Стрітенський вечір православної молоді: у стінах Луцького коледжу технологій бізнесу та права говорили про значення молитви, співали духовні піснеспіви та просто спілкувались

Вже доброю традицією у Волинській духовній семінарії стало проведення, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, стрітенських вечорів, в ході яких молодь Луцька збирається і спілкується на духовні теми. Цьогоріч цей захід вперше вийшов за межі семінарії і пройшов у стінах Луцького коледжу технологій бізнесу та права

Участь у заході взяли студенти ВДС, а також Луцького педагогічного коледжу та Луцького коледжу технологій бізнесу та права, молоді православні лучани – учасники хору «Неувядаємий цвіт».

Розпочався захід зі спільної молитви «Царю Небесний» та тропаря Покрову Божої Матері, який проспівав хор ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра. До присутніх також зі словами вітань звернулись ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, а також директор Луцького коледжу технологій бізнесу та права Станіслав Щеблюк. Священики привітали молодих людей із Всесвітнім днем православної молоді, побажали їм плідно і з духовною користю провести цей вечір. У свою чергу директор коледжу Станіслав Щеблюк подякував священнослужителям та студентам ВДС за те, що завітали до стін цього навчального закладу, вирішивши саме тут провести стрітенський вечір.

Священики також подарували директору коледжу копію чудотворної Почаївської ікони Божої Матері.

Темою вечора була така надзвичай важлива у житті кожного православного християнина річ як молитва. Чи всяка молитва правильна та угодна Богу, чи вміють люди дякувати Богу – на ці та інші запитання намагались знайти відповідь учасники вечора, разом із ведучими – студентами ВДС дияконом Віктором Мартинюком та Павлом Мельником.

Тему молитви розглядали у різноманітних аспектах, зокрема учасники вечора переглянули відеофільм на тему «Дива молитви».

Особлива увага була приділена Молитві Господній «Отче наш». Адже ця на перший погляд проста молитва має великий духовний зміст, змістовним і важливим є кожне прохання. Про це докладно розповіли ведучі, наводячи також приклади із духовної літератури.

«Перед Богом мама на колінах, щирим серцем молиться вона», – такими віршованими рядками розпочалось висвітлення теми важливості батьківської молитви, особливо материнської.

Цю істину, в ході розкриття сюжету жанрової сценки, зрозумів її герой – успішний молодий чоловік, який досягнувши успіху кар’єрі та особистому житті забув про найріднішу людину на світі – рідну маму, забув і про Бога віддавшись життєвим турботам. Зовні щасливий чоловік спочатку чує голос власної совісті, а потім зустрічає друга дитинства, якого просить прочитати листа від матері. А потому серце його змінюється і знову наповнюється любов’ю до матері, яку він має неодмінний намір відвідати. Материнські молитви були відтворені на сцені також і у образі запалених свічок.

Історію молодого чоловіка, якого молитва матері підтримувала усе життя розповів і ведучий – студент курсу ВДС Павло Мельник.

Пролунав під час вечора заклик молитись за Україну, особливо у наш складний час, щоб Господь послав нашій землі довгоочікуваний мир.

«Свою Україну любіть, любіть її во время люте. В останню тяжкую минуту за неї Господа моліть», – такими словами великого Кобзаря Тараса Шевченка завершилась тематична частина вечора.

Програма включала до себе концертні номери. Так хор студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра майстерно виконав кант «Кудеяр отаман», кілька доволі духовних піснеспівів пролунали і у виконанні молодіжного хору «Неувядаємий цвіт». Учасники цього колективу також проспівали і відому ліричну пісню «Гей соколи», улюблену в Україні і Польщі.

Ансамбль народної музики «Волиняни» виконав і народну пісню.

На завершення вечора до присутніх звернувся ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз. Батюшка розповів про надзвичайно велике значення молитви у особистому духовному житті православного християнина і розповів про те як правильно треба молитись у наш час. Отець ректор також подякував організатору позакласних заходів ВДС священик Вадиму Лебедю за організацію вечора. Представників світської студентської молоді він також запросив на зустрічі православної молоді, які у стінах ВДС проводить голова Молодіжного відділу Волинської єпархії ієромонах Ілля (Вишневський).

Завершився вечір молитвою «Достойно є» та волинським многоліттям, яке проспівав хор студентів ВДС.

  • 1
  • 57CWoHZ8HJo
  • A6Ewqvic1XY
  • I5lwMOtHqyk
  • MjvOIIoYCsw
  • TahZTGs7gGA

Джерело