Всесвітній день Православної молоді у Волинській єпархії: святкування розпочались місіонерською Божественною Літургією у Свято-Покровському кафедральному храмі

15 лютого, в день Стрітення Господнього у православному світі відзначається Всесвітній день православної молоді. Вже традиційно, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у Волинській єпархії, а саме у Луцьку, відбуваються святкові заходи, приурочені до цієї дати

Власне, заходи до відзначення Дня православної молоді відбулись 16 лютого, і розпочались вони звісно із спільної молитви у храмі. Божественну Літургію у Свято-Покровському кафедральному храмі, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, очолив речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук. Йому співслужив сонм священнослужителів, серед яких були голова Молодіжного відділу Волинської єпархії ієромонах Ілля (Вишневський), керуючий відділом у справах сім’ї Дніпропетровської єпархії протоієрей Андрій Пінчук, а також священики – духівники православних молодіжок Волинської єпархії. Окрасою Літургії був спів молодіжного хору Свято-Пантелеімонівського храму Луцька «Уміленіє» під керівництвом Юлії Масленнікової та молодіжно-юнацького хору «Покров»,

Храм був вщент переповнений молодими вірянами – учасниками православних молодіжок Волинської єпархії. Радість свята Дня православної молоді із своїми однолітками також розділили гості з Білорусі – троє студентів Мінської духовної семінарії. Молились за Літургією і учасниці Православного сестринства Волинської єпархії
Сама ця Божественна Літургія була особливою, оскільки супроводжувалась поясненнями, які періодично робив керуючий відділом у справах сім’ї Дніпропетровської єпархії протоієрей Андрій Пінчук. Під час служіння такої, місіонерської, Божественної Літургії молоді православні віряни мали нагоду почути докладну розповідь про зміст і значення найголовнішого богослужіння Православної Церкви.

Під час Божественної Літургії приноситься Безкровна Жертва, звершується Таїнство Євхаристії, коли хліб і вино, силою Святого Духа, стають самими Чесними Тілом і Кров’ю Господа нашого Іісуса Христа, а причащаючись Їх, вірні з’єднуються із Господом і стають причасниками вічного життя. А служіння Божественної Літургії у Православній Церкві супроводжується священнодіями і обрядами які мають глибоке символічне значення. Саме про це і розповів, у своїх коментарях, протоієрей Андрій Пінчук.

Перед початком Літургії Оглашенних він нагадав присутнім про значення Божественної Літургії, розповів про спасительне значення Таїнства Причастя у житті християн, чому важливим є часте причастя святих Христових Таїн. Зокрема, пояснив отець Андрій і те, чому початковим возгласом Літургії ( по завершенні її першої частини – Проскомидії) є возглас «Благословенне Царство» – адже воздається слава Богу, Єдиному у Святій Тройці.
Після першого антифону отець Андрій розповів про самі ці літургійні піснеспіви – антифони. Після прочитання Євангелія батюшка ще раз розповів про зміст прочитаного та наголосив на надзвичайно важливому значенні у житті християнина любові до Бога і ближнього.

Перед співом Херувимської пісні батюшка пояснив, що завершилась друга частина Божественної Літургії – Літургія Оглашенних, і розпочалась третя частина Божественної Літургії – Літургія Вірних. Співом Херувимської пісні віруючих закликається немовби «уявити таємно з себе Херувимів» і відкинути усі житейські піклування та віддати славу Животворящій Тройці. А перенесення ще не освячених Святих дарів з Жертовника на Престол символізує добровільний хід Христа-Спасителя на Хресні Страждання задля спасіння людства від рабства гріха і смерті.
«Христос посеред нас – і є і буде» – ці слова кажуть священики під час співу Символу віри при соборному служінні Літургії, даючи цілування один одному. Ці ж слова до присутніх у храмі промовив речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, а протоієрей Андрій Пінчук розповів про їх значення, перейшовши згодом до пояснення найголовнішої частини Божественної Літургії – Євхаристійного канону.

Останні пояснення батюшка дав після Запричасного стиха.

Молитовна атмосфера і глибока зацікавленість із якою молоді православні віруючі, у тому числі і студенти ВДС присутні на богослужінні, були надзвичайні. Кожен, напевне, вкотре нагадав собі, а хтось можливо і вперше дізнався про глибокий зміст священнодій і обрядів служіння Божественної Літургії, і всі, звісно, ствердились у необхідності свідомої участі у кожній Божественній Літургії, молитви під час цього богослужіння і, що найголовніше, – якомога частішого причастя святих Христових Таїн.

Після Літургії речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук подякував протоієрею Андрію Пінчуку за спільну молитву і коментар Божественної Літургії.

Ця Літургія у Свято-Покровському кафедральному храмі була справді пасхальною, до слова і звершили її священнослужителі у білому облаченні.

«Христос Воскрес!», – цими вічними і спасительними словами привітав наприкінці цього світлого церковного торжества, яким розпочалось святкування Дня православної молоді, присутніх у кафедральному храмі речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Довідка

Всесвітній день православної молоді відзначається з 1992 року. Встановлене це свято рішенням 14-ї асамблеї Всесвітнього Православного Молодіжного Руху з благословення предстоятелів усіх помісних Православних Церков.

Варто зауважити, що робота з молоддю, участь молодих людей у церковному житті Волинської єпархії є доволі активною і плідною. У єпархії діє вже майже двадцять православних молодіжок, які займаються волонтерською та місіонерською діяльністю, і їх кількість має тенденцію до зростання.

  • DSC_0120-1024x685
  • DSC_0124-1024x685
  • DSC_0128-1024x685
  • DSC_0137-1024x685
  • DSC_0170-1024x685
  • DSC_0176-1024x685
  • DSC_0193-1024x685_1
  • DSC_0209-1024x685
  • DSC_0211-1024x685
  • DSC_0223-1024x685
  • DSC_0228-1024x685
  • DSC_0240-1024x685
  • DSC_0249-1024x685

Джерело