В Сумській єпархії стартувала благодійна акція на допомогу онкохворим діткам «До Світлого Дня – світлі вчинки»

Благодійний захід, який єпархія проводить вже п’ятий рік поспіль, проходитиме з 23 лютого по 12 квітня, і відбуватиметься в усіх храмах Сумської єпархії Української Православної Церкви в місті Суми та Сумській області

Мета акції – зібрати кошти для придбання медикаментів та медичного обладнання для відділення гематології та онкології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.

Організатори акції – Сумська єпархія Української Православної Церкви, Сумська обласна державна телерадіокомпанія.

Збір коштів через відбуватиметься через опломбовані скриньки у православних храмах єпархії, а також через розрахунковий рахунок в ПАБ «Укрсоцбанк».

***

На кошти, зібрані у 2011 р., а це понад 336 тисяч гривень, вдалося придбати дороговартісні цитостатичні препарати та препарати антибактеріальної терапії європейського виробництва, яких в Україні не виробляють. Окрім ліків, на які витрачено майже 280 тисяч гривень і які склали більш ніж піврічний запас для маленьких пацієнтів, закуплено 2 концентратори кисню американського виробництва та каталку для перевезення лежачих хворих.

У 2012 р. було зібрано майже 400 тисяч гривень. На них придбано апарат для збирання та змішування компонентів крові, системи для переливання крові та її компонентів, а також дороговартісні лікарські препарати для забезпечення протоколів лікування.

У 2013 р. за зібрані під час акції гроші було закуплено мікробіологічний аналізатор вартістю 500 000 грн. Апарат дозволяє виконувати високоякісне обстеження організму у короткі терміни, що вкрай важливо при гострих ускладненнях хіміотерапії, які можуть мати трагічні наслідки. За допомогою цього апарата всю інформацію про кров хворої дитини лікарі отримують у термін, що дає змогу врятувати пацієнта.

2014 рік був нелегким для всієї України, але акція «До Світлого Дня – світлі вчинки» знову знайшла підтримку. Було зібрано понад півмільйона гривень (512 тисяч грн.), які витрачено на спеціальний апарат для заходів реанімації (відкачування слизу із дихальних шляхів), а також для закупівлі найбільш необхідних дороговартісних медичних препаратів.

Рік 2015-й вже показав, що дітей з онкозахворюваннями не стало менше, навпаки – захворюваність зросла на 80%. Більш того, фіксуються випадки зовсім не характерні для дитячого віку. Натомість маємо нерегулярне державне фінансування та, відповідно, несвоєчасні закупівлі медичних препаратів. Так, у 2014-му ліки відділення отримало тільки в останньому кварталі року. Тож. мета цьогорічної акції – сформувати запас найбільш необхідних медпрепаратів для вчасної допомоги онкохворим дітям.

Нагадаємо, що всього в області – 147 онкохворих дітей, 29 із них наразі перебуває на лікуванні у відділенні онкогематології.

Для збору коштів відкрито благодійний рахунок:

Сумська єпархія УПЦ код:22596097 в ПАТ «Укрсоцбанк»

м. Київ МФО 300023 р/р 26004000069613 – для онкохворих дітей Сумщини

Джерело