Хрещення немовлят

«…благодать і сила Хрещення не потопляє світ, як колись,

але очищує гріх в кожній людині і

повністю омиває всю нечистоту і скверну,

що привнесена пошкодженням …»

(свт. Григорій Богослов).

Входження людини у Церкву розпочинається з Хрещення. Вже саме рішення хрестити дитину є результатом благодатної дії Бога. По-різному проявляється ця дія серед людей, але результат однаковий – Сам Бог звершує народження нового громадянина Царства Божого

2 квітня в обласному спеціалізованому будинку дитини м. Новоград-Волинський, з благословення архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, звершено таїнства Хрещення і Миропомазання чотирьох, а також Причастя 28 немовлят, позбавлених батьківського піклування.

Церковні Таїнства звершив благочинний Новоград-Волинського Троїцького округу протоієрей Валентин Мороз у співслужінні протоієрея Миколая Позняка та диякона Олега Миронюка.

Обов’язок духовного виховання цих діточок взяли на себе учасники Троїцької молодіжки, прихожани Свято-Троїцького кафедрального собору, та медпрацівниця будинку дитини.

З хрещеними батьками заздалегідь була проведена бесіда і відповідна підготовка до хрещення, відбулося знайомство між собою та обмін контактами для подальшої співпраці.

Під час звершення Таїнства отець Валентин роз’яснював возприємникам значення священнодійств, завдяки чому надавалося особливе значення тому, що відбувається і молитва линула по-особливому. А спільно проголошена молитва «Верую…», «Царю небесний» створили справжню церковну і братерську атмосферу.

Після Таїнства Хрещення отець Валентин звернувся до присутніх з пастирським словом настанови: «Вітаю всіх вас, дорогі брати і сестри з такою приємною подією, яка щойно відбулася в цьому дитячому закладі. Адже сьогодні ще четверо немовлят стали християнами та отримали чотири мами хрещених. Мені дуже хотілося б, щоб ви не забули про щойно взяту на себе відповідальність за духовне виховання похресників. Я сподіваюся, що цей ваш вибір, ваш крок стати хрещеною мамою є усвідомлений, не вимушений і ви пронесете цю відповідальність через все своє життя. Церква буде молитися за вас, хрещені батьки, щоб возприємницький шлях був легкий. Я бачу, що дітки є хворі, але вас ніхто не примушував брати на себе цей обов’язок, тому, якщо взяли, то виховуйте як рідних діточок».

Після Таїнства Хрещення було звершено Таїнство Причастя 28 немовлят, які були охрещені раніше. Малюки люблять своїх хрещених, котрими є прихожани Свято-Троїцького кафедрального собору і зустрічають радісними обіймами та вигуками. Окрім молитви та духовної опіки хрещені приносять для похресників солодощі, фрукти, іграшки та кілька годин тепла і любові.

Приємно відмітити, що ініціатива отця Валентина звершувати таїнство Хрещення немовлят, позбавлених батьківського піклування стала традиційною. Протягом двохрічного духовного піклування 36 діточок отримали Ангела охоронця та батьків хрещених.

Хоч нелегко стати возприємником немовляти хворого і позбавленого батьківського піклування, але по волі Божій, з кожним разом духовне виховання беруть на себе все відповідальніші християни.

Одна із хрещених батьків дуже довго не наважувалася взяти обов’язок духовного піклування, посилаючись на те, що ще не готова, але постійно відвідувала малюків у будинку дитини, приєднувалася до спільної молитви під час Таїнства Причастя. Цього разу, коли підбиралися кандидати в хрещені батьки, вона виявила бажання стати хрещеною мамою, а як дізналася, що їй дісталася тяжко хвора дитина зі сльозами сказала: «А тепер я точно не відмовлюсь. На все воля Божа».

«Хрещені не підбиралися по статі дитини чи хворобі, але коли я помітила, що тяжко хвора дитина попадає під духовне піклування саме цієї возприємниці, то зрозуміла, що це по промислу Божому, бо так цю дитину ніхто любити не зможе як ця хрещена мама», - сказала Ольга.

По завершенні Таїнств отець Валентин поспілкувався з головним лікарем будинку дитини Василем Олександровичем Радченком, котрий не лише піклується про фізичне здоров’я малюків, а й про духовне, тому завжди допомагає з організаційними питаннями перед Таїнствами та приєднується до спільної молитви. Благочинний висловив слова вдячності за допомогу, підтримку та спільну молитву. В свою чергу Василь Олександрович подякував отцю Валентину за духовне окормління своїх вихованців та розповів про стан справ у будинку дитини.

Прийняття Таїнства Хрещення однією дитиною впливає, в свою чергу, на всю Церкву Христову, адже, «вся Церква змінюється, збагачується і наповнюється, коли ще одне чадо Боже включається в Її життя і стає членом Тіла Христового».

То ж, дорогі возприємники, невпинно просіть Бога, щоб спасительна благодать святого Хрещення ніколи не залишала ваших похресників в цьому житті і виховала їх причасниками життя майбутнього. Пам’ятайте про любов Божу і Його милосердя, дія яких супроводжує віруючих протягом всього життя.

  • image_106730737
  • image_146443515
  • image_168787432
  • image_22170527
  • image_279068114
  • image_31697992
  • image_347241692
  • image_37145006
  • image_379046337
  • image_401552266
  • image_415196569
  • image_437975517
  • image_491183444
  • image_491752876
  • image_52281138
  • image_574584167
  • image_639501762
  • image_809071869
  • image_841433740
  • image_890718888
  • imgsize

Прес-служба Новоград-Волинського Троїцького округу