З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія діти з сумських недільних шкіл здійснили чудову поїздку в місто Київ

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія діти з сумських недільних шкіл здійснили чудову поїздку в місто Київ

4 червня 2019 року, о пів на четверту ранку, за пів години до від'їзду, не дивлячись на ранній ранок, дітвора вже сиділа в автобусі. По дорозі до Києва діти один одному розповідали про свою підготовку до поїздки, про безсонну ніч і очікування чогось нового і цікавого від поїздки. До п'ятої ранку гомін в автобусі перейшов в мирне посопування юних мандрівників, на задоволення супроводжуючих, які переживали за безсонну ніч дітей. Через шість годин шляху мандрівники в'їхали в Київ, який зустрічав буденною суєтою людей, пробками на дорогах і наступаючою спекою. Але дітвору все це мало турбувало. Весь автобус вже гудів, як вулик, всі хлопці навперебій обговорювали проїжджаючі мимо "хаммери", "порше", "крузери" і "мотики" зрозумілою тільки хлопчакам мовою. А дівчата розглядали яскраві будинки нових районів, "висотки", що впираються в небо, ну і, звичайно ж, вітрини бутіків і різних магазинів, вчитуючись в їх назви і радіючи, знайшовши знайомі бренди. В'їхавши на міст через Дніпро, погляди і вигуки дітей були зосереджені на чарівному видові водної гладі з катерами і баржами, що відкрився, що більшість дітей бачило вперше, а до цього - тільки в підручнику й у фільмах. А попереду, на іншому березі, вже виднілася Лавра...
Відвідання Києво-Печерської Лаври – це перший пункт плану заходів поїздки, та й, можливо, головний. Адже наші мандрівники – вихованці недільних шкіл, а про Лавру і дивних святих цієї обителі вони не один раз вже чули на заняттях, а тепер мали можливість і самі в стародавньому монастирі побувати. Велична Лавра привітна для кожного, хто входить в неї, а тим більше для дітей. Як і в Святому Письмі ми чуємо слова Самого Спасителя: "Пустіть дітей і не бороніть їм приходити до Мене" (Мф.19: 14), так і Свята Лавра прийняла сумчан. Чудові храми, доглянуті дбайливими трудниками газони з квітами, святі джерела, ну і, звичайно ж, таємничі печери, в яких спочивають нетлінно святі ченці обителі древньої. Із запаленими свічками по коридорах печер, прикладаючись до святих мощей, благоговійно проходила низка наших дітей, серйозно і зосереджено вдивляючись в лики ікон над гробницями і вчитуючись в іменні таблички спочилих, слухаючи священика, пошепки передаючи почуте іншим. Відвідавши печери, подавши записки на поминання, спустилися до джерел святих Антонія і Феодосія. А освіжившись і набравши води, почали підйом до автобусу, заходячи в церковні лавки, щоб придбати пам'ятні сувеніри для рідних, що залишилися вдома.

Наступний і останній пункт подорожі - це колишній Жовтневий Палац, а нині Міжнародний центр культури і мистецтв Федерації профспілок України. Саме в ньому вже четвертий рік поспіль проходить Фестиваль доброти і дитинства "Божі Діти", ініціатором якого є Відділ соціального служіння Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Автобус за автобусом до Палацу під'їжджають діти з різних куточків України, які також приїхали на Фестиваль. Вже біля Палацу до нашої групи підійшли журналісти телеканалу "Глас" і діти розповіли їм про мету свого прибуття в Київ і про враження від відвідин Лаври.

Сам концерт вразив не тільки дітей, а й дорослих. На сцені виступали учасники відомих шоу "Голос. Діти", переможець "Голос країни 2017" протоієрей Олександр Клименко, Наталя Валевська, Ніколо Петраш, танцювальні колективи, хорові. Загалом, було що подивитися, а дітям з їх енергією ще і всидіти було складно, і не один раз вони з залу виходили для підтанцьовки співакам, включаючи нашу наймолодшу мандрівницю з групи - дворічну Ганну. А після останнього виступу з-під купола концертного залу на дітей полетіли різнокольорові повітряні кулі, які діти пускали по всьому залу і забирали з собою.

Після концерту на всіх дітей чекав солодкий стіл з величезним тортом, який владика Августин особисто розрізав і зі своїми помічниками роздавав всім присутнім. А ще кожній дитині був подарунок – красиво ілюстрована книга письменниці Марини Кондратенко «Перше свято життя. Хрещення. Дітям про православну віру».

Після такого насиченого дня, під літній теплий дощик, юрбою бігли в автобус. Зайнявши свої місця, кожен зайнявся своєю справою - одні телефонували рідним, ділячись враженнями, інші читали подаровану книгу, хтось зручніше влаштовувався в кріслі і готувався поспати, а хтось готувався до ЗНО навіть у поїздці!

До Сум приїхали вже вночі, хоч і втомлені, але задоволені такою чудовою поїздкою.

Учасники свята - діти і батьки - сердечно дякують митрополиту Євлогію за організацію поїздки, за увагу до дітей з малозабезпечених і неповних сімей, які змогли взяти участь у Фестивалі та побувати біля святинь міста Києва.

  • 05-1-730x500-b32
  • 05-2-730x500-6ca
  • 05-3-730x500-9f4
  • 05-4-730x500-dab

Джерело