Волинське православне братство тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського організувало круглий стіл «Профілактика алкоголізму та допомога алкозалежним»

Питання негативного вплив пияцтва та алкоголізму на наше суспільство та шляхи подолання цієї проблеми було темою круглого столу на «Профілактика алкоголізму та допомога алкозалежним», який відбувся у Волинському обласному центрі здоров’я

Його організувало Волинське православне братство тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського. На заході, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, були присутні голова Волинського православного братства тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського протоієрей Стефан Ярема, речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, проректор ВДС протоієрей Олександр Богданов та студенти Волинської духовної семнарії. Участь у обговоренні взяли лікарі, представники правоохоронних органів, сфери освіти та роботи соціальних служб, волонтери та воїни АТО.

Мова йшла про основні проблеми та здобутки у сфері пропаганди здорового й тверезого способу життя на рівні Луцька. Окремим питанням була і моральна реабілітація воїнів АТО, проблеми, із з якими вони стикаються після повернення з зони бойових дій, і як запобігти тому, щоб вони починали боротись зі стресом за допомогою спиртного.

Усі зійшлись на думці, що пияцтво та алкоголізм стали справжньою соціальною і медичною проблемою в Україні. Як зауважив, головний лікар Волинського обласного центру здоров’я Сергій Новосад, на душу населення в Україні виробляється 14 – 15 літрів чистого алкоголю щорік, а українські підлітки посідають перші місця в Європі за рівнем споживання слабоалкогольних напоїв та пива. «Згідно даних ВОЗ, якщо на душу населення в країні припадає більше 8 літрів чистого алкоголю в рік, то це говорить про зниження рівня здоров’я її громадян, і саме майбутнє цієї країни стоїть під знаком питання. А в Україні ця цифра – 14 – 15 літрів», – такі дані навів лікар.

Окремою темою круглого столу була саме роль Церкви у подоланні алкоголізації суспільства та утвердження у ньому міцних традицій тверезості. Так, голова Волинського православного братства тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського протоієрей Стефан Ярема підкреслив, що впровадження у суспільстві тверезого способу життя є одним із найпріоритетніших питань церковного служіння у Волинській єпархії УПЦ.

Так, вже 7 років діє, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вищезгадане православне братство тверезості, яке об’єднує ентузіастів, які організували і провели вже багато соціальних заходів. Зокрема, вже гарною традицією стало проведення у Луцьку свята Дня тверезості, яке відбувається у неділю після свята Усікновення глави Іоанна Хрестителя 11 вересня.

Речник Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук, переказавши учасникам круглого столу благословення і вітання митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, наголосив, що Православна Церква завжди проповідувала тверезість, як неодмінну складову правильного духовного і суспільного життя вірян. Відповідно, за словами проректора ВДС УПЦ протоієрея Олексндра Богданова, у цьому духовному навчальному закладі провадиться справжнє «антиалкогольне» виховання майбутніх душпастирів. «Священик – це приклад для прихожан. Не скрізь можна заснувати братство тверезості, а у селі, до прикладу, нерідко саме священик і є тою єдиною людиною, яка може і повинна допомогти родині, у якій є ті, хто потрапив у алкогольну залежність», – сказав священик.
«Церква – це той інститут, до якого суспільство має високу довіру. А, благодать Святого Духа, яка діє у Церкві здатна, повірте, творити чудеса у житті вірян», – зауважив речник Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук, навівши кілька історій про те, як саме віра і щире покаяння допомогли людям звільнитись від недугу пияцтва.

Однією із проблем в царині допомоги демобілізованим учасникам АТО, про яку йшлося під час круглого столу, є саме недопущення «лікування» ними пережитого на фронті страхіття за допомогою спиртного. Як зауважив лікар-психотерапевт Юрій Кравчук, ці люди часто страждають на посттравматичний стресовий розлад, і тому ризики при вживання ними спиртного доволі високі. Він зауважив, що нашим захисникам потрібна по демобілізації особлива увага рідних і суспільства, вони не повинні залишатись наодинці із пережитим стресом.

«І нам слід в цьому плані серйозно працювати над тим, щоб ламати стереотипи, які , на жаль, є у суспільстві. У нас соромно звернутись по допомогу не тільки до психіатра, чи психотерапевта, але і до психолога», – зауважив лікар.
Присутній на заході демобілізований учасник АТО Юрій Букія поділився і власним досвідом подолання стресу. Демобілізований боєць пережив, до слова, і полон. За його словами, лікарі і психологи повинні дуже уважно підходити до демобілізованих учасників АТО, вміти їх слухати та мати бажання допомогти.

Стосовно ж подолання пияцтва та алкоголізму у суспільстві як такого, то на думку начальника сектору кримінальної міліції у справах дітей Луцького МВ УМВС України у Волинській області Олександра Кота, вона не можлива без цілісної державної програми. До слова, до 90% кримінальних злочинів в Україні, згідно статистики, скоюється під впливом вжитих правопорушниками алкоголю чи наркотиків.

На думку ж директора Центру практичної психології та соціальної роботи Луцького міського управління освіти Ольги Матвійчук, головною складовою формування у підростаючого покоління навичок життя без шкідливих звичок є саме приклад батьків.

До слова, своїми міркуваннями поділились і студенти ВДС, присутні на круглому столі. «Я ще зовсім молодий, але я радий тому вибору, який я зробив у житті. Я щасливий, навчаючись у Волинській духовній семінарії, і моє життя прекрасне і без алкоголю. Навпаки, саме тверезість і робить його по справжньому цілісним і змістовним», – сказав студент ІІІ курсу ВДС Віталій Ящук.

  • 11222522_1021448074566025_552049296779264052_n
  • 11224170_1021448154566017_2998113963061297235_n
  • 11988410_1021448167899349_921518148238401406_n
  • 12002213_1021448101232689_3831192023748695393_n
  • 12038298_1021448171232682_6526296286335571821_n

Молодіжний відділ єпархії