Почесний ректор ВДС протоієрей Петро Влодек відзначив 92-й рік народження і День Ангела

9 січня 92-й років виповнилось довголітньому служителю Української Православної Церкви, почесному ректору ВДС, професору богослов’я протоієрею Петру Влодеку

А 10 січня Православна Церква відзначає пам’ять святого мученика Петра Никодимійського саме на честь цього святого і було названо отця Петра. У день свого небесного покровителя отець Петро молився за Божественною Літургією, яку у семінарському храмі Святих рівноапостольних Мефодія і Кирила звершив ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз.

Свого часу протоієрей Петро Влодек двічі очолював Волинську духовну семінарію. Він був її ректором у 1964 році, коли безбожники закрили цю духовну школу. Брав участь у її відродженні вже у наш час, з 1992 по 2006 роки знову трудився на посаді ректора ВДС. І нині сивочолий священик із радістю в очах дивився на те, як Божественну Літургію звершував випускник ВДС часів його ректорства протоієрей Рустик Капауз – теперішній ректор Волинської духовної школи, як молились за богослужінням, прислуговували в Олтарі та співали на кліросі теперішні семінаристи, для яких протоієрей Петро Влодек – жива історія нашої Церкви.

Після Літургії ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз привітав почесного ректора ВДС із Днем народження і Днем Ангела, переказав благословення і вітання від волинського архієрея митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Вітали батюшку студенти ВДС,молодіжки, діти недільної школи та православні лучани.

По завершенні вітань у семінарському храмі був відслужений подячний Молебень.

Довідка:

Протоієрей Петро Афанасійович Влодек народився 9 січня 1924 року в сім’ї учителя села Оженіно Острозького повіту Волинського воєводства. Нелегке дитинство випало на роки утисків українства та політики експансії католицизму у поверсальській Польщі. Сповна пізнав він зі своєю родиною всі утиски православної інтелігенції та щоденні будні скрутного існування. Незважаючи на все, ще у роки юності він вирішив стати православним священнослужителем.

З початком Великої Вітчизняної війни Петро Влодек стає слухачем пастирських курсів при Почаївській Свято-Успенській Лаврі, згодом здає екзамени на священика. Мабуть, сьогодні він єдиний очевидець похоронів насильницьки вбитого митрополита Олексія Громадського та інших страшних подій церковної історії тогочасності.

З 1944 по 1945 він у лавах Радянської Армії бере участь у бойових діях. Велику Вітчизняну закінчив під стінами рейхстагу 9 травня 1945-го року. Він очевидець історичної зустрічі на Ельбі. За відвагу нагороджений багатьма орденами та медалями.

З 1946-го по 1948 — студент Волинської духовної семінарії, а з 1948 по 1952 у Московській духовній академії здобуває вищу богословську освіту та ступінь кандидата наук. Після закінчення МДА направлений викладачем у ВДС, згодом стає інспектором. З 1962 по 1964 — ректор семінарії. Обороняв волинську пастирську школу від закриттям радянською владою.

Опісля протоієрей Петро несе пастирські труди за кордоном — 6 років у Берлінському кафедральному соборі та 8 років настоятелем Едмонтонської парафії у Канаді. Напередодні святкувань тисячоліття Хрещення Русі повертається у Київ і протягом декількох років виконує обов’язки керуючого справами Українського Екзархату. З 1989 року він перший ректор відновленої Київської духовної семінарії. У 1991-му повертається на Волинь і через рік очолює Волинську духовну семінарію, яка після захоплення її приміщень бойовиками Київського патріархату розміщувалася у приміщенні сторожки біля Свято-Покровської церкви, яка, після захоплення бойовиками Київського патріархату Свято-Троїцького собору, стала кафедральним храмом. Очолюючи духовну школу у такому критичний момент, він повністю відновлює учбовий процес (з 1993-го ВДС отримала у тимчасове користування напівзруйноване приміщення колишнього Монастиря домініканців – нині відреставрована будівля, що є окрасою Старого Луцька).

Протоієрей Петро Влодек відомий в нашій державі як перший автор “Закону Божого”, написаного на українській мові. У 2003-му році ним упорядковано новий підручник для дітей молодших класів, багато конспектів та посібників з історії Церкви, що сьогодні використовуються у духовних школах УПЦ.

З 2006 року і понині – почесний ректор ВДС.

  • 49988-7u
  • KhTVvFmT
  • SlImfV0UN4g-1024x685-300x201
  • dsc_17251

Джерело