У Рожищенському районі відбувся восьмий православно-патріотичний літній дитячий табір

8-й рік поспіль на урочищі Чебені з 25 по 30 липня проходив Православно-патріотичний літній дитячий табір

У таборі перебували дітки з м.Рожище, смт Дубище, сіл Топільне, Духче, Кобче, Рудня, Дубище, Залісці, Любче, Єлизаветин, Рудка-Козинська, Доросині, Мильськ та навіть з міста Луцьк та Луцького р-н. Всього мали змогу відпочити та духовно оздоровитися 111 дітей. З дітьми займалися 15 вожатих, 4 кухарі, 10 чоловік обслуговуючого персоналу та 2 медсестри.

За усе відповідали священики, які і були організаторами. Керівником табору був священик Віталій Катеринчук (с.Топільне), якому допомагали священик Дмитрій Теравський (с.Рудня), священик Сергій Савієвський (с.Любче), священик Микола Жученя (с.Залісці) та священик Олександр Гринюк (с.Мильськ). Духовні отці постійно перебували разом із малечої, контролювали усі важливі процеси, вносили поправки та вдень і вночі піклувалися про комфорт та спокій дітей.

Після реєстрації та розташування учасників табору та перед початком доброї справи був відслужений молебень. Учасники були поділені по загонах, отримали завдання створити візитівки і вже під вечір відбулось урочисте відкриття з підняттям державного прапора під виконання гімну України.

Кожен день у таборі мав свою тематику і обов’язково розпочинався і завершувався молитвою. В розпорядок дня обов’язково входила ранкова зарядка, яку до речі проводив демобілізований воїн АТО Валентин Михайлевський із села Залісці, духовна бесіда, рухливі ігри та звичайно прибирання території. На території табору було чимало спортивного інвентарю, який вже за звичаєм надала ЗОШ І-ІІІ ст. с.Топільне. Це і тенісний стіл , шахи, гойдалки, гирі, штанги, гантелі, м’ячі, волейбольна сітка.

Кожен вечір після вечірньої молитви діти із запаленими свічками в руках обходили хресною ходою навколо табору, закликаючи Боже благословення. Ця традиція зберігається в усіх монастирях. А також у таборі був постійно діючий наметовий храм.

Вожаті загонів щодня організовували різні конкурси, проводили театральні дійства.

Варто згадати також як смачно готували для малечі. Тричі на день діти мали змогу покуштувати гарячі страви, які вміло для них готувала дружина отця Віталія Юлія Олексіївна Катеринчук. Медичну допомогу в разі необхідності були постійно готові надати Наталія Несенчук та Любов Зеленко.

В ніч на 28 липня, коли церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира і хрестителя Київської Русі в таборі була звершена Божественна Літургія. 73 дитини приступили до Таїнств сповіді та причастя стоячи із запаленими свічками виготовленими власними руками під час майстер-класу, який проводив отець Дмитрій.

29 липня між загонами відбувся чемпіонат табору по волейболу та футболу, а в завершенні між вожатими та священиками. Перемогла дружба.

Були в таборі і гості, а саме голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська, соціальна служба у справах дітей, молоді та спорту, поліція, СЕС, благочинний отець Петро Іваничко, батьки, молодіжне братство з Рокинь та з смт. Колки «Дорога додому». Приємним для дітей було й те що вже в котрий раз в табір приїхав Олег Канцевич, який приготував для них справжній Козацький куліш.

В п’ятницю відбувся прощальний вечір. В небо учасники табору випустили вогняні ліхтарики бажань, співали пісні біля вогнища, ділилися враженнями.

Останній день, у суботу, в таборі «день сліз». Руки та одяг дітей був розписаний побажаннями. Зранку відбулося прибирання території від сміття, та складання наметів. Опівдні була урочиста лінійка, на якій підсумували тижневе перебування в таборі. Від організаторів кожен учасник табору отримав пам’ятний значок. Вожаті дякували священикам, священики дякували вожатим та дітворі. “Восьмий православно-патріотичний дитячий табір оголошено закритим” – виголосив керівник табору протоієрей Віталій Катеринчук і діти в сльозах почали обійматися, обмінюватися номерами телефонів та подарунками. ” З нетерпінням очікуватиму наступного року, щоб знову приїхати сюди” – було чутно з різних сторін.

Щодня в таборі панувала атмосфера дружби, радості та взаємоповаги.

Приємно коли нам допомагають. Особливо хочеться подякувати Сергію Котюку – депутату обласної ради, який допоміг у придбанні кухонного інвентарю для табора.

Порадували наших відпочивальників також і районні підприємства: «Рожищенські ковбаси», «Контакт», магазини «Наш Край» та «Колібріс» а також «Нова пошта».

Цього року як ніколи відгукнулося багато підприємців, які надали спонсорські допомоги: Зінгель Вадим, Павлючик Вадим, Калачинський Юрій, Лемещук Олександр, Кучірка Олександр, Ткачук Олена.

Щира вдячність усім хто долучився до радості дітей.

Дітям спобалося, а це найголовніше. Тиждень життя однією сім’єю згуртувало та здружило мелечу різного соціального статусу, різних сіл, районів та областей, різної конфесійної приналежності. Все це не відчувалося, з чого можна зробити висновок, що священикам вдалося виконати найголовнішу ціль табору – привити теперішній молоді такі цінності, як любов до ближнього, взаємоповага та взаємодопомога, ввічливість та небайдужість до оточуючих людей і навколишнього середовища. Звичайно, результати роботи будуть помітні не відразу, але насіння закладено. Далі діло за батьками та вчителями. Діти це майбутнє нашої країни, не втрачаймо часу – виховуймо їх правильно.

ФОТО

Джерело