У Луцьку розпочався фестиваль дзвонарського мистецтва «Благовіст Волині», участь у якому беруть і священики Волинської єпархії

Вже більше ніж тисячу років неодмінним атрибутом богослужіння Православної Церкви є дзвони, які скликають вірних до храмів на богослужіння, та лунають також і під час особливо важливих його частин. На Русі дзвони з’явились з часу прийняття Християнства святим рівноапостольним князем Володимиром, і у нашій Церкві дзвонарство стало справжнім мистецтвом

23 серпня, в день 930-річчя Луцька, у стінах древнього луцького замку по-особливому залунав передзвін дзвонів, адже розпочався 21-й фестиваль дзвонарського мистецтва «Благовіст Волині». Участь у ньому взяли дзвонарі не лише з Волині, але і з міст Дубно, Івано-Франківська.

Серед учасників фестивалю – також священнослужителі Волинської єпархії та члени їх родин.
Під час урочистого відкриття фестивалю «Благовіст Волині» присутніх привітав перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. Кілька духовних піснеспівів пролунали у виконанні церковного хору «Святвечір» під керівництвом настоятеля луцької Трьохсвятительської церкви протоієрея Сергія Дембовського.

Своє володіння звонарським мистецтвом присутнім продемонстрували більше 30 його поціновувачів.
Серед учасників – настоятель Свято-Єкатерининської церкви села Великий Омеляник священик Володимир Гринюк, клірик луцького храму Всіх святих Землі Волинської священик Георгій Віхоть, послушниця Свято-Троїцького Старосільського жіночого монастиря Марина, паламар луцького Свято-Петропавлівського храму Віталій Бащук.
Вперше участь у цьому фестивалі взяла участь 11-річна донька настоятеля луцького храму Волинської ікони Божої Матері протоієрея Олександра Богданова Анастасія. До слова, після її виступу присутні просто зірвались оплесками, настільки вражені усі були тим, як, не поступаючись дорослим, володіє дзвонами юна школярка.
Усі учасники також отримали подячні грамоти Луцького міського голови Миколи Романюка.

«Я дзвоню з дитинства, і дуже люблю це зараз. Благовіст дзвону – це теж своєрідна проповідь», – зауважив, у коментарі прес-службі Волинської єпархії, клірик луцького храму Всіх святих Землі Волинської священик Георгій Віхоть.

«Я не уявляю свого життя без дзвонів, дуже люблю це мистецтво», – додав працівник СП «Модерн Експо» Віталій Бащук, який несе послух паламаря у луцькому Свято-Петропавлівському храмі, де він також є дзвонарем.

  • EogxkdZMVk8
  • HF-SmGn_sdc-1024x685
  • QLEKnXo3zb0-1024x685
  • ZoC3VEaeZ6o-1024x685
  • fkP9EX1KxVI
  • gSMoAh1FhFo-1024x685

Молодіжний відділ єпархії