У Волинській духовній семінарії відбулося засідання круглого столу з представниками мас-медіа на тему «Моделі співпраці Церкви та світських ЗМІ»

5 липня у приміщенні Волинської духовної семінарії тривало засідання круглого столу на тему співпраці Церкви зі світськими засобами масової інформації. В ньому взяли участь представники регіональмих ЗМІ та духовенства Волинської єпархії

Під час заходу, з благословення керуючого Волинською єпархією УПЦ Преосвященнішого єпископа Нафанаїла, священнослужителі поділились здобутками Церкви на ниві соціального служіння, прокоментували кілька гострих інформаційних приводів та висловили своє бачення ефективної та конструктивної співпраці зі ЗМІ. Зустріч з представниками ЗМІ розпочали з молебню за журналістів.

Зі слів голови прес-служби Волинської єпархії протоієрея Олега Точинського, ця зустріч відбулася як перша спроба сумісно подолати стереотипи щодо закритості церковних структур, припинити недобросовісні та необ’єктивні висвітлення церковних подій, які часто стають причиною міжрелігійних конфліктів.

Під час засідання круглого столу по черзі брали слово представники благочинь та відділів єпархії, викладачі Волинської духовної семінарії, клірики храмів, активні у громадському русі священнослужителі.

Про необхідність дотримуватись етичних норм при висвітленні роботи з проблемними категоріями населення висловився голова Волинського православного братства тверезості імені святого праведного Іоанна Кронштадтського протоієрей Степан Ярема. Він нагадав про постійні громадські заходи братства, творчі конкурси для дітей, які часто лишаються поза увагою ЗМІ, котрі звикли до пошуку сенсацій. Тим часом соціальна та благодійна робота може опинитись осторонь, при тому, що, наприклад, очолюване отцем Степаном братство діє при єпархії вже восьмий рік.

Голова відділу у справах сім’ї протоієрей Петро Базюк закликав ЗМІ звернути увагу на волонтерську та благодійну діяльність прихожан та кліриків собору Всіх святих землі Волинської, при котрому навіть організоване православне сестринство для допомоги знедоленим. Варто, на думку отця Петра, згадати і проповідування й співбесіди з молодими людьми, які збираються утворити свою сім’ю чи стати хресними батьками. Хвалитись зробленими справами представники Церкви не хочуть, але варто висвітлювати цю роботу принаймні заради позитивних змін, на які працюють прихожани та православний актив.

Про наукову співпрацю Церкви з істориками, краєзнавцями говорив викладач Волинської духовної семінарії, історик-дослідник протоієрей Олександр Федчук. Вже сім років поспіль представники єпархії організують науково-практичну конференцію на тему «Історія та сучасність Православ’я на Волині», рівень котрої високо оцінюють професійні історики з Волинського краєзнавчого музею, представники вищої освіти. На думку протоієрея Олександра, світські ЗМІ інколи самі піднімають дуже цікаві і змістовні теми, однак деякі нюанси при створенні таких матеріалів варто уточнювати у церковних дослідників. Втім, світські журналісти часто самі надають можливість повчитись та дізнатись багато нового під час плідної співпраці.

Щодо культурної орбіти, то, як зауважив прес-секретар Волинської єпархії протоієрей Олег Точинський, поки що спостерігається доволі прикра тенденція з боку ЗМІ ігнорувати важливі події з життя церковних громад області. Наприклад, прибуття на Волинь чудотворної Касперівської ікони Божої Матері супроводжувала представниця лише одного Інтернет-видання, хоча ця подія зібрала на місці зустрічі святині тисячі людей. При цьому культурні заходи Церкви, обмін святинями, спільні служіння нині об’єднують людей, які за інших обставин навряд чи опинились би поряд.

Про численні молодіжні, дитячі, спортивні, паломницькі заходи, екологічне виховання, увагу до історичної спадщини говорили представники благочинь Волинської єпархії – настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму селища Колки протоієрей Олександр Білінський, священик Андрій Гаврилюк з міста Горохів, прес-секретар Рожищенського благочиння отець Дмитрій Теравський.

Окремо було відзначено те, що у регіоні запрацювала мережа сайтів «Район», завдяки котрій стала активніше висвітлюватись діяльність благочинь, новини, події та заходи УПЦ в регіоні. Однак заради більш успішної роботи необхідна ширша співпраця зі ЗМІ. Наприклад, зі слів отця Андрія, на Горохівщині є близько 60 дітей-сиріт, котрими опікується місцеве благочиння УПЦ. У планах – спільно зі Львівською єпархією допомогти оздоровитись їм у Трускавці, не кажучи про постійну щоденну посильну допомогу.

Про підтримку учасників АТО розповів представник Камінь-Каширського благочиння священик Сергій Михалюк. З його слів, за час бойових дій на Сході загинули вісім жителів цього району, з них семеро були прихожанами УПЦ, були відспівані кліриками Волинської єпархії, яка продовжує піклуватись про їхні сім’ї. Інколи це вкрай потрібно людям, оскільки, наприклад, перший загиблий з цього району взагалі був добровольцем, і його родина досі не може добитись підтримки від державних структур. Щоб молитись за всіх, хто нині перебуває у зоні військового конфлікту, благочиння тісно співпрацює з військкоматом та постійно оновлює списки імен для молитовного згадування.

На завершення зустрічі клірик собору Всіх святих землі Волинської отець Тарас Футрук повідомив, що у Луцьку щотижня у приміщенні Палацу культури ведуться катехізаторські лекції, до яких запрошуються не тільки віряни, а й люди інших переконань – щоб вести справжні дискусії та спільно шукати точки дотику.

  • 10-6
  • 12-6
  • 16-6
  • 2-4
  • 20-6
  • 25-6
  • 30-6
  • 9-4

Джерело