Духовна школа отримала для храму часточку мощів священомученика Олександра, свого колишнього випускника

Невелика церквиця, прибудована до старовинного приміщення, у якому знаходиться Волинська духовна семінарія, споруджена у пам’ять про святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Просвітителів, проповідників християнства, творців слов’янської азбуки. У день, коли Православна церква поминає цих святих, згадується і священомученик архієпископ Олександр (Петровський)

Луцьк – це його мала батьківщина, тут поховані його рідні, але нині ще є у нашому місті ті, хто рідний із ним по крові. Майбутній святий закінчив Волинську духовну семінарію, прийняв чернечий постриг. Господу він служив у різних містах, храмах і монастирях, та особливим було його служіння у Харкові. Тридцяті роки минулого століття не були сприятливими для віруючих, бо прийшла богоборча влада. І владика Олександр пережив арешт, знущання, страждання та мученицьку кончину.

Часточку мощів святителя Олександра Харківського у день перстольного свята отримали парафіяни семінарського храму. Так було Богу угодно, аби під час поїздки з гуманітарним вантажем у Свято-Успенську Святогірську Лавру, що на Донеччині, представники Волинської єпархії отці Миколай Бондарук та Валентин Марчук мали і зустріч з владикою у Харкові. І він передав часточку мощів, аби святитель Олександр таким чином не просто повернувся на рідну Волинь, а й у той духовний заклад, який закінчував понад сто років тому. Він є одним із молитвеників за Волинь, Луцьк, віруючий наш народ.

Після служби всі, хто мав у тому потребу, могли прикластися до мощей святителя Олександра і отримати за своїми молитвами і вірою.

З нагоди престольного свята богослужіння у семінарському Кирило-Мефодіївському храмі з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта очолив архімандрит Аліпій (Сапіга), Йому співслужили настоятель храму ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, благочинний Ківерцівської округи протоієрей Олександр Кондратюк, настоятель храму Всіх святих землі Волинської протоієрей Володимир Яцишин, протодиякони Ігор Савієвський та Ростислав Петров. Натхненно, як завжди, співали хор студентів Волинської духовної семінарії, хор регентського класу і хор “Покров” недільної школи при кафедральному Свято-Покровському храмі. І може, вперше служба у день престольного свята відбулася без будівничого храму, почесного ректора ВДС протоієрея Петра Влодека. Не зважаючи на свій дуже поважний вік, він ще донедавна не пропускав жодної служби у храмі. Але наразі підвело здоров’я.

У цьому храмі завжди затишно і молитовно. Тут постійні парафіяни, які приїжджають на службу з різних куточків міста. Тут нема випадкових людей, З особливою любов’ю храм прикрашений вишивками. Біографія Волинської духовної семінарії нараховує уже 219 років. Навчатися у ній приїжджають не тільки з усієї Волині, а й з Рівненщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Вінниччини, Чернівецької області та й інших куточків України. Якість підготовки священослужителів тут на досить високому рівні, і де б не працювали випускники семінарії, вони є справжніми духовними пастирями. І на роботу їх з радістю приймають в усіх регіонах держави.

  • DSC_0656-1024x686
  • DSC_0665-1024x686
  • DSC_0695-1024x686
  • DSC_0701-1024x686

Молодіжний відділ єпархії