнослужителі з парафіянами активно взялися за відродження в Україні музичної терапії

Як розповів один із палких ініціаторів цієї справи протодиякон Тарасій Андрусевич, 5 березня делегація одного з найбільших інтернатів Борислава (225 учнів з 15 областей України) на запрошення настоятеля київської парафії в ім’я преподобного Агапіта Печерського протоієрея Валентина Макарова відвідала столицю.

Тут, 6 березня, в рамках музтерапевтичної програми Асоціації дітоводів «Ковчег» та майбутньої Академії прийомних батьків учні Бориславської санаторної школи-інтернату дебютували на базі щотижневих пісенних зустрічей у парафії прп. Агапіта Печерського і свт. Луки Кримського.

Це стало добрим і фаховим продовженням співпраці «Ковчегу» з клубом Православної творчості Києва — адже учням Бориславської спецшколи-інтернату для дітей з ДЦП вже вдалося і у 2007, і у 2008, і у 2009 роках саме з такими програмами виступати на сцені КНЕУ ім. Вадима Гетьмана — неподалік парафії святих лікарів Агапіта й Луки.

Тут ініціативне священство та небайдужі віряни з допомогою фахівців Київського медуніверситету ім.О. Богомольця та Академії педагогічних наук мають надію знайти підтримку для відродження такої спеціальності, як музична терапія.

Досвід підготовки подібних спеціалістів уже є в Словаччині: у Прешовському університеті діє сертифікована програма з підготовки музичних терапевтів.

В Україні ж поки триває активне згуртування усіх небайдужих навколо ідеї музичної терапії. Так, 7 березня у галереї «Соборна» відбувся виступ митців-бардів: Петра Романцева, о. Сергія Кисельова, о. Володимира Шинкарука, о. Ростислава Трьохбратського та багатьох світських авторів-виконавців духовної пісні.

«У галереї «Соборна», — засвідчила учасниця заходу, композитор Іванна Братусь, — відбуваються напрочуд фахові зустрічі митців, чия пісня і вірш, розповідь і мелодії стають оздоровленням і проповіддю духу живої церковної традиції».

«Уже близько 9 років саме завдяки Клубу митців, — розказав бориславський віолончеліст Ярослав Качмарчик, — триває співпраця Асоціації «Ковчег» з Карпат і творчих пошукувачів Києва. Завдяки таким духівникам православної молоді, як протоієрей Ростислав Трьохбратський, його любові до батьківського краю, розвинулися неповторно чудові ініціативи для молоді й родинних гуртів і громад. Саме йому випало стати першим духівником Асоціації дітоводів «Ковчег». Його пісня про храм свт. Миколая у Василькові нехай додасть снаги кожному написати пісню про свої храми в селах і містечках».

Таким чином, музична терапія має лікувати не тільки людей, але й цілі громади, сприяти новому світовідчуттю й творчому переосмисленню молоддю свого шляху до родини, до цілісної особистості, до побудови активного, Богом благословенного суспільства.

Джерело