Митрополит Симеон освятив унікальний тренінговий центр для інвалідів

21 вересня у с. Дорожне Вінницького району відбулося урочисте відкриття тренінгового Центру самостійного проживання інвалідів у громаді. Засновниками Центру є Асоціація захисту і допомоги інвалідам «Відкриті Серця» і Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій»

Метою заснування Центру є надання можливості людям з важкими формами інвалідності навчитися самостійно жити у громаді і бути мінімально залежними від своїх близьких чи опікунів. Для цього у центрі працюють психологи і тренери, які навчають людей користуватися інвалідними візками так, щоби долати припони, які можуть трапитися їм. Це, наприклад, високі сходинки, неправильний пандус, рейки трамвая або піщана дорога, у якій в’язнуть колеса візка. Для того, щоби інваліди мали змогу здобути такі навички, засновники побудували у центрі спеціальну полосу перешкод, яка є унікальною в Україні.

Унікальним є й те, що Центрі навчатимуть не лише інвалідів, але й їхніх ро-дичів, яким також надається житло у Центрі, щоби вони знали як правильно поводити себе із близькою людиною, котра стала інвалідом. Планується, що незабаром у тренінговому Центрі поселять ся чотири сім’ї з воїнами АТО, які стали інвалідами в результаті бойових дій на сході України. А поки що тут проживатимуть діти і молодь з інвалідністю, яким також необхідна допомога кваліфікованих спеціалістів.

До речі, представник соціального відділу Вінницької єпархії протоієрей Максим Мельничук також є частим гостем у Центрі, де через спілкування і моли-тви надає підопічним Центру духовну підтримку. Потужну матеріальну допомогу Центру надає Вінницька єпархія УПЦ і особисто митрополит Вінницький і Барський Симеон. Привітавши усіх присутніх на урочистому відкритті Центру, владика пообіцяв, що і надалі надаватиме разом із духовенством і віруючими допомогу для того, щоби Центр розвивався і давав надію і опору у житті як пораненим воїнам, так і іншим людям, які народилися з ін-валідністю, або набули її в результаті травми.

В урочистому відкритті тренінгового Центру взяли участь представники об-ласної влади на чолі з заступником голови Вінницької обласної ради Н. Солейко, представники обласної та керівник Вінницької районної адміністрації В. Шмігель, а також багато меценатів і партнерів Центру. Усі вони говорили добрі слова на адресу засновників, бажали здоров’я їхнім підопічним і наголошували, що цей Центр, який є унікальним для України, повинен стати взірцем для створення подібних закладів й у інших регіонах.

Після вітальних слів митрополит Симеон звершив Чин освячення будівлі Центру і окропив його приміщення святою водою. Вже після завершення урочистої частини владика передав чергову допомогу від Вінницької єпархії на розвиток Центру і для забезпечення потреб його пацієнтів.

  • 2-69
  • 3-71
  • 4-58
  • 5-62
  • 6-50
  • 7-42
  • 8-37
  • 9-32

Прес-служба Вінницької єпархії