Голова молодіжного відділу Волинської єпархії УПЦ ієромонах Ілля (Вишневський) взяв участь у європейській зустрічі християнської молоді

Молодіжний відділ Волинської єпархії, який очолює отець Ілля, проводить чимало цікавих акцій, активно діють молодіжки при благочиннях, проводиться велика місіонерська, благодійна та соціальна робота. Тому його участь у міжнародній зустрічі європейської молоді (вже третій, до того були Іспанія і Франція) є ще одним підтвердженням активної християнської позиції віруючої волинської молоді

Такі міжнародні зустрічі християнської молоді проводяться вже чимало років, остання, яка відбулася на межі цього року у Ризі, була 39-ю. Проводить їх спільнота Тезе (Тезе – це назва містечка у французькій провінції Бургундія, де спільнота народилася і утримує свою штаб-квартиру).

Традиційно зустріч відбувається напередодні Нового року і Різдва, аби молоді люди з усієї Європи змогли поспілкуватися, згадати про те, про що ми завжди згадуємо перед Різдвом: заради чого прийшов Христос у цей світ, як жити з любов’ю до ближнього, як знаходити порозуміння між людьми різних країн. Групи паломників з України їздять на такі зустрічі за сприяння Синодального відділу у справах молоді Української Православної Церкви. Цього разу було 40 паломників, групу очолював священик Андрій Пінчук з Дніпропетровської єпархії, він і отець Ілля (Вишневський) здійснювали у групі духовний супровід.
Теми, які цікавили учасників зустрічі, вони обговорили під час конференції, що відбулася у Ризі. На розгляд у секціях були представлені певні уривки з Євангелія, які коментували священики, а потім своє бачення висловлювала християнська молодь. Отець Ілля каже, що був приємно вражений рівнем теологічної підготовки учасників конференції, які добре знають Святе Письмо, шукають і знаходять у ньому відповіді на свої питання.

Проте поїздка не обмежилася тільки конференцією. Програма зустрічі була сформована таким чином, аби паломники змогли побувати у святих місцях, храмах, монастирях кількох країн. Для українських паломників ця дорога розпочалася з Варшави, де вони побували на Різдвяному Богослужінні у кафедральному храмі Марії-Магдалини. Тут верхній і нижній храми, і цікаво, що в одному Різдвяне Богослужіння звершується за новим стилем, а в іншому – за старим. На питання, чому так, пояснили: нині у Варшаві, та й Польщі і загалом у Європі чимало змішаних шлюбів, одружуються католики і православні, тому заради таких парафіян, які шанують традиції чоловіка чи дружини, і є два рази Різдвяне Богослужіння. Побували українські паломники у Варшавській духовній семінарії та в богословській академії, де навчалося і навчається і багато волинян. Прибувши у Ригу, відправилися паромом у Швецію. У Стокгольмі відвідали величний православний храм на честь Преображення Господнього, поспілкувалися з його парафіянами, помолилися, і знову паромом прибули у Ригу.

Загалом на європейській зустрічі християнської молоді було 10 тисяч людей. Частину організатори розселили у Ризі, а решту – у Юрмалі, куди потрапив і отець Ілля. Треба відзначити, що на таких зустрічах учасники мешкають у родинах, які їх приймають заради, як кажуть, Христа. Проте родина, котра прийняла українських паломників, має свій готель у Юрмалі, у ньому і поселила своїх гостей. Приймали дуже гостинно, навіть на дорогу спорядили «тормозки». У Юрмалі молилися у храмі князя Володимира, саме у ньому служилася Божественна Літургія у новорічну ніч. Наші паломники тут і посповідалися, і причастилися. 1 січня святкове Богослужіння відбулося у кафедральному храмі Різдва Христового у Ризі. Учасників конференції саме у цьому храмі знайомили з православним іконописом, тим, як проходять Богослужіння, адже серед учасників були не тільки православні. У цьому храмі також знаходяться мощі святого Івана Ризького, і прикластися до них приходить, відзначив отець Ілля, дуже і дуже багато людей. Була також поїздка у Таллінн, де помолилися у храмі Олександра Невського, здійснили екскурсію по місту.

Опісля був Вільнюс, в якому є кілька православних храмів. Українських паломників особливо гостинно приймали у Свято-Духівському монастирі. І саме у цій святій обителі отець Ілля мав дуже хвилюючу особисту зустріч: тут багато років несе послух інокиня Людмила (в миру – його рідна тітка). А ще одна тітка, його хресна, несе послух у Городоцькому монастирі. Має отець Ілля і брата-священика. Ось така благочестива православна родина.

Наступна європейська зустріч християнської молоді, вже сорокова, відбудеться у швейцарському місті Базель. Зважаючи на його прикордонне розташування, паломників прийматимуть вірні трьох країн: Швейцарії, Франції і Німеччини. І те, що люди приймають у свої домівки чужих людей, паломників, дуже вражає, адже це тисячі, десятки тисяч людей, і всім їм знаходиться місце. Це також приклад того, як треба жити за заповідями Христовими, любити ближнього не на словах, а на ділі.

  • 15871317_1374498052594357_735918592_n
  • 15877685_1374497742594388_212409180_o-1024x576
  • 15877812_1374497809261048_1880589239_o-1024x576
  • 15878184_1374497782594384_281825940_o-1024x576
  • 15933930_1374497802594382_1902224006_o-1024x576

Наталія Малімон