Студенти ВДС здійснили паломництво до Святогірського Свято-Успенського Зимненського монастиря де взяли участь у церковних торжествах з нагоди пам’яті чудотворної Зимненської ікони Пресвятої Богородиці та 25 –річчя відродження обителі

24 вересня, в день пам’яті чудотворної Зимненської ікони Пресвятої Богородиці, православна Волинь відзначила визначну дату у церковній історії краю – 25-ту річницю відновлення діяльності Свято-Успенського Святогірського жіночого монастиря

Ця обитель належить до найбільш давніх православних монастирів України, а її головною святинею є Зимненська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, 20-річчя повернення якої до Зимного відзначалося минулого року.

Саме 21 рік тому, 24 вересня 1995 року цей чудотворний образ Пресвятої Богородиці, який привіз на нашу землю Хреститель Русі – святий рівноапостольний князь Володимир, і який він і подарував заснованій ним же Зимненській чернечій обителі, повернувся до цього монастиря.

Відомо, що цим образом Константинопольський Патріарх Микола ІІ Хрисоверг благословив у 988 році візантійську царівну Анну на подружжя зі святим рівноапостольним князем Володимиром. Згодом князь перевіз ікону до своєї зимової резиденції поблизу заснованого ним же міста Володимира. Власне зі іменем Хрестителя Русі і пов’язують початок історії Зимненського Свято-Успенського монастиря, який був заснований спочатку як чоловіча чернеча обитель.

Ця ікона грецького письма, написана на кипарисовій дошці. Не дивлячись на всі історичні перипетії вона зберіглася, і нині, як і тисячу років тому, оберігає Зимненську обитель, надаючи свою благодатну допомогу тисячам вірних.
Більш ніж тисячолітня історія Святогірського Свято-Успенського Зимненського монастиря осяяна величними звершеннями та дивними проявами милості Божої. Упродовж усього цього часу ця обитель виконує спасительну місію служіння Церкві Христовій, і є могутньою твердинею Православ’я в Україні. Разом із Свято-Успенською, Києво-Печерською та Почаївською Лаврами, її по праву називають новою Гефсиманією нашої землі – благодатним домом Пресвятої Богородиці.

24 вересня 2016 року, у день свята на честь Святогірської Зимненської ікони Божої Матері, церковні торжества очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Балженніший владика звершив Божественну Літургію в Свято-Успенському Святогірському Зимненському ставропігійному жіночому монастирі, а співслуили йому намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, єпископ Семятицький Георгій (Польська Православна Церква), єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Шепетівський і Славутський Євсевій, єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл, а також духовенство монастиря та гості обителі в священному сані, серед них і священики Волинської єпархії: секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, благочинний Колківської округи протоієрей Петро Бугайчук, благочинний Ківерцівської округи протоієрей Олександр Кондратюк, настоятель храму Всіх святих землі Волинської протоієрей Володимир Яцишин, регент семінарського хору протоієре Петро Муляр інші священнослужителі та чисельні групи паломників.

Серед тисяч вірян, які прибули на торжества до Святогірського Свято-Успенського Зимненського монастиря, були і студенти І та ІІ курсу ВДС, які, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, звершили паломництво до цієї святині. Очолив цю групу прочан-семінаристів голова Молодіжного відділу Волинської єпархії та викладач ВДС ієромонах Ілля (Вишневський) який також є і класним керівником ІІ курсу.

Юнаки молилися за Божественною Літургією, а також ознайомилися із монастирем,та приложилися до чудотворного Зимненського образу Пресвятої Богородиці.

Особливо трепетним і радісним моментом для них було те, що кожному із них уділив своє архіпастирське благословення Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Семінаристи мали навіть можливість зробити спільне фото із Предстоятелем.

«Свято-Успенський Зимненський монастир – це велика святиня нашого краю, місце де Матінка Божа являє до нас особливу милість через Свій чудотворний образ. Тому я дуже радий, що Господь сподобив нас, як раз у ці дні світлого церковного торжества, побувати у цій святині», – сказав у коментарі прес-службі Волинської єпархії студент ІІ курсу ВДС Вадим Мусевич.

«І дуже радісним є те, що ми мали можливість взяти благословення у Престоятеля нашої Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Блаженінший владика очолив це церковне торжество, і цю, воістину пасхальну, радість розділила із сестрами цієї чернечої обителі уся повнота Української Православної Церкви. І чудово, що ми теж мали можливість помолитися тут», – додав студент ІІ курсу ВДС Андрій Хомич.

  • 14454707_585466671656933_129502223_n
  • 14483487_585464104990523_1335986155_n
  • 14483559_585463544990579_1975086067_n
  • yCZSvGScQfU-1

Джерело