Заява Сумської єпархії Української Православної Церкви

14 жовтня 2017 року з нагоди святкування на честь Покрова Пресвятої Богородиці в Сумах відбулись традиційні церковні урочистості на місці зруйнованого під час безбожних гонінь 30-х років ХХ ст. Покровського храму

Кожного року протягом тривалого часу в цей день православні сумчани збирались на місці зруйнованої святині для спільної молитви під час престольного богослужіння.

На виконання вимог чинного законодавства заздалегідь на ім'я Сумського міського голови О.М.Лисенка було надіслане відповідне повідомлення. Але Сумський міський голова замість відповіді виніс це питання на розгляд виконкому, який прийняв незаконне рішення про заборону богослужіння. Православним сумчанам вдалося переконати представників міської влади у незаконності такого рішення.

Відповідного листа було направлено також сумським правоохоронцям. Напередодні питання богослужіння на Покров обговорювалось на засіданні Сумської обласної ради церков та релігійних організацій під головуванням заступника голови Сумської обласної державної адміністрації Живицького Д.О.

Незважаючи на усі домовленості, православні сумчани, які прийшли на місце зруйнованого храму, побачили, що навпроти, на відстані 50 метрів, розташувалася група осіб із антицерковними плакатами та звукопідсилюючою апаратурою та почала транслювати гучну музику. Лише присутність правоохоронців стримувала радикальну налаштованість тих осіб. Провокація тривала протягом понад двох годин, поки відбувалося богослужіння.

Православні віруючі висловлювали своє обурення поведінкою провокаторів та бездіяльністю влади, яка так і не створила належних умов для проведення богослужіння на місці Покровського храму, який зруйнувала влада попередня.

Варто нагадати, що два роки тому православного віруючого Борисенка А.П. було жорстоко побито на території Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми, внаслідок чого людина до нинішнього часу перебуває у комі. Злочинець, якого було затримано, нині перебуває на волі попри те, що його провина доведена в суді. Цей приклад цинічної безкарності є свідченням неспроможності влади захистити своїх співгромадян.

З огляду на згадані події Сумська єпархія заявляе про таке:

1. Провокація на Покровській площі м. Суми під час богослужіння на місці зруйнованого Покровського храму викликає глибоке обурення православних жителів міста Суми.

2. Православні віруючі вважають, що їх законне право на віросповідання було грубо порушене та є наслідком бездіяльності міської та обласної влади в особах Сумського міського голови Лисенка О.М. та голови Сумської обласної державної адміністрації Клочка М.О., які несуть відповідальність за те, що відбувається в обласному центрі. Сумська єпархія вважає, що даний факт свідчить про нездатність влади створити умови для суспільної злагоди в Сумах.

3. Зважаючи на систематичні утиски православних віруючих на самоусунення посадових осіб органів державної влади та самоврядування від забезпечення законних прав і свобод православних віруючих, гарантованих Конституцією України, Сумська єпархія УПЦ залишає за собою право за потреби звертатися до вищих органів державної влади України, до міжнародних правозахисних організацій для захисту права на віросповідання.

Джерело