Туристичний похід – для здоров’я і душі

З 20 по 22 липня, з благословення архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, молоддю Новоград-Волинського Троїцького округу, вперше, було здійснено трьохденний туристичний похід

У лісі нашім так чудово,

Не лякають комарі!

Де б ви тільки не ходили,

Ноги де б ви не трудили,

Місця кращого, ніж вдома,

Не знайдеш ти на землі!

Туристичні походи – це романтика, хороше фізичне загартування, довгі марші, подолання перешкод, боротьба з негодою! Що може бути кращим, ніж зустріч із рідною природою! Простір полів, хащі лісів, блакить озер; спостереження за життям звірів, пташині концерти вранці та ввечері. Ночівля біля вогнища на березі річки, світанки, які не помітиш у місті, зустріч з цікавими людьми, огляд старовини... . Про похід у невідомі раніше місця хоча б раз мріяв кожен із нас.

З 20 по 22 липня, з благословення архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, молоддю Новоград-Волинського Троїцького округу, вперше, було здійснено трьохденний туристичний похід.

18 молодих людей стали активними учасниками походу: голова відділу релігійної освіти і катехізації, сім’ї та молоді Житомирської єпархії протоієрей Валентин Мороз, диякон Свято-Троїцького кафедрального собору Олег Миронюк, викладач недільної школи собору, активісти та волонтери молодіжного клубу «NIKA», учасники Троїцької молодіжки, молодь міста.

Ініціювали та організували похід активісти молодіжного клубу «NIKA» за підтримки наставника - отця Валентина. Напередодні походу було вибрано приблизний напрямок маршруту та підготовлено буклет з порадами й умовами для проведення гарного відпочинку, програму, список необхідних речей та перелік продуктового набору.

Головною умовою походу було не використовувати жодного виду транспорту і всі необхідні речі, вагою близько 30 кг, (намет, каремат, спальний мішок, понад шість літрів води та ін.) нести в руках.

20 липня молоді люди зібралися на території Свято-Троїцького кафедрального собору і після спільної молитви та початку гри «Янгол» вирушили в дорогу. До речі, юні вихованці недільної школи пригостили всіх учасників запашним чаєм.

Незважаючи на спекотну погоду, тяжку ношу, маловідомий маршрут, учасники походу швидко та легко подолали понад 10 км, та о восьмій годині вечора зупинилися на мальовничому березі річки Случ поблизу с.Олександрівка.

Довелося поспішити, аби до заходу сонця встановити намети, назбирати дров, розвести вогнище та приготувати вечерю. За умовами організаторів першу вечерю готували всі разом, зважаючи на загальну втому, а надалі розбилися на три команди і готували всі по черзі.

Кожна страва старанно приготовлена на вогнищі дружною командою з любов’ю та молитвою дивувала своєю смакотою та оригінальністю.

Сумувати було ніколи: ранкові і вечірні молитви, пошук дров, підтримка вогнища, приготування їжі, пошук води(принесеної з дому не вистачило), рибалка, купання, спілкування біля вогнища з отцем Валентином та ін.

Зважаючи на те, що не всі учасники походу воцерковлені, нікого до спільної молитви не примушували, проте всі юнаки й дівчата приєднувалися за власним бажанням. Також жодного разу не розпочинали трапезу без молитви. На пропозицію сідайте їсти, молоді люди, відповідали: «Почекайте. Хай батюшка благословить….».

На запитання: «Чи знаєш молитву «Отче наш..»?» один із учасників відповів, що знає тільки перший куплет. Після дружнього сміху кожен з учасників задумався, а де ж закінчується цей перший куплет.

Сама ідея походу обговорювалась давно, але оголошення про похід отець Валентин розмістив напередодні у храмі, на сайті, у групі Вк та запросив прихожан під час літургії. Але не всі бажаючі мали змогу приєднатися. Тому вони приїздили до нас в гості: в перший день до нас завітала з гостинцями матушка Юлія Мороз та президент Федерації з важкої атлетики Житомирської області Постиженко В.В. з дружиною; на другий день – поцікавитись здоров’ям приїхав лікар, учасник Троїцької молодіжки Пологняк М. з сином Данилом (пономар собору).

В останній вечір під час бесіди біля вогнища всі учасники поділилися враженням від туристичного походу та висловили слова вдячності отцю Валентину. «Дякуємо за чудовий відпочинок. Ми не знали, що є такі чудові батюшки. Завдяки Вам, батюшко, ми зараз тут біля вогнища, а не сидимо під баром з пивом. Дякуємо Вам та Вашому клубу «NIKA»», сказав Руслан.

Отець Валентин, в свою чергу, подякував молоді: «Дякую вам за спільний відпочинок. Ви мене здивували своєю активністю, відповідальністю, згуртованістю, працелюбністю. Учасниками походу стали дійсно чудові люди.».

Трьохденний відпочинок підходив до завершення. Узгодивши зворотній маршрут та час відправлення після ранкової молитви, купання й сніданку юні туристи розпочали збирати речі, намети та прибирати місце відпочинку. Сміття не залишили, а донесли до першого сміттєвого контейнера.

Зворотній шлях завжди легший. Спорожнілі рюкзаки, знайомий маршрут і радість зустрічі з рідним храмом, від стін якого вирушали в похід.

Після повернення отець Валентин пригостив всіх учасників морозивом, солодощами та запропонував організувати відпочинок з ночівлею, але вже використовуючи транспортні засоби і подалі від населених пунктів. Під час смачного частування, стомлені, але щасливі юнаки та дівчата, визначили найкращих «янголів-охоронців» з гри «Янгол». Ними стали: Руслан Хмарський, Анна Рафальська, Катерина Орел, а їх підопічні зрозуміли, хто і з якої причини дарував букетики польових квітів та приділяв максимум уваги.

Не треба боятись, що будуть сміятись,

Туристичні походи лишать не спіши!

Хоч ноги болять, навчися триматись,

Туризм – для здоров’я й душі!

  • image_311706652
  • image_383687752
  • image_402319273
  • image_508977587
  • image_57307062
  • image_588646072
  • image_683739438
  • image_902788615
  • image_998754631

Прес-служба Новоград-Волинського Троїцького округу