У Волинській духовній семінарії відбувся концерт, присвячений Дню святих жінок-мироносиць

У другу неділю після Пасхи православні християни вшановують пам’ять жінок-мироносиць. Жінок, які звершили духовний подвиг, які ішли за Спасителем від Галілеї до Голгофи

Найвідоміша із жінок-мироносиць, Марія-Магдалина, стояла біля Хреста з розіп’ятим Ісусом, поруч з Пречистою Богородицею… І залишилася з Ним до самої Його смерті на Хресті… Ці жінки не відреклися від Господа, бо страх витіснили зі своїх сердець любов’ю і вірою. За свою вірність Спасителю вони першими дізналися від ангелів про Його Воскресіння, першими ж зустріли і воскресного Христа. Люди, хоч трохи воцерковлені, знають: мироносицями ці жінки називалися тому, що носили миро, особливу запашну речовину, якою за тодішнім звичаєм мали помазати і тіло Ісуса. У великодніх піснеспівах їх називають “апостолами для апостолів”, бо і апостоли отримали першу звістку про Воскресіння від цих жінок.

Святковий концерт задля вшанування святих жінок-мироносиць для учнів недільної школи при кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька підготували студенти Волинської духовної семінарії і молодіжний відділ єпархії (керівник – ієромонах Ілля (Вишневський)). Емоційно насичений захід зворушив не одну людину у залі. Дуже душевно співав хор недільної школи “Покров”, яким керує Ірина Борисівна Гайдучик. Бо були це пісні про маму, яка встає рано, молиться за своїх дітей і цілий світ, і запалює вогник любові у душі, у діяннях, у слові… Дітки, які відвідують недільну школу при Свято-Миколаївському храмі, що будується, потішили дуже гарними віршами про Воскресіння Христове, нашу віру у Нього і надію. Студенти Волинської духовної семінарії розказували про життя жінок-мироносиць, про те, чому День вшанування їхньої пам’яті має стати “жіночим днем” для православних віруючих. Власне, якраз для них він таким вже і є. А мали б більше знати про нього, про цих жінок і всі інші. Бо ж цінності, які проповідували мироносиці – вони вічні, приклад їхнього життя є прикладом великої віри у Господа, смиренного життя, доброти й милосердя. Мироносиці є прикладом для віруючих жінок, котрі в усі часи, часи гонінь на Православну Церкву, не зраджували своєї віри. І якщо тепер часом кажуть – “О, у храмах стільки жінок!”, то треба пам’ятати, що євангельська історія повторювалася потім не раз. Саме жінки ходили у церкви, часто навіть у сусідні села чи їздили у сусідні міста, хрестили таємно дітей та онуків, виховували їх у вірі і дочекалися таки часу, коли про свою віру можуть заявити на повний голос.

І саме їх на цьому концерті вшанував і хор “Святвечір” луцького храму Трьох Святителів (настоятель протоієрей Сергій Дембовський). Чудесне виконання духовних піснеспівів завершилося душевним співом пісні “Рідна мати моя” та проголошенням “Многих і благих літ” присутнім жінкам, дівчатам і дівчаткам, членам їхніх родин і парафіянкам храмів, які вони відвідують. Привітав присутніх і заспівав для них відомий вже твір “У матері над хатою…” архімандрит Аліпій (Сапіга).

“Радуйся, бо апостолам благовість Воскресіння возвістила ти!” – співається в Акафісті рівноапостольній Марії-Магдалині. Радуймося і ми, бо маємо у жінках-мироносицях приклад щирої віри, яка нам і сьогодні дуже потрібна.

  • DSC_00011
  • DSC_00052
  • DSC_00062
  • DSC_00071
  • DSC_00091
  • DSC_00102
  • DSC_00112
  • DSC_00121
  • DSC_00142
  • DSC_00172
  • DSC_00202
  • DSC_00232
  • DSC_00322
  • DSC_00361
  • DSC_99861
  • DSC_99891-433x291

Наталія Малімон