«Боротьба твоя буде справедлива, бо ти не зазіхаєш на чуже»

У недільній школі при Свято-Покровському храмі Луцька показали святкову виставу «Боротьба твоя буде справедлива, бо ти не зазіхаєш на чуже»

Свято Покрови Пресвятої Богородиці особливе для дітей, які навчаються у недільній школі при кафедральному храмі. Це свято і храму, і парафії при ньому, і недільної школи. Традиційно великі свята за церквоним календарем у недільній школі відзначають постановкою вистави. Торік на Різдво і Новий рік показали свою версію казки «Снігова королева», бо вона про ті цінності, за якими Господь і створив цей світ: про добро і милосердя. До дня пам'яті Миколая Чудотворця показали виставу про те, заради чого ми маємо творити на цьому світі добрі справи. І на цьогорічне Різдво відбулася прем'єра вистави по різдвяній казці англійського класика Чарльза Діккенса. Мало нині знайдеш світських шкіл, у яких би ставили аматорські спектаклі. А у недільній ставлять, бо вистави люблять і діти, і дорослі, і грають у них і самі вихованці недільної школи, і їхні викладачі. Це і волонтреи зі світських закладів, і студенти Волинської духовної семінарії.

Сценарій вистави до свята Покрови написалап викладач недільної школи Мирослава Оксентюк. В основу, звичайно, взяла подію, котра відбувалася у місті Царграді в 910 році. У Влахернському храмі зберігалася велика християнська святиня – риза Богородиці. Ішла війна, місто було оточене сарацинами і практично уже не могло оборонятися. Під час всенічної, що відправлялася у храмі, юродивий Андрій, якого знали як дуже побожну людину, побачив видіння. Над людьми, що молилися, з’явилася Богородиця разом із ангелами та святими. Вона покрила людей своїм омофором і молилася разом з ними. Юродивий сказав, що бачив Богоматір, яка плакала над людьми і молилася за мир. Віруючі повірили, що Богородиця опікується світом, пильнує людство, застерігає його жити у мирі та спокої. Візантійцям вдалося зняти облогу і перемогти сарацинів. Відтоді і відзначається свято Покрови Божої Матері.

Перед початком вистави, на якій було дуже багато не тільки дітей, а й дорослих, присутніх привітав голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук, який передав благословення керуючого Волинською єпархією митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Директор недільної школи ієромонах Ілля (Вишневський) порадів, що і погода дозволила дітям провести свято у теплі і з сонцем. На подвір.ї Волинської духовної семінарії встановили батут, який дуже полюбляють діти. Після вистави на них ще чекала цікава ігрова естафета.

  • 1Dw2Zny9E2o
  • ABnhysln-g0-1024x685
  • Pv5wPHMdw2s-1024x685
  • Q9PCMs4pOhE-1024x685
  • SbGdWQkawjU-1024x685
  • d7emR0jaRco-1024x685
  • gEQvDwI-N3s-1024x685
  • hHuaQEwj8E0-1024x685
  • pSEMO5lUCIQ-1024x685
  • yufyeolFbXQ-1024x685

Молодіжний відділ єпархії

Відбулося відкриття Міжнародної конференції «Київська духовна академія у світовій сім’ї богословських навчальних закладів»

20 жовтня, в актовому залі Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» стартувала Міжнародна науково-практична конференція «Київська духовна академія у світовій сім’ї богословських навчальних закладів», приурочена 400-річчу Київських духовних шкіл.

З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, участь у конфереції взяли і представники Волинської єпархії: ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз та проректор з наукової роботи протоієрей Олександр Богданов.

271015

Відкрив пленарне засідання Керуючий справами УПЦ, ректор Київських духовних шкіл митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Владика Антоній, надав слово голові учбового комітету та Синодального інформаційного відділу УПЦ єпископу Ірпінському Клименту, який зачитав вітальну адресу Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія організаторам та учасникам конференції.

Далі митрополит Антоній озвучив доповідь, присвячену ювілею Київської духовної академії і семінарії «Київські духовні школи: 400 років служіння Церкви».

Після чого, слово було надано гостям конференції. З доповіддю «Духовні і науково-богословські зв’язки Київської та Санкт-Петербурзької духовних шкіл» виступив ректор Санкт-Петербурзької духовної академії і семінарії архієпископ Петергофський Амвросій.

Молодіжний відділ епархії