В День знань священнослужителі Кіровограда відвідали навчальні заклади міста

День знань – справжне всенародне свято мудрості, доброти і людяності

Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Саме цього дня, з благословення Високопреосвященнішого Іоасафа архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського, духовенство Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви відвідало міські школи, училища, ВНЗ, де прийняли участь в урочистостях, присвячених Дню знань.

1Сам же архієпископ Іоасаф у День знань взяв участь в урочистій лінійці з нагоди початку нового навчального року в Кіровоградському інституті державного та муніципального управління Класичного приватного університету.

Вітаючи зі святом «учащих и учащихся», Владика зазначив: «Сьогодні важливо, 2щоб наша молодь набувала не тільки знання, які потрібні для мирського повсякденного життя, але і необхідні духовні знання; щоб вона ставала духовно сильною, щоб ніяка земна печаль не руйнувала молоді душі! І як багато треба працювати для того, щоб молодь сьогодні отримувала духовне, в тому числі релігійне виховання, – для того щоб все було так, як ми мріємо, щоб наступне покоління було за нас краще, розумніше, сильніше, чесніше, добріше!

3Я хотів би від усього серця побажати сьогодні і викладачам, і студентам сил, допомоги Божої в майбутніх трудах, щоб завдяки здобутій освіті досягалися правильні цілі і щоб наступне покоління наших людей було не тільки освіченим, знаючим, підготовленим до роботи в непростих умовах, але і духовно сильним, внутрішньо красивим, щоб у житті молодого покоління відображалося Божественне світло».

На увагу до покладених трудів по спорудженню студентського храму при 4Інституті, архієпископ Іоасаф удостоїв ректора цього навчального закладу Литвина Івана Івановича церковної нагороди – Архієрейської грамоти.

На завершення була прочитана молитва на початок нового навчального року, потім Владика окропив викладачів і студентів святою водою, вручивши кожному іконку Пресвятої Богородиці «Єлисаветградська».


Священики храму Благовіщеня Пресвятої Богородиці привітали студентів, учнів та педагогів Кіровоградського інституту розвитку людини, Кіровоградського вищого професійного училища №4, Кіровоградського будівельного технікуму,гімназії-інтернату — школи мистецтв під керівництвом народного артиста України, професора Короткова А.Є.

Зокрема священики храму Благовіщеня Пресвятої Богородиці привітали студентів, учнів та педагогів Кіровоградського інституту розвитку людини, Кіровоградського вищого професійного училища №4, Кіровоградського будівельного технікуму,гімназії-інтернату — школи мистецтв під керівництвом народного артиста України, професора Короткова А.Є. В усіх навчальних закладах в першу чергу на лінійці вшанували пам’ять загиблих воїнів, яким ми повинні завдячувати за свободу нашої землі.

Так у гімназії-інтернаті Короткова, яку відвідав настоятель Благовіщенського храму протоієрей Євгеній Назаренко, вшанували пам’ять воїна, випускника закладу 2003 року випуску, геройськи загинувшого в зоні АТО Віталія Волкотруба, принесши квіти до його пам’ятної дошки. Потім виступив Коротков Анатолій Єгорович, привівши до уваги статистику упішності його навчального закладу, який є першим по Кіровоградській області і одним із перших на Україні. Далі учнів школи мистецтв вітав директор департаменту освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації Таборанський Володимир Петрович, після чого Якимчук Олександр Наумович, заступник директора з навчально-виховної роботи, разом із директором вручали учням відзнаки за навчання та іншу активність. Також до слова запросили і протоієрея Євгенія Назаренка, котрий побажав учням відповідальності, натхнення та любові до Бога, один до одного, до всієї України, та до своєї малої Батьківщини, яка, як він сказав, перед Богом та перед обличчям історії носить ім’я святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя.

Після вітального слова отець Євгеній благословив учнів та вчителів окропленням святою водою. Між виступами вітальників проводилися різні номери підготовлені учнями, ну а на кінець пролунав перший дзвоник на перший урок у 2015/2016 навчальному році.

  • 10614157_1645683479049563_7653440169508599487_n-1024x768
  • 11754237_1645683515716226_3158149715768956744_n-1024x768
  • 11914005_1645683455716232_4730839277866919555_n-678x1024
  • 11951157_1645683739049537_1415553532417513976_n-1024x768
  • DSC_9817-e1441111559308-683x1024
  • DSC_9819-1024x683
  • DSC_9831-1024x683
  • DSC_9832-1024x683
  • DSC_9834-1024x683
  • IMG_0748-1024x768
  • IMG_0750-1024x768
  • IMG_0753-1024x768
  • IMG_0754-768x1024
  • IMG_0755-1024x768
  • IMG_0835-768x1024

Керівник Місіонерського відділу Кіровоградської єпархії, протоієрей Андрій Шиманович, звершив пастирський візит до Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права імені М. П. Сая

1 вересня 2015 р., у всеукраїнський День знань, керівник Місіонерського відділу Кіровоградської єпархії, протоієрей Андрій Шиманович, звершив пастирський візит до Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права імені М. П. Сая. На урочистому заході був присутній директор коледжу, Заслужений працівник освіти України, професор О. В. Михайлов, а також увесь професорсько-викладацький склад цього навчального закладу.

У своєму вітальному слові о. Андрій звернув увагу всіх присутніх на наступне:

«Православна Церква в усі часи сприяла просвітництву та докладала максимальних зусиль для того, аби усі вірні чада Церкви мали змогу осягнути всю сукупність тих знань, котрі були відкриті людству у той чи інший момент історії. Не секрет, що у часи Київської Русі саме православні монастирі були осередками просвітництва, писемності та літописання.

Жага до знань є невід’ємною складовою частиною людського єства. Як прагнення до чогось вищого, до духовності, до Бога, було закладене в нас Самим Творцем, так само й прагнення до вивчення оточуючого нас світу, створеного Богом, є абсолютно природнім та закономірним для кожного з нас.

Навіть Слово Боже, Святе Письмо, однозначно наштовхує нас на роздуми про необхідність бути не тільки морально стійкими людьми, але й інтелектуально розвиненими особистостями, адже ще у Старому Заповіті, у Книзі Екклезіаста написано: «Перевага мудрості над обмеженістю є такою ж, якою є перевага світла над темрявою» (Еккл. 2:13).

Часи змінюються. Науково-технічний та інформаційних прогрес є невпинними. Основним джерелом інформації стає Інтернет, і з цим фактом не можливо не рахуватись незалежно від того, подобається це нам чи ні. Саме тому ми з вами, шановні освітяни та студентство, маємо навчитись добре орієнтуватись у тому морі інформації, котре нас оточує, та заложити в своїх душах міцний духовно-моральний фундамент, щоб у цьому морі інформації ми навчились відсіювати цінні зерна корисної інформації від усілякого сміття та непотребу.

Крім того, розумовий розвиток людини має завжди йти бік о бік із її моральним самовдосконаленням. Ми знаємо, що багато хто із найвідоміших злочинців у історії, котрі принесли людству невимовну кількість зла, були достатньо освіченими людьми, але це не завадило їм стати деспотами, тиранами та диктаторами. Тому інтелектуальний та моральний розвиток людини – це дві невід’ємні складові єдиного цілісного процесу, які можна порівняти із двома крилами, без котрих, звичайно, жоден птах не злетить у небо.

Тому в цей радісний День знань та науки, я бажаю всім вам – і шановні освітяни, і студенти – творчих сил, натхнення та наснаги. Нехай Всемилостивий та Всемогутній Господь та Його Святий Дух напоумляють вас на добросовісне навчання, а також надихнуть вас на плекання у своїх душах усілякого добра та справжніх християнських чеснот: щирості, чуйності, доброзичливості та любові до ближніх».

Після вітальної промови о. Андрій окропив усіх присутніх святою хрещенською водою, а також прочитав молитву на початок навчального року, просячи Бога благословити усіх студентів на отримання тих знань, умінь та навичок, котрі стануть запорукою їхньої впевненості у своєму завтрашньому дні, та допоможуть кожному з них стати гармонійно розвиненою особистістю, свідомим громадянином нашої спільної Батьківщини, а також вірним чадом Церкви Христової.

  • image 1
  • image 10
  • image 2
  • image 3
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 7
  • image 8
  • image 9
  • image

1Керівник єпархіального відділу Благодійності і соціального служіння протоієрей 2Андрій Бобрик взяв участь в урочистих лінійках «Першого дзвоника» Кіровоградської школи для дітей з вадами слуху і Спеціалізованій школі №1. Священик Андрій від імені Високопреосвященнішого Іоасафа, архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського привітав вчителів, учнів, батьків та гостей із святом першого дзвоника.

Побажав учням сил, здоров’я, наполегливості і радості від нових досягнень, а вчителям – витримки, терпіння, послідовності, наснаги, самовладання і найголовніше любові.

На завершення привітального слова отець Андрій окропив усіх святою водою.

3Голова Молодіжного відділу прот. Діонісій Буренко відвідав лінійку першого дзвоника у Кіровоградському медичному коледжі ім. Є.Й. Мухіна та Кіровоградському будівельному коледжі. Батюшка побажав студентам чесності і наснаги в здобутті знань, прочитав молитву благословення та окропив усіх присутніх святою водою.

Настоятель Свято-Воскресенського храму м . Кіровоград протоієрей Анатолій Герасимчук, на 4запрошення директора навчального закладу Бабака Тараса Степановича та завуча Новікової Олени Петрівни, відвідав 35 школу міста. В слові привітання священник побажав всім радісного настрою та наснаги в успішному навчанні,а також закликав до старанного вивчення предметів, щоб отримані знання стали міцною основою майбутніх досягнень та формування особистості. В закінчення протоієрей Анатолій побажав Божого благословення і окропив всіх учнів та вчителів святою водою.

6Намісник Свято-Єлисаветинского чоловічого монастиря архімандрит Мануїл (Задніпряний) привітав педагогів та студентів Кіровоградського технікума механізації сільського господарства.

У вітальному слові отець Мануїл наголосивна необхідності прогресивного розвитку та потреби широкого кола спеціалістів в аграрній сфері на Україні, а також побажав 7студентам мудрості, сил і натхнення в навчанні, після чого відправив молебень перед початком навчального року.

9Клірик Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці прот. Михаїл Мартинюк відвідав Вище професійне училище № 9, де привітав директора Рацул Олександра Борисовича, вчителів та студентів з початком нового навчального року. На завершення священик, благословляючи, окропив всіх присутніх святою водою.

Настоятель храму святителя Миколая Чудотворця селища Нового м. Кіровограда 10протоієрей Роман Петренко взяв участь в урочистих лінійках в 37-й і 10-й школах, які знаходяться в селищі. Батюшка виступив з вітальному словом, в якому побажав педагогам творчих успіхів, батькам – мудрості у вихованні дітей, а учням – відмінних знань та гарних оцінок. В кінці привітання о. Роман надав усім благословення на майбутній навчальний рік.

11Ключар Свято-Покровського храму м. Кіровограда протоієрей Андрій Толубець відвідав Кіровоградську загальноосвітню гімназію №9. Серед почесних гостей були такожнародний депутат 12України Андрій Олександрович Табалов і депутат Кіровоградської міської ради Гребенчук Юрій Федорович. Звертаючись до гімназистів, гості вітали усіх з початком навчального року та бажали успіхів у навчанні.

У своєму слові отець Андрій, зокрема, зазначив: «Дуже важливо цінувати той золотий час, який ви, гімназисти, проводите в стінах цього прекрасного храму знань. Потрібно цінувати і ту працю, ту любов і турботу, яку 13вкладають у навчання ваші вчителі і бутизавжди їм за це вдячними. Пам’ятаючи про те, що час швидкоплинний, постарайтеся скористатися порою навчання в гімназії з максимальною користю для вашого інтелектуального і духовного розвитку». Наприкінці урочистої лінійки отець Андрій, за традицією, окропив всіх святою водою.

Заступник голови Свято-Успенського духовно-просвітницького центру ієрей Іоанн 14Шемедюк разом з духовенством м. Кіровоград звершив чин освячення ЗОШ №29. Після освячення священик 15відімені архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа вручив директорушколи в подарунок ікону Божої Матері «Покрова». Ієрей Іоанн привітав викладацький склад з початком нового навчального року, побажавши усім натхнення, творчих успіхів, міцного здоров’я, миру та злагоди. В свою чергу директор школи Смага Лариса Петрівна подякувала архієпископу Іоасафу за духовну підтримку та гарний подарунок: «Висловлюємо щиру подяку Владиці Іоасафу за хорошу співпрацю та допомогу у вихованні дітей нашого міста. Гадаю, що й вподальшому будемо разом співпрацювати і реалізовувати спільні проекти». На завершення священики окропили всіх святою водою та кожному подарували іконки Божої Матері «Єлисаветградська».

Настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Всецариця» с. Бережинка Кіровоградського р-ну відвідав Бережинську ЗОШ, привітавши вчителів та учнів зі святом. Священик прочитав молитву на початок нового навчального року та побажав усім Божої допомоги в навчальному процесі.

18Клірик Кафедрального собору на честь Різдва Божої Матері протоієреї Андрій Боярчук взяв участь в урочистій лінійці Навчально-виховного комплексу «Кіровоградський колегіум». Отець Андрій звернувся до учнів та вчителів з вітальним словом, в якому 19побажав учням бути настирними у навчанні, удосконалюватися розумово і морально та духовно багатіти.Педагогічним працівникам побажав мудрості, терпіння та сил. А в знак Божого благословення отець Андрій традиційно окропив всіх святою водою.

Співробітник Молодіжного відділу Кіровоградської єпархії ієрей Миколай Чепура разом 20із волонтерами привітали солодощами дітей, позбавлених батьківського піклування будинку напів сімейного типу "Наш дім" перед початком нового навчального року.

Після вітань священик звершив молебень перед навчанням і окропив дітей святою водою. По завершені молебню батюшка сказав повчальне слово про цінність знань і освіти в сучасному житті. Адже стати доброю людиною може лише той, хто вміє вчитись і виправляти свої помилки на краще; хто сприймає своє життя як постійний процес самовиховання у досягненні моральної висоти Євангельського прикладу.