Розпочала свою роботу група безоплатних донорів крові

…Чиєсь життя й судьбу рятує донор,
І кров його освячує Христос.

О, це не просто: кров’ю поділитись
Та ще й в часи, коли сутуга гне.
Тож низько-низько хочеться вклонитись
Тим, хто в данні святому не мине.
Тамара Севернюк

6 квітня волонтери групи донорів «Краплина, що рятує життя» Служби милосердя Свято-Успенського храму міста Умані вперше стали донорами: добровільно та – що важливо – безоплатно здали кров. Донація крові відбулась у відділенні заготівлі та переробки крові Уманської міської лікарні №3

Троє молодих людей (серед них одна дівчина) проявили себе як свідомі громадяни та, переборовши свої страхи та побоювання, поповнили банк крові. Один із добровольців, студент Владислав, наважився на такий вчинок не просто так – раніше йому самому довелося відчути потребу в донорській крові. Тепер же він вирішив врятувати чиєсь життя і здоров’я. До речі, разова здача крові може врятувати два життя.
Почувши про акцію безоплатної здачі крові, до групи донорів приєдналася уманчанка Олена, яка здає кров регулярно.
Головний лікар Уманського відділення заготівлі та переробки крові Клименко Іван Михайлович розповів, що кожного дня близько 10-15 осіб віком переважно від 30 до 40 років здають кров на потреби хворих рідних та близьких. Після здачі кров обов’язково перевіряють, тому донорство – це ще й прекрасна можливість перевірити стан власного здоров’я. Після лабораторних досліджень, якщо немає жодних протипоказань, кров передають на карантинізацію строком на 6 місяців. Тільки після закінчення цього терміну кров можна використовувати.
Відділення заготівлі та переробки крові забезпечує Уманську міську та районну лікарні, жіночу консультацію та пологовий будинок. В разі потреби кров з Уманського відділення може бути використана і для пацієнтів медичних закладів 6 районів Черкаської області, серед них Жашків, Монастирище, Тальне.
«На даний момент в місті немає гострої потреби в донорській крові, але запаси повинні бути», – наголосив заввідділенням Іван Михайлович.
За даними МОЗ сьогодні 75 764 особи мають статус почесного донора України – це люди, які більше 40 разів безоплатно здали кров. Є з-поміж них і Герой України – Володимир Ніколаєв з Дніпропетровщини, його внесок – 663(!) донації крові, він досі є активним донором.
До таких показників волонтерам Служби милосердя ще далеко, але перший крок вже зроблено. Від тепер за кожну здачу крові волонтери отримуватимуть символічні краплинки у подарунок. І рівно через рік за їх кількістю буде визначено найактивнішого донора, який отримає почесне звання «ДОНОР РОКУ».
До 2020 року ВООЗ поставила перед всіма країнами завдання досягнути добровільного безоплатного донорства крові, тому запрошуємо всіх небайдужих уманчан стати донорами групи «Краплина, що рятує життя» і безоплатно здати кров, щоб у випадку необхідності нею можна було скористатися безкоштовно.

Ще раз дякуємо всім сміливцям, які наважилися стати донорами!

  • 3AXp4zNCszE
  • 8q_6T_uVB6c
  • JMDgGxOSzS0
  • Qt2W8TNgHW0
  • Z6hmc7hk3lc
  • _-FMr_1RoPg
  • lhYpWDBWY7U
  • ozyeMPFFi7Y
  • sx5ljLCf3Ls
  • tyV0hTRmBGE

Олена Плахтієнко