Сучасний світ навколо нас

У Луцьку православні підлітки розмірковували над сенсом християнського життя та православною відповіддю на проблеми сучасності – у недільній школі при кафедральному храмі відбувся випускний екзамен.

«Сучасний світ навколо нас», - такою була тема випускного екзамену, який з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, відбувся у недільній школі, яка діє при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька. Сам екзамен був не зовсім класичним, адже 14-річні випускники останнього класу цього навчального закладу демонстрували його директору ієромонаху Іллі (Вишневському) та викладачам – вихованцям ВДС та православним студентам світських вишів не підсумкові знання із програми Закону Божого, а вміння мислити по-православному стосовно різноманітних аспетктів життя, вміння висловлювати та захищати свою віру.

«Сенс життя, життя християнина та спокуси, віра в Бога та зустріч із Ним, скорботи і хвороби» - такими, були, зокрема, теми доповідей із якими перед екзаменаційною комісією виступили 17 підлітків, які завершують цього року навчання у недільній школі, яке тривало майже 10 років.

Хлопці та дівчата, до слова, демонмструючи вміння розмірковувати над цими темами, цитували не тільки Біблію, але і Отців Церкви, таких як святитель Іоан Златоуст та Єфрем Сирин. Випускниця Валентина Кметь, до прикладу обрала темою своєї доповіді питання вічного життя, смерті та стану душі після смерті, а Назар Бурда розповів про історію великої християнської святині – Туринської плащаниці.

Під час доповідей випускникам доводилось відповідати і на доволі цікаві та по-своєму складні запитання екзаменаторів.

«Завдяки такій формі навчання і самопідготовки підлітки мають можливість висловити православний погляд на проблеми сучасності. Це – неодмінна і вкрай потрібна складова для формування їх майбутнього дорослого життя як життя правосланвих християн. Вони таким чином ще раз стверджуються у Святій Православній вірі», - зауважив у коментарі прес-службі Волинської єпархії директор недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі ієромонах Ілля (Вишневський).

«Я є класним керівником цієї групи учнів нашої недільної школи впродовж останніх чотирьох років. І я можу сказати, що вони із православних дітей вже сформувались у правосланву молодь», - підкреслив викладач недільної школи вихованець IV курсу ВДС Павло Чамахуд.

Самі юні випускники визнають, що подібна форма перевірки їх знань їм до вподоби. «Ти думаєш, береш інформацію з різних джерел, на практиці використовуєш те, чому нас наші наставники навчили за роки навчання у недільній школі», - ділиться враженнями випускник недільної школи 14-річний Данило Орачевський.
Про результати іспиту випускники дізнаються вже наступної неділі.

Молодіжний відділ єпархії