Продовження боротьби з лихослів”ям. Походи в навчальні заклади

Однією з прикмет спіткавшої нас духовної і культурної катастрофи стало лихослів'я. Якщо раніше матюки були, головним чином, специфічною мовою злочинців, п'яниць та інших осіб, що опустилися, то тепер мат все глибше проникає у всі соціальні та вікові верстви суспільства

З програмою боротьби з лихослів»ям ми відправились у ЗОШ №15 (учні 6,9 класів), ЗОШ №18 (6кл.), ПТУ №7, показавши там відеофільм з коментарем.
Після Хрещення Русі за лихослів'я суворо карали. В указі царя Олексія Михайловича 1648 року підкреслюється неприпустимість лихослів'я у весільних обрядах: щоб «на браках песней бесовских не пели и никаких срамных слов не говорили». Тут же згадується і про святочну нецензурну лексику: «А в навечери Рождества Христова и Васильева дня и Богоявления... чтобы песней бесовских не пели, матерны и всякою непотребною лаею не бранилися».
Існувало уявлення, що лайка карається стихійними лихами, нещастями і хворобами. Ще за царів Михайла Федоровича і Олексія Михайловича за богохульство карали різками на вулицях. Не зайвим буде згадати, що за нецензурну лайку в громадському місці навіть за Кримінальним кодексом СРСР належало 15 діб арешту.
Ми несемо відповідальність за кожне слово пусте, особливо за кепське. Ніщо не проходить безслідно, і, ображаючи матір іншої людини, посилаючи прокляття йому самому, ми тим самим зволікаєм біду на себе. Згадаймо слова святителя Іоанна Златоуста: «Который человек матерно избранится, себя в той день проклятию подвергает».
За матюки Бог попускає людині різні біди, напасті та хвороби. У медицині є вид психічного захворювання (правда, погано вивченого), коли людина, може бути, навіть далека від брудної лайки, страждає незрозумілими припадками. Хворий раптом починає крім своєї волі лити потоки нецензурної лайки. Іноді хулить святих і Бога. Для віруючої людини все очевидно. У духовній практиці це називається одержимістю, або біснуванням. Біс, що знаходиться в одержимому, змушує його вимовляти страшні лайки і хулу. З практики відомо, що такого роду біснування може статися за попущенням Божим навіть з дітьми.

  • 2222
  • 333
  • IMG_0001
  • IMG_0004
  • IMG_0006
  • IMG_0041
  • IMG_0244

Ксенія Сівко
секретар Відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ