Відбулась методологічна конференція викладачів недільних шкіл Луцька: із методикою ведення уроків та відносин з учнями присутніх знайомив досвідчений вчитель-методист

Бути вчителем – відповідальна і важка справа. Досвід і методика викладання здобуваються роками, а до особистості кожного учня слід вміти знайти підхід. Це ж стосується і викладання у недільній школі, тим більше що там діти навчаються Закону Божого, вічних істин богопізнання і праведного життя, врешті вчаться бути справжніми віруючими православними християнами, гідними громадянами своєї держави

Ввечері 25 вересня у стінах ВДС де проводить заняття недільна школа при Свято-Покровському кафедральному храмі, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, відбувся доволі оригінальний захід – своєрідна методологічна конференція викладачів недільних шкіл, що діють при храмах міста Луцька. Своїм досвідом із присутніми поділилась досвідчений вчитель-методист, викладач французької мови прихожанка Свято-Покровського кафедрального храму Ніна Мокійчук.

Своєрідний «семінар» відкрив ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз. Він зауважив, що у недільній школі діти систематично вивчають істини Православної віри, християнську етику та мораль, Святе Письмо і викладання цих предметів є справою доволі відповідальною. «Діти повинні бачити, що слова не розходяться із ділами, а знання, вміння їх подати, і що найголовніше, любов до дітей – ось ці три основи без яких не можна бути справжнім вчителем. Діти це наше майбутнє і ми повинні віддавати їм наше серце», – сказав отець ректор.

«Ми у нашій недільній школі намагаємось все це робити, знаходити підхід до кожної дитини», – додав директор недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі ієромонах Ілля (Вишневський).

Отож потім слово взяла вчитель-методист Ніна Мокійчук. Вона докладно розповіла про усі деталі вчительської роботи. Виявляється здібностей педагог повинен мати доволі багато,. І знати свій предмет, і вміння його викладати, тобто дидактичні здібності, бути авторитетом для учнів, вміти «завоювати» їх серця.

«Методика напрацьовується роками. Але якщо є любов до дітей, знання, бажання вдосконалюватись – початок гарний», – розповіла вона. До слова, вчитель повинен пам’ятати, що кожна дитина – особистість яка потребує уваги та індивідуального підходу.

Своїм досвідом викладання у недільній школі поділився і настоятель храму святої Марії Магдалини протоієрей Олександр Колб. Батюшка наголосив, що головна роль і керівництво навчальним процесом недільної школи повинна належати священику: «діти повинні бачити священика, це – унікальна можливість ближче спілкуватись зі священиком. Ми у нашій недільній школі практикуємо разом паломницькі поїздки, туристичні поїздки, цікаво проовдимо дозвілля».

Усі присутні погодились, що завдання недільної школи – давати не теоретичні знання з основ віри. «Навчити дітей бачити Бога, допомогти їм зустрітись із Богом, дати правильні основи життя – ось що головне», – підкреслив настоятель храму Святої рівноапостольної княгині Ольги священик Тарасій Ладецький.

Учасники конференції також мали можливість також просто поспілкуватись між собою, поділитись досвідом та в певній мірі і подискутувати.

  • DSC_0053-433x290
  • DSC_00641-214x143
  • DSC_0068-214x143
  • DSC_0073

Джерело