Молебень “за збереження життя” почали служити у храмі Всіх святих землі волинської

І ПОКАЯННЯ, І БЛАГАННЯ

Вони переповнюють луші багатьох людей під час цього молебню. Перший таки й молебень відслужив священик храму Всіх святих землі волинської Георгій Віхоть. Молебень служиться кожної п’ятниці відразу після Літургії, і щоразу все більшає записок, які подають парафіяни саме на цей молебень

Отець Георгій каже, що певним чином до служіння саме такого молебню спонукала та неоголошена війна, яка нині триває на сході України. Адже чи не щодня там гинуть люди. Гинуть люди і під час стихійних лих, при різного роду катастрофах, та, врешті, пришвидшують свою смерть і через багато поганих звичок. А чи прийде на цю землю той, хто замінить загиблих, якщо і аборт сьогодні вже давно не є чимось надзвичайним?.. Проте молебень недарма служиться саме заради збереження життя. У Господа просять не тільки збереження життя, яке тільки зачате, а й здоров’я для мами, для дитяти, котре, не зважаючи ні на що, з Божої волі прийде на цей світ. Просять у Господа благословення зачати дитя, ті, кому цієї милості ще не було подаровано. Адже і досвідчені лікарі кажуть, що з’явитися на світ людині допомагають медики, але людське життя дарує тільки Господь.

Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт благословив, аби покровителем молебню та всіх, хто братиме у ньому участь, хто звертатиме свої молитви до Бога, були віфлеємські немовлята. Ми ж всі добре знаємо зі Святого Письма, що 14 тисяч віфлеємських немовлят було вбито за наказом царя Ірода. Це перші мученики за Христа, адже саме Іісуса Христа, народженого у Віфлеємі, у шукав поміж цими тисячами цар Ірод. Віфлеєм часів Богонемовляти – невелике місто поруч із Єрусалимом. Саме воно стало свідком вселенської радості, а невдовзі – і місцем невимовного жаху. Цар Ірод, дізнавшись від волхвів про народження Месії, збожеволів від страху втратити трон та могутність. Мудрі волхви не повідомили Іроду, де саме шукати Іісуса. Відтак цар віддав наказ вбити усіх немовлят. Ця трагічна подія відбулася не відразу після Різдва Христового, а пізніше, тому й наказав Ірод убивати всіх дітей віком до двох років.

Церква і через дві тисячі років після цієї події молиться до віфлеємських мучеників та пам’ятає про їхні страждання. Святі мощі немовлят зберігаються у склепі поруч із Храмом Різдва Христового. Часточка мощей одного із немовлят є у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври поруч із церквою Різдва Христового. Віфлеємським немовлятам моляться діти, моляться батьки за дітей, моляться за вбитих дітей у череві жінки, за тих, які народилися недоношеними. Моляться і за те, аби Господь почув бездітні сім’ї. І за щирою молитвою та по вірі вашій і отримують бажане.

– Спочатку люди могли подумати, що під час молебню за дарування життя священики будуть… сварити жінок, які роблять аборти, – каже отець Георгій Віхоть. – Але ми найперше хочемо донести до віруючих людей, що життя – це найбільший дар Божий, і його треба берегти, дякувати Господу за подароване ним щастя.

Наталія Малімон