Презентація панно «Молитва за мир»

Нажаль, сьогодення України болем пронизує людські серця, а особливо дитячі. Так сталося, що майже третина вихованців недільної школи при Свято-Троїцькому кафедральному соборі мають батьків–військових, які служать у 30-тій ОМБр. І при кожній зустрічі в недільній школі переказують одне одному і всім іншим зовсім недитячі новини зі сходу України

На початку жовтня, напередодні Покрова Пресвятої Богородиці, учні школи почули розповідь священників про історію цього свята: «Так сильно помолилися до Матінки Божої, що стала вона захисницею і зберегла православних від нападників». Одразу ж виникла ідея - звернутися до Богородиці з проханням про такий же захист. А щоб відчути силу спільної молитви і зберегти кожну деталь – втілити її у великому панно. Тим більше, що на кожній недільній Літургії о.Валентин читає молитву про припинення міжусобиць у нашому народі з вівтаря так голосно і пронизливо, що чути її аж у куполах. І вже за тиждень, залишившись після занять, уявили собі як має виглядати щаслива і мирна земля, а потім кожен почав творити те, що побачив у своїй уяві.

Композицію, символіку, кольорову гаму, об’ємність деталей, фактуру матеріалу, виконання - все, до найменших дрібниць, діти продумали самі. Головним художником стала Яна Шпег. Денис Скальський та Сашко Попов малювали солдатів та техніку, небесне воїнство – Стрельцова Марія та Семенчук Таня, будівлю 30-ї ОМБр - Денис та Марина Засімовичи, вітрильники – Синиця Марія, квіти для обрамки – Нестеренко Олена, ліс у техніці орігамі - Михайлова Настя, лани й поля – Аня і Катя Попови, Матвій Сеідов, багатоповерхівки і хатинки – Серафимович Вітя, Запорожець Аня і Гойко Даша; траву, дерева, квіти – Ничипорук Оля, Коростильова Аня, Козловська Люба, колажні вставки Лопатюк Лєра і Кожухова Вікторія; кріплення об’ємних частин, літери – Семенчук Сергій.

Працювали щонеділі аж до смерку. В решті решт два білих ватмани наповнені духом дитячої молитви.

Усе панно можна розділити на дві частини: верхня – «Сили небесні» та нижня – «Мирна країна».

У верхній частині панно зображений образ Богородиці зі Спасителем на руках. Її рук торкається світлий покров із золотими хрестами. Під ним – небесне воїнство на чолі з архангелом Михаїлом та слова молитви, що летять від землі до Небес: «Пресвята Богородице, спаси нас»

Нижня частина панно –«Наша мирна, квітуча, багата Україна». Перед усім, на фоні мапи України, ми бачимо храм, як символ Православної віри, сніп пшениці – символ щедрих дарів та благословення; багатоповерхівки великих і маленьких міст, ошатні хатинки сіл; кольорові вітрила на теплому морі, гори, ліси, степи; потяги, які тягнуть за собою вагончики з надписами – «Мир, Добробут, Щастя». А в усіх куточках – радісні обличчя людей.

Окремим епізодом панно є зображення 30-ї ОМБр, службовці якої займаються мирними справами – вчаться гарно марширувати на парадах, допомагають збирати багатий врожай. А в часи відпочинку на території частини так тихо, що чути муркотіння котів на даху. Таку долю діти бажають усій армії України.

В останній день листопада, після закінчення Літургії, робота була презентована кліру та прихожанам. Дитяче бачення миру в Батьківщині розчулило серця багатьох дорослих. Вони дякували малечі, дехто зі сльозами на очах. На прохання усіх присутніх архієрейський намісник собору о.Валентин дозволив виставити роботу у притворі храму поряд з роботами учнів недільної школи, присвячених храмовому святу.

По волі Божій в той же день до школи завітав батько нашої вихованки Марини Засімович. Він приїхав на декілька днів до родини із зони АТО. Побачивши «Молитву за мир в Україні», втілену руками дітей його військових побратимів та їх друзів, подякував маленьким художникам. А потім сфотографував панно, щоб розіслати його у такому вигляді усім, хто захищає наші кордони і просить у Бога Миру, Добробуту і Щастя.

Маленькі художники, хай буде почута ваша молитва і здійсняться ваші мрії!

  • image_353337490
  • image_453311695
  • image_58577212
  • image_601040252
  • image_837252488
  • image_846261755
  • image_903259178
  • image_917061762

Викладач Недільної школи при Свято-Троїцькому кафедральному соборі Барановська Л.Ю.