Театральну постановку луцької молоді побачили на фестивалі на Полтавщині

Молодь з православного товариства ім. прп. Ніколи Святоші взяла участь у ІІІ-му Відкритому фестивалі дитячої та молодіжної творчості «Православне Посулля»

Як це було – розповідає одна з учасниць Юлія Лов’ян.

Ми з превеликим задоволенням відгукнулися на запрошення Кременчуцької єпархії і декілька тижнів ретельно готували свій виступ. До речі, довго думали-гадали, чим саме вразити лубенчан (адже фестиваль проводився у місті Лубни Полтавської області) і за порадою архімандрита Аліпія та диякона Віктора зупинились на морально–повчальній сценці «Гріх».

Дорога з Луцька до Лубен не є близькою – понад шістьсот кілометрів. Тому напередодні поїздки дружньо вирішили заїхати і до столиці. Відслужили молебень за подорожуючих, і у ніч на 29 жовтня вирушили до Києва. Першою нашою молитовною станцією був Введенський чоловічий монастир, де всі мали змогу приклонитись до чудотворної ікони «Призри на смирення» та мощей засновниці монастиря прп. Дімітрії Київської. Встигли ми і трішечки постояти на Літургії.

Гадаю, що православний вірянин, який побував у столиці і не відвідав Києво–Печерської Лаври, може вважати свою поїздку неповноцінною. Ми теж у першу чергу відвідали саме цю святиню. В обителі ми завітали у ближні та дальні печери (до речі, великою радістю для нас було приклоніння до мощей святого покровителя нашого товариства – преподобного Ніколи Святоши, день пам’яті якого ми нещодавно відзначали).

Блукаючи стежками Лаври, ми потрапили на могилу Блаженнішого митрополита Володимира. Також нам вдалося скуштувати смачної води з джерел прп. Антонія та Феодосія Києво-Печерських.

Після цього ми поспішили до Спасо-Преображенського собору, аби помолитись біля Плащаниці Богородиці, що прибула в Україну з Єрусалима.

І наприкінці дня ми потрапили на вечірнє богослужіння до Свято-Троїцького Іонівського чоловічого монастиря. Після служби нам вдалося побувати на молодіжці, яка збирається тут кожного четверга. Зустріч виявилася доволі-таки веселою. Отці Іосаф та Валеріан складні життєві ситуації пояснювали простими словами та за допомогою цікавих прикладів. Дівчата і хлопці зарядили і нас своїм позитивом.

Коли ми глянули на годинники – мерщій поспішили до наступної святині, Свято-Покровського жіночого монастиря. Саме тут нас прийняли на нічліг. Так і завершився наш перший день…

Наступного дня під дзвінок будильника (так називають людину при монастирі, яка будить усіх на ранкову молитву) ми, сонно позіхаючи, вирушили на Літургію. В цей день частина нашої молодіжної когорти приступила до таїнства Причастя.

Коли ми духовно підкріпилися у храмі та тілесно у трапезній - вирушили до Полтавського краю.

Дві з половиною години у дорозі - і ми опинилися на порозі колишнього Будинку Піонерів, де й було заплановане проведення заходу. До речі, декілька слів про сам фестиваль. Його програма передбачала хорові, вокально-інструментальні та хореографічні виступи колективів Бориспільської, Волинської, Ізюмської, Кременчуцької, Криворізької, Полтавської та Хмельницької єпархій. Почесними гостями заходу були лауреат багаточисельних конкурсів бардівської пісні Ірина Гопкалова (м. Харків), вокаліста Юлія Рак з прем’єрою пісні «Моя березоточа», Олександр Перепелиця і Петро Адрицо (м. Лубни).

Програма фестивалю налічувала понад три десятка виступів. І чим ближчим був момент нашого виходу на сцену – тим потужнішим було хвилювання. Нашою метою було показати глядачам, як люди, які щоденно впадають у гріхи (азартні ігри, паління, вживання алкоголю, надмірна жадоба до грошей тощо), забувають про Бога. На сцені головний герой - Гріх - радіє, що обволік всіх своїми путами. Та благий Господь постійно піклується про кожного , дає час та можливість виправити все. Тому , посилаючи Ангела, Він звільняє людей від гріха. Я к висновок , ведучий наголошує , що «… лише в Церкві, де до небес лине спільна молитва, ми можемо отримати перемогу над злом…».

Серед глядачів у залі був присутній і сам Преосвященніший Миколай (Капустін), Єпископ Кременчуцький та Лубенський. Під час виступу він наголосив, що такі заходи треба організовувати якомога частіше.

На завершення заходу кожен учасник був нагороджений дипломом та цікавими літературними виданнями.
Наступного дня гості фестивалю мали змогу побувати на Літургії у Мгарському Спасо–Преображенському чоловічому монастирі, який розташований на правому березі річки Сула. Найбільше всіх вразила ікона Божої Матері, що знаходи ться на стіні обителі. ЇЇ залишили нереставр ованою, аби вона нагадувала про ті страшні часи, коли лунали постріли по святих ликах та приміщення храм ів використовували не за призначенням.

Після Літургії голова Кременчуцького єпархіального відділу у справах молоді і сім’ї Роман Кулініч провів гостей до Благовіщенського скиту, що розташований неподалік від монастиря. Історію цієї обителі гостям розповіла усміхнена матушка Нонна.

Також нам пощастило спуститись у печерку святого угодника Афанасія , Лубенського чудотворця. Цікавим є той факт, що Афанасій Лубенський був похо ваний у сидячому положенні на троні під амвоном Преображенського храму монастиря. Зараз його святі мощі знаходяться у Харкові.

І на завершення візиту , дякуючи за гостинність, ми вручили організаторам фестивалю ікону прп. Ніколи Святоши, щоб його молитвами кріпилась православна віра, множилась любов до ближнього та не відступала Божа благодать.
До Києва ми повертались разом із молоддю Хмельницької єпархії, співаючи по дорозі Ісусову молитву та «Богородице Дево, радуйся» …

І , здається , можна було б завершувати нашу подорож . Та коли дізна лись , що наші побратими – хмельничани - їдуть до Свято-Покровського жіночого монастиря на вечірнє богослужіння , ми приєднались до них і вдруге потрапили до цієї святині ( до відправлення нашого поїзда залишалос я ще 5 годин ) . Цього разу ми мали змогу прикластис я до святих молей прп. Софії Київської та Вел. кн. Анастасії Київської. Після полієлею із сумками направились до виходу…

Ось так і промайнули три насичені дні нашої подорожі…

  • 26ie8Wji8-U_586x440
  • DSCN3394_586x1042
  • DSCN3396_586x330
  • NRAz6gpovUI_586x440
  • P5bk_SfsoOc_586x781
  • Z6OLISjwAJA_586x440
  • cg8bMOr06Lc_586x440
  • pjHw0HJ9V00_586x440
  • wUeO_n2sGvI_586x440

Молодіжний відділ єпархії