Щаслива сім’я починається з любові

Любов - радість, любов - джерело натхнення. Коли в родині є любов, то тут народжується краса, гармонія, лад, єдність

Добрі сімейні взаємини не виключають розбіжностей думок, суперечок. Але в дружній сім'ї їх розв'язують без роздратувань, приниження людської гідності, за будь-яких обставин тут не буде крику, взаємних образ, люди поважатимуть думку один одного, цінуватимуть авторитет батька і матері. І діти в таких сім’ях повноцінно розвиваються, зростають щасливими, успішними, уміло вирішують життєві перешкоди.

З метою підвищення виховного потенціалу батьків, налагодження відносин між членами родини, розвитку навичок безконфліктного спілкування, в рамках роботи спеціалізованого формування «Школа відповідального батьківства» 16.02.2016 року спеціалістами Вознесенського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради спільно з настоятелем Свято – Олександрівського храму м. Вознесенська протоієреєм Олександром Венделем для сімей, що опинились в складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги було проведено тренінгові заняття.

Під час заходу підіймались такі питання: виховуємо дитину у любові; роль батька у вихованні; любов, взаємоповага та розуміння – найголовніші правила в сім’ї; якими виростають діти в родинах, де батьки вживають алкогольні напої.

Отець Олександр звернувся до присутніх наголошуючи, що через складну життєву ситуацію деякі батьки нехтують своїм обов'язком підтримувати духовний розвиток своєї родини. А дітям потрібні дбайливі батьки, котрі знаходитимуть можливість проводити час із сім'єю. Коли діти дорослішають у них виникає потреба в духовній підтримці та мудрих порадах.

І батько і мати повинні зробити свій внесок у щастя сім'ї. Якими б не були їх справи і турботи, вони не повинні затьмарювати щастя дітей.

Також о. Олександр додав, що досить часто вислів «чоловік - голова» сприймається неправильно. Беручи його за основу, люди роблять висновок, що чоловік - це той, хто має право встановлювати закони та підкоряти інших членів сім'ї своєму авторитету. Але для правильного розуміння того, що значить бути «головою», потрібно взяти до уваги приклад люблячого Бога. Як Христос полюбив Свою Церкву й постраждав за неї, так і чоловік повинен любити дружину й дітей, щоб, дивлячись на земного батька, діти могли бачити й Отця Небесного.

Приклад батька має надзвичайний вплив на дітей, які прагнуть у всьому його наслідувати. Те, як поводиться батько в сім'ї, повністю відобразиться в житті сина.

А ще о. Олександр розповів таку історію: «Один батько був настільки заклопотаний своїми справами, що йому не вистачало часу для сімейної молитви і він на цьому постійно наголошував. Одного ранку його маленький син Івасик сказав матері: «Скоро я стану дорослим, і мені теж не потрібно буде молитися Богу». Здивувавшись, мати запитала, чому він зробив такий висновок. «Адже дорослі також моляться Богу, - сказала вона, - цього не роблять лише нехороші люди». Задумавшись, Івасик відповів: «Але ж тато - найкращий, а Богу не молиться». Увечері, коли діти полягали спати, мама розповіла батькові про спостереження сина. Він нічого не відповів, але в його очах з'явилися сльози. Відтоді кожного ранку батько знаходив час для спільної сімейної молитви.»

Уважно вислухавши все, що говорив о. Олександр, ми сподіваємося, що батьки задумалися над тими сімейними обов'язками, що покладені на них. Адже наскільки організованими будуть їх сім'ї, і як наслідок, суспільство, залежить саме від них.

На останок настоятель Свято-Олександрівського храму побажав всім присутнім міцного здоров’я, милості Божої та рясних Божих благословень.

А також додав, що з радістю зустрічатиме і батьків, і дітей у своєму храмі на святкових Богослужіннях.

Після завершення зустрічі кожен з батьків отримав пам’ятку «Десять кроків, щоб стати кращими батьками».

Подібні заходи стимулюють батьків приділяти власним дітям більше уваги, зосереджувати всі свої сили на формуванні дружньої та морально здорової родини, що дасть змогу виховати успішне підростаюче покоління.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Молодіжний відділ єпархії