Учні недільної школи помолилися за померлих голодною смертю

Як часто промовляємо слова молитви, може й не один раз у день. А чи завжди затримуємо свою думку на них? “Хліб наш щоденний, дай нам сьогодні” – просимо Господа і ні тіні сумніву у наших душах, що Він його не дасть

Адже хліб цей – насущний, для щоденної тілесної потреби людини. Власне кожний рядок молитви “Отче наш”, яку перед пам’ятником жертвам політичних репресій у Старому місті читали учні недільної школи, у такі хвилини вражає своїм змістом. Бо у час, коли нашу рідну державу руйнує війна й агресор, так важливо простити провини один одному, визволити людські душі від лукавого, аби бути міцними у своїй вірі і надії на Господа.

А дитяча молитва щира і відкрита. Коли дитячі уста співають “Господи, помилуй!”, віриш, що їх таки почують. Учні недільної школи при кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька вшанували пам’ять померлих голодною смертю хресним ходом і молитвою. Від недільної школи до пам’ятника жертвам політичних репресій вони ішли з хоругвами, і такі ж серйозні були обличчя у цих маленьких діточок. Несли квіти, які поклали до пам’ятника, і лежали там вже інші букети, у які впліталися колоски пшениці та гілки калини. З лампадок на Замковій площі було викладено хрест. Директор недільної школи ієромонах Ілля (Вишневський) розказав діткам про ті недобрі часи, коли люди зі злої волі не мали нічого їсти. Не мали зовсім нічого, говорив він, але навряд чи дитячий розум міг сьогодні осягнути це явище. Як це: нічого?.. Олег Редько, викладач недільної школи й четвертокурсник історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, каже, що так, сучасні діти не зовсім усвідомлюють Голодомор як явище, спрямоване проти нашого народу. Але дорослі мають їм розказувати про те, що було у нашій історії, аби вчилися цінувати життя своє і життя ближнього свого, аби цінували навіть той хліб насущний, який нам ще дає сьогодні Господь.

Отець Ілля прочитав молитву за всіх померлих голодною смертю, дітки разом зі своїми викладачами та батьками проспівали їм “Вічну пам’ять”.

  • DSC_0601
  • DSC_0602
  • DSC_0604
  • DSC_0607
  • DSC_06091
  • DSC_0614
  • DSC_06181
  • DSC_0621

Молодіжний відділ єпархії