На свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господня паломники з Центру православної молоді побували в урочищі «Образ»

14 серпня 2019 року, в день Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господня прочани з Центру православної молоді (керівник – протоієрей Володимир Равлюк) побували в урочищі «Образ»

Цікавий факт: ми звикли шукати щось особливе далеко від дому: в інших містах, регіонах та навіть країнах. Насправді ж все необхідне, прекрасне і дивовижне – поруч. Так православна молодь Сум відкрила для себе святе джерело, до якого не треба їхати три доби, адже знаходиться воно зовсім близько – біля села Великий Бобрик Краснопільського району.

Як відомо, колись давно тут у лісі заблукав хлопчик. Коли дитину знайшли на узліссі, хлопчик розповів, що його туди вивів дідусь. Але більше дідуся цього в лісі ніхто не бачив. Тільки в лісовому джерелі знайшли старовинну срібну ікону Святителя Миколая. Скільки не намагалися люди віднести образ до храму, кожного разу він незрозумілим чином повертався до джерела, де знаходиться і зараз. Мабуть, так Господь намагався показати людям, що вода в джерелі наділена надзвичайною цілющою силою. І це було правдою. Збереглися, наприклад, записи про те, що у 10-місячного сина поміщиці Ірини Власовської були жахливі гнійні висипання на шкірі. Дізнавшись про чудесну ікону Святителя Миколая, мати принесла дитину до неї, омила тільце малюка водою і повернулася додому. Розгорнула сина, а гнійних ран як і не бувало!

У 1808 році (за іншими джерелами, в 1822 році) недалеко від джерела був закладений храм на честь Вознесіння Господнього з трьома престолами. Будувався він на кошти генерал-майорші Єлизавети Рахманової. Сталося це після того, як на джерелі дивовижним чином зцілився її син Григорій. Хлопчик страждав від серйозної хвороби (можемо припустити, що від гемофілії). Варто було зробити лише якийсь рух, як починалася кровотеча, причому кров йшла з горла, носа і вух. Куди тільки не зверталася бідна мати, ніхто не міг допомогти. І ось, дізнавшись про джерело, вона приїхала до цього місця з Григорієм на кілька днів. Хлопчик купався, пив цілющу воду, і хвороба відступила. Згодом Григорій Рахманов став військовим, за участь у розгромі армії Наполеона отримав найвищий ранг – таємний радник царя. А його мати почала будувати спочатку каплицю, а потім храм заввишки 42 м з масивними колонами і дорогими іконами. Деякі з них писалися в Італії. У 1851 році храм був освячений преосвященним Філаретом.

01-730x500-152

Джерело пережило багато перипетій, деякий час було зовсім занедбане, каплицю знищили. Відродження почалося в 2005 році з ініціативи лісівників. Незабаром Митрополитом Сумським і Охтирським Євлогієм там була знову освячена каплиця. До джерела потягнулися віруючі у пошуках Божої допомоги. І її дійсно отримують!

Відомо багато випадків зцілення в наші дні. Так, наприклад, після купання в джерелі в однієї жінки пройшла екзема, в одного чоловіка великий опік на нозі зажив протягом дня, а інший зцілився від онкології.

Пощастило і прочанам із сумської молодіжки помолитися в цьому місці. Юнаки та дівчата занурились у воду, температура якої +4-6 °C. Цікаво, що кілька років тому Центр православної молоді вже бував біля джерела, і тепер молодіжка взялася відроджувати старі традиції.

Приєднуйтесь до нас, будемо разом досліджувати православну Сумщину!

Зустрічі молодіжки проходять о 19.00 по понеділках в трапезній Спасо-Преображенського собору.

Джерело