«Приїхали з молотками та болгаркою», - в УПЦ розповіли подробиці нового захоплення храму на Тернопільщині

Місцева громада Української Православної Церкви в селі Кути Тернопільської області, використовуватиме всі можливі правові механізми для захисту храму на честь святої праведної Анни від церковних рейдерів

Про це заявив настоятель храму протоієрей Ігор Кушнірук, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Ми подали заяву до поліції по 179 статті (незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь, - ЦІ УПЦ.) і тепер чекаємо 24 години на відкриття кримінального провадження. Якщо провадження не відкриють, ми будемо звертатись до суду, адже при даній владі та поліції, яка бездіяльна, нам треба буде змушувати в судах розслідувати цю справу», - підкреслив отець Ігор.

За словами священика, представники УПЦ КП та «Правого сектору» добре підготувались до захвату храму.

«Приїхали на мотоциклах, автомобілях, з молотками, ломами, болгарками порвали та потрощили замки, та вчора ж ввечері поїхали. Зараз біля храму та в середині нікого немає. Коли я подавав заяву до поліції, мене з насмішкою питали: «На яку годину будете правити службу в неділю, щоб ми знали на яку годину будемо ми». Наразі віруючі збираються на богослужіння у пристосованому приміщенні – наметі, встановленому мешканцями села на приватній території», - додав священик.

Також настоятель храму сказав, що ніхто з членів місцевої громади УПЦ не має наміру вирішувати конфлікт силою: «У нас битися ніхто не збирається», - зауважив протоієрей Ігор Кушнірук.

Нагадаємо, що 14 вересня, прихильники УПЦ КП та «Правого сектору» здійснили силове захоплення храму на честь святої праведної Анни села Кути Тернопільської єпархії УПЦ. На церкві був зрізаний замок.

Храм у Кутах був зачинений близько півроку назад, а бажання заволодіти ним представники УПЦ КП виявили у грудні минулого року, коли намагалися захопити. У Тернопільському господарському та Львівському апеляційному судах констатували, що через відсутність формального документу – довідки про введення храм в експлуатацію – віруючим УПЦ храм не належить. Проте громада села Кути не полишає надії на справедливість у справі захисту власного храму.