«Чорнобильська літургія» прозвучала у Вінниці напередодні роковин Чорнобильської трагедії

Захід, присвячений 30-й річниці Чорнобильської трагедії, відбувся 21 квітня у залі Вінницької обласної філармонії

В рамках заходу прозвучала «Чорнобильська літургія» митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана. Цей твір був написаний у спомин Чорнобильської трагедії та в пам’ять про загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Літургію виконали два провідні музичні колективи Вінниччини: академічний муніципальний камерний хор «Вінниця» під керівництвом народного артиста України Віталія Газінського та академічний камерний оркестр «Арката», керівник якого заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков написав оркестрове аранжування для «Чорнобильської літургії».

foto7610

На концерті були присутні автор твору митрополит Іонафан і митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Перед початком концерту митрополити Симеон та Іонафан звернулися до присутніх у залі чорнобильців. Владика Симеон подякував тим, хто брав участь у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи, жертвував своїм здоров’ям і ризикував життям у боротьбі з радіацією. На знак вдячності чорнобильцям від усієї громади і від Української Православної Церкви владика Симеон вручив ліквідаторам церковні нагороди. З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія кільком ліквідаторам були вручені ордени і медалі Української Православної Церкви. Інші отримали відзнаки і грамоти Вінницької єпархії.

Даниною пам’яті загиблим стало виконання Чорнобильської літургії, яке доповнював своїми коментарями ведучий концерту секретар управління Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко.

Джерело