Творчий колектив недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька посів ІІ місце на Луцькому міському фестивалі вертепів

В українському народі склалася прекрасна благочестива традиція, у світлі дні Різдва Христового, прославляти Новонародженого Богомладенця Христа чудовими різдвяними піснеспівами – колядками, а також ставити вертепи – театралізовані вистави, у яких, у своєрідній творчій інтерпретації, відтворюються євангельські події, які супроводжували Різдво Христове

«З Різдвом Христовим!», – під такою назвою відбувся 12 січня у Луцьку XVII-й міський фестиваль вертепів. Участь у дійстві взяли творчі колективи установ культури, навчальних закладів, громадських організацій та підприємств міста, родинні колективи.

З благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, за сприяння Молодіжного відділу Волинської єпархії, свій вертеп на фестиваль представлили викладачі та вихованці недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі.

Власне, вертеп підготувала група учнів недільної школи, керівниками якої є студент IV курсу ВДС Андрій Савельєв та Наталія Орлова. Драматична постановка, яку відтворили на сцені викладачі та вихованці недільної школи була відмінною від традиційних сюжетів вертепу, натомість присутні побачили зворушливу виставу «Знайди своє Різдво».

Це – історія маленького хлопчика, який виховується у сиротинці, але усією душею прагне мати люблячих тата і маму. Знайшовши одного разу загублену якоюсь дівчиною фотографію, малюк починає називати цю молоду жінку мамою.

З нього насміхаються, втім він усім каже, що молитиметься до Бога, аби ця мама прийшла по нього. І ось, у відповідь на щиру дитячу молитву, до директора сиротинця приходить молода жінка, яка хоче всиновити дитину. На пропозицію обрати когось вона відповідає, що батьки дітей не обирають, і директор тоді просто приводить їй того самого хлопчика, який знайшов загублену цією ж жінкою фотокартку.

Згідно рішення журі, вертеп поставлений викладачами та учнями недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі отримав ІІ місце.

До складу журі увійшли, до слова, такі відомі митці, як директор Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України Данило Поштарук (голова журі); директор Палацу культури міста Луцька, заслужений діяч мистецтв України Юрій Войнаровський, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України Надія Гуменюк, заступник директора навчально-методичного центру культури Волині Петро Клекоцюк, завідувач відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак.

Варто зауважити, що вистава «Знайди своє Різдво» є вже другою за час цьогорічних різдвяних свят підготовленою православною молоддю та дітьми Луцька драматичною постановкою, темою якої є здійснення сирітських мрій про тата і маму через усиновлення.

«Ми обрали цю тему тому, що Різдво Христове – це родинне свято. І можна уявити собі, як діти – сироти мріють зустрічати його у родинному затишку, із люблячими батьками. І ми молимося за те, щоб мрії усіх сиріт про це здійснилися», – сказав, у коментарі прес-службі Волинської єпархії викладач недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі і автор сценарію вистави «Знайди своє Різдво» студент IV курсу ВДС Андрій Савельєв.

  • DSCN2600
  • DSC_0219-1024x685
  • DSC_0221-1024x685
  • DSC_0232-1024x685

Джерело