«Цитадель» для православної молоді Волині

За селом Кухарі Ковельського району розкинулася мальовнича місцина: поряд з могутніми соснами-старожилами вдало «примостився» березовий гай. Саме там тимчасово вирішили поселитися 40 вихованців православного молодіжного табору «Цитадель-2014»

Серед лісу розгорнули багато наметів, збудували для урочистого відкриття сцену, встановили спортивні ігрові майданчики, відвели місце для водних процедур тощо. Організатор табору, який вже діє другий рік поспіль, – благочинний Голобського благочиння отець Ніфонт. Священик каже, що цьогоріч діти матимуть у послушниках священиків, які тут житимуть і відповідатимуть кожен за свій обсяг роботи. Програму перебування в таборі теж формували підлітки та узгоджували зі своїми наставниками.

«Однак незмінним усе ж таки залишається кілька речей - молитва до Господа нашого та проповідницькі лекції священиків», – зазначив отець Ніфонт.

Зі слів таборят, у «Цитаделі» всі рівні. Лише коли необхідна порада мудрого духовного наставника, вини йдуть на відверту розмову до людини в рясі.

– Ми не соромимося говорити зі Святими отцями на сердечні теми. У батьків того не запитаєш, бо стає якось незручно. Священики – наші друзі. Вони з нами поряд і вдень і вночі. Ми разом увечері варимо юшку з риби, якої наловимо в річці Стохід, потім біля вогнища ще довго співаємо під гітару Сашка Назаренка із Кашівки українських пісень, а вранці після холодного вмивання і молитви йдемо в село Кухарі на снідання. Там нас безкоштовно тричі на день годують, – про життя-буття в таборі розповів 17-річний Сергій Логвинюк. Підліток із Підріжжя вже вдруге відпочиває в таборі «Цитадель». Втім, як і більшість із присутніх тут.

«Радуйся», – так вони вітаються між собою і цим же словом зустрічають усіх, хто заходить у гості. «Радуйся», – відповідали й представники благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині». Його помічниця Наталія Маленицька від імені народного обранця привітала священиків і дітей табору з відкриттям та побажала весело провести час і з користю для здоров’я відпочити. А в подарунок передала 4-місний намет, туристичний казан для юшки та кожному по ліхтарику. А ще – національні полотна – Прапори України. До речі, цитаделівці всі дні, що триватиме табір, носитимуть на шиї хустинки: юнаки - блакитні, а дівчата – жовті. Таку ж хустинку почепили й помічниці народного депутата. А завдяки спонсорській допомозі керівника сільськогосподарського товариства «Зоря», Заслуженого працівника сільського господарства України Володимира Потапчука дітей годуватимуть смачними м’ясними стравами.

Вихованці табору пильно стежать за тими кривавими подіями, які нині тривають на Сході країни. Тому спільно зі священиками моляться за мир над Україною, за душі невинно убієнних українських солдатів і за тих вояків, які захищають незалежну соборну Україну від ворога. Саме з такої молитви розпочалося урочисте відкриття табору, саме нею його й закриватимуть. Протягом чотирьох днів у «Цитаделі» організовуватимуть майстер-класи, вчитимуть дітей самозахисту, священики читатимуть лекції, заплановано багато цікавих розважально-повчальних годин відпочинку.

  • 23703_10
  • 23703_2
  • 23703_3
  • 23703_4
  • 23703_5
  • 23703_6
  • 23703_7
  • 23703_8
  • 23703_9

Наталія Устимук
Ковельський район
Фото автора