Бесіда з учнями ЗОШ №6

Березень місяць виявився дуже плідним у плані виховних зустрічей з молоддю. Нещодавно благочинний Новоград-Волинського Троїцького округу протоієрей Валентин Мороз зустрічався зі студентами професійно-технічного училища міста у приміщенні бібліотеки-філії №5 для юнацтва. Темою для обговорення була: «Повага до батьків»

21 березня, у п’ятницю, на запрошення Новоград-Волинської пенітенціарної служби протоієрей Валентин взяв участь у бесіді зі школярами-старшокласниками загальноосвітньої школи №6. Темою нинішньої зустрічі стала: «Нецензурні слова та їх руйнівна сила».

Серед доповідачів були: Людмила Молокус – працівник центральної бібліотечної системи, Дмитро Яценко - старший інспектор кримінально-виконавчої інспекції, Руслан Швайківський - начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей, Алла Корнійчук - фахівець з соціальної роботи.

Спікери детально розповіли про небезпеку використання нецензурної лексики, яка завдає шкоди здоров’ю людини.

Благочинний у своєму виступі зауважив, що так звана інвективна лексика настільки поширена, що до такого способу спілкування всі звикли. Шкода, що український народ, з його багатою і мелодійною мовою, не може обійтися без нецензурної лексики. Є тропічна рослина скопелія, квіти її - сама досконалість форми і кольору. Але від вогняно-помаранчевих пелюсток, що світяться, виходить запах гниючого м'яса. Людина, яка матюкається, дуже схожа на таку квітку. Тому й апостол Павло говорить: "Ніяке слово гниле нехай не виходить з уст ваших, але тільки добре" (Єф. 4. 29). Леся Українка писала: «Хто нікчемну душу має, то така ж у нього мова».

В лексиконі сквернослова (лихослова) не так вже й багато слів. Але вплив на організм людини вони мають колосальний.

Під час зустрічі діти мали можливість побачити фотографії, на яких зображені молекули води під дією різних слів. Після лайливих слів фото були дуже непривабливими. А від добрих слів форма молекул була правильною і гарною.

Мова людині дана для спілкування з Богом. Якщо людина сквернословить, то це є свого роду антимолитвою.

Священик нагадав присутнім, що академік Д.С.Лихачов, відбуваючи в молодості термін на Соловках, піддавав філологічному аналізу мову злодіїв і прийшов до цікавих висновків: лихослів'я не є в справжньому сенсі людською мовою. Скверні слова впливають не на інтелект людини, а на чуттєву частину душі, тобто подібні до сигналів, якими користуються тварини.

Часто така людина, потрапляючи в пристойне суспільство, намагається більше мовчати, щоб ненароком не сказати грубого слова. «Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова». - М. Рильський. А Сократ, давньогрецький філософ, говорив так: «Скажи мені що-небудь, щоб я тебе побачив».

Наприкінці двадцятого століття співробітник Інституту проблем управління РАН, засновник «Інституту квантової генетики», біолог Петро Гаряєв взявся за дослідження, які дозволили створити апарат, що переводить людські слова в електромагнітні коливання, а потім простежував, як ці коливання впливають на молекули спадковості - ДНК. За допомогою цієї сучасної технології стало можливим перевірити, як відбиваються на живому організмі злі і добрі слова.

Наостанок отець Валентин побажав молодим людям берегти себе в чистоті.

Діти уважно слухали виступаючих. Сподіваємося, що подібні зустрічі принесуть позитивні результати у справі профілактики згубних звичок.

  • image_123828540
  • image_181971050
  • image_214481953
  • image_253181797
  • image_344143960
  • image_387894947
  • image_463267945
  • image_477364224
  • image_517033429
  • image_566387765
  • image_676162983
  • image_898717524
  • image_904241113
  • image_909650541

Прес-служба Новоград-Волинського Троїцького округу