Вихованці недільної школи храму Преображення Господнього села Великий Обзир вшанували пам’ять Святителя Миколая

16 грудня 2018 року настоятель Спасо-Преображенського храму села Великий Обзир священик Сергій Кацевич провів тематичне заняття про життя і подвиги святителя Миколая для вихованців місцевої парафіяльної недільної школи

Батюшка розповів, що Святитель Миколай народився у місті Патари провінції Лікія у Малій Азії приблизно у 270 році в християнській родині. З юних літ він відрізнявся побожністю і особливою добротою, і згодом його дядько, єпископ міста Патари висвятив Миколая у сан пресвітера, тобто священика.

З часом Миколай був рукоположений у єпископа, ставши архієпископом Мир Лікійських – міста, що було адміністративним центром Лікії. Архієпископ Миколай, як оповідає його житіє, відрізнявся особливим милосердям, будучи багатим спадкоємцем, він допомагав бідним і нужденним. Життєпис святого Миколая розповідає, що він взагалі мав звичкою потайки “підкидати” кошти тим, хто потрапив у скруту.

На згадку про ці історії з життя святителя Миколая, власне, і пішов звичай дарувати подарунки до дня його пам’яті, які, згідно з традицєю, дарують малечі. З пізнього середньовіччя цей звичай дійшов до наших днів, він був також приурочений до святкування Різдва.

У свою чергу, вихованці недільної школи підготували для вечора святкову програму – вони читали вірши та співали пісні на прославлення великого угодника Божого святителя Миколая, після чого з рук настоятеля отримали традиційні подарунки.

 

  • 1-1-1
  • 2-1-1
  • 3-1-1
  • 4-4
  • 5-1-1

Джерело