Відслужили молебень перед початком навчання у недільній школі при кафедральному Свято-Покровському храмі м. Луцька

Перші школи були при храмах... А першими вчителями були священики. Та якщо колись вони навчали і грамоти, і лічби, то нині недільні школи при церквах виконують трохи іншу функцію: вони зароджують у дитячих душах паростки любові до Господа, розуміння того, що все у цьому нашому земному житті – з Його волі

Один з волонтерів (у недільній школі викладають і студенти духовної семінарії, і студенти світських навчальних закладів) – Олег Редько каже, що, можливо, дитина і не буде відвідувати недільну школу постійно, бо ж навчання тут цілком добровільне. Може походить рік, два, три, а потім з якихось причин залишить. Але ніколи не забуде така дитина того, чому навчали у недільній школі, і завжди пам’ятатиме, що є на світі над нами Бог.

Початок нового навчального року у недільній школі при кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька – це завжди свято. Тому приміщення Волинської духовної семінарії, у якому навчаються і дітки, прикрасили різнокольоровими кульками, перед початком з колонок неголосно звучали духовні піснеспіви. Особливістю цього навчального року є не тільки те, що недільна школа відзначатиме вже свій 15-річний ювілей, а й те, що чимало діток, яких батьки привели на молебень з нагоди нового навчального року, є особливо багато діток чотирьох-п’яти років.

Олег Редько, студент історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, вже має досвід кількарічного вожатства у православному таборі “Стежина добра”, працює у молодіжках єпархії, вів заняття у недільній школі з різними категоріями дітей, цього року вирішив взяти собі саме найменших. Задля їхньої щирості і безпосередності, і те, що він має незаперечний педагогічний талант, засвідчувало перші ж контакти з майбутніми маленькими учнями. Вони так само любитимуть свого вчителя, як люблять його колишні вихованці Олега, бо постійно підходили і просили записати їх у його клас. На що Олег Андрійович відповідав: маєш 5 років, то запишу…

Він каже, що викладання у недільній школі – це особливий статус не тільки через предмети, які тут вивчають: Старий і Новий Завіти, катехізис, знання про іконостас, а в цьому році вводять ще й житія святих. Оскільки навчання тут не примусове, то викладач має зацікавити учнів так, аби їм у неділю хотілося прийти у школу. У школу, в якій, за словами її директора, голови єпархіального молодіжного відділу, ієромонаха Іллі (Вишневського) навчають насамперед моральним чеснотам. Але щороку додаються і нові гуртки: флористики, кераміки, англійської мови, зараз на прохання батьків буде гурток фізики і математики, а ж старослов’янської мови. І – театральна студія! На початок нового навчального року виставу про Алісу, яка потрапила у Країну чудес, діткам показали викладачі недільної школи. Вистава з мораллю про те, що хто не навчається, той робить у житті помилки, за які доводиться дорого платити. Сценарій, зрозуміло, пишуть самі викладачі школи.

У недільній школі є два хори: один з теперішніх учнів, а інший із тих, котрі школу уже закінчили. Керує ними Ірина Борисівна Гайдучик. Випускники вже й Літургію співають у семінарському храмі святих Кирила і Мефодія.
На початок нового навчального року відслужили молебень. Провели і флешмоб: діти стали так, що утворили слово МИР. І разом прочитали молитву “Отче наш”: щире дитяче молитовне благання, віриться, мало б дійти до Господа, бо нині надія тільки на Нього одного. І, звичайно, були і дитячі ігри, батут, на який стояла черга, а також спільний смачний солодкий стіл. А вже наступної неділі – і перший урок.

  • DSCN0012
  • DSCN0013
  • DSCN0015
  • DSCN0044
  • DSCN0051
  • DSCN0072
  • DSCN0074
  • DSCN0077
  • DSCN0097
  • DSCN1518
  • DSCN1521
  • DSCN1556

Молодіжний відділ єпархії