Паломництво дитячої недільної школи кафедрального собору в Полтаву

10 листопада 2019 року, в день пам'яті преподобного Нестора Літописця, недільна школа духовно-просвітницького центру при Спасо-Преображенському кафедральному соборі здійснила паломництво в Полтаву

Діти відвідали Полтавський Хрестовоздвиженський жіночий монастир, побували в Полтавському краєзнавчому музеї і на зворотньому шляху заїхали в Охтирку поклонитися Охтирському образу Божої Матері, що в Покровському кафедральному соборі. Дітей зустрів благочинний собору протоієрей Євгеній Сопіга і, благословивши, помазав єлеєм від лампади, що теплиться перед місцевою святинею.

Полтава зустріла теплою, осінньою погодою сумських паломників. У монастирі було проведено екскурсію та розказано історію монастиря. Заснований він у 1650 році, був спочатку чоловічим і тільки з 1942 року став жіночим.

У 1709 році монастир був резиденцією Карла ХІІ, після Полтавської битви монастир відвідував Петро I, у 1787 році його відвідала імператриця Катерина II в супроводі Г. Потьомкіна, О. Суворова і М. Кутузова. Був в цьому монастирі і Т.Г. Шевченко, який відобразив монастир в малюнку, який так і називається "Воздвиженський монастир" (1845 р.). Цей малюнок увійшов до збірки його робіт - альбом "Мальовнича Україна".

Одна зі святинь монастиря – це ікона Божої Матері "Сподівання усіх кінців землі". Написана вона ченцем Данилом на стіні своєї келії, що знаходилася на дзвіниці. І багато ще цікавого дізналися з життя монастиря та сучасного життя обителі. Приклалися до святинь монастиря, відвідали усипальницю Хрестовоздвиженського храму, побували в справжній чернечій келії, відвідали дзвіницю і храм на третьому ярусі дзвіниці, в якому часто відбуваються вінчання. З цієї дзвіниці відкривається чудовий вид на Полтаву. Підкріпившись смачним обідом, дбайливо приготованим для дітей-паломників, поїхали в краєзнавчий музей Полтави.

Зараз в музеї знаходиться більше 190 000 експонатів, великі колекції монет, керамічних виробів, археологічних знахідок, є навіть скелет мамонта. З безлічі відділів діти відвідали експозиції археології, релігії, етнографії, відділ, присвячений флорі і фауні Полтавщини, відділ козацької доби з обладунками, зброєю, предметами побуту. Розділивши паломників на дві групи, провели екскурсії по відділах, не тільки розповідаючи, але і дуже активно спілкуючись з дітьми, перевіряючи їх знання на різні теми відповідно відділам і закріплюючи їхні теоретичні знання, отримані в шкільних програмах, наочним матеріалом.

Після таких насичених екскурсій діти хоч і втомилися, але з радістю продовжили шлях в Охтирку, щоб прикластися до Слобожанської святині - Охтирського образу Божої Матері. В Охтирку в'їхали вже пізно увечері, побували в кафедральному соборі, помолилися біля Охтирських святинь і благополучно повернулися до Сум.

Вражень було стільки, що в неділю, після занять недільної школи, батьки та діти залишилися переглянути спільно фотографії з паломництва і поділитися враженнями від захоплюючої поїздки. А батьківський комітет школи для дітей приготував солодкий стіл для більш приємного і сімейного спілкування.

  • 20191109_114612-730x500-9fc
  • 20191109_121819-730x500-5b6
  • 20191109_145318-730x500-5b6
  • 20191109_151316-730x500-0a6

Джерело