Волинські семінаристи ознайомилися із Ужгородською українською богословською академією

В Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила та Мефодія відбулася зустріч з семінаристами й викладачами Волинської духовної семінарії

Її відкрив ректор академії професор архімандрит Віктор(Бедь). Коротко зупинився на історії створення, головних цілях академії та на її особливостях. Це єдиний такий навчальний заклад в Україні, де поєднуються духовна та світська освіти. І створені у ньому всі можливості для гармонійного й всестороннього розвитку студентів. Духовний наставник адже нині має бути глибоко освіченою людиною, адаптованою до реалій та вимог часу.

Волинських семінаристів цікавили як навчальні дисципліни , які викладаються, так і можливості набуття практичних навиків церковної діяльності. Вони довідалися, що при академії є хор з числа студентів, діє академічний храм. І студенти, і викладачі академії беруть активну участь в науковій роботі, готують та захищають дисертації з богословських дисциплін. Є своя аспірантура та докторантура. Випускники багатьох семінарій продовжують навчання саме в Ужгородській академії. І не лише з України. На міжнародних контактах академії зупинився її духівник протоієрей Іван Моланич. Він розповів, що навчаються тут студенти з Угорщини, Словаччини, Греції, з Росії та Молдови. Географія дуже широка. Диплом державного зразка визнається в усіх країнах, а це дає хороші перспективи молоді.

Протоієрей Олександр Кондратюк, вчений секретар Волинської духовної семінарії та протоієрей Вадим Лебідь розповіли про свій навчальний заклад, обмінялися думками щодо подальшої співпраці, а також подарували академії унікальне видання Луцького Євангелія, перші згадки про яке датуються ще 14 століттям.

Ректор УУБА архімандрит Віктор (Бедь) в свою чергу передав святим отцям видання, які підготовлені до друку в Ужгородській академії. Серед них Служебники українською та російською мовами, а також збірник наукових праць «1150-річчя заснування Української Православної Церкви (з центром Митрополії в Києві): духовно-історичні передумови та цивілізаційна спадщина».

Джерело