На сайті Президента з'явилася петиція про недопущення передачі Малої Софії в користування УПЦ КП

На офіційному сайті Президента України була зареєстрована електронна петиція «Про недопущення передачі пам'ятки архітектури національного значення – Трапезної (Малої Софії) Національного заповідника «Софія Київська» в користування УПЦ КП»

Автором звернення до Президента є голова Правління Опікунської Ради Національного заповідника «Софія Київська» Федір Зернецький.

Петиція - https://petition.president.gov.ua/petition/21580

Відзначається, що намагання Міністерства культури України примусити заповідник укласти договір про безоплатне користування УПЦ КП пам’яткою архітектури національного значення – Трапезною (Теплою або Малою Софією) – «є прямою загрозою існування цілісного комплексу унікального заповідника, що призведе до втрати ним статусу об’єкта під охороною ЮНЕСКО».

«Рішення Міністерства про погодження такої передачі вже викликало шквал обурення у музейної спільноти і є заполітизованим, прийнятим потай від громадської, експертної та фахової спільноти. Воно грубо порушує зобов’язання України, прийняті нею після ратифікації Конвенції про охорону всесвітньої спадщини, та цілу низку інших міжнародних зобов’язань», – говориться в петиції.

«Оскільки при погодженні передачі Малої Софії в користування релігійній організації Міністерство проігнорувало думку представництва ЮНЕСКО в Україні та інших міжнародних пам’ятко-охоронних організацій, вимагаємо скасувати дане погодження», – йдеться у зверненні.

Також автор петиції закликає Президента України не допустити в майбутньому передачі Малої Софії в користування УПЦ КП.

Як повідомляється на сайті глави держави, «електронна петиція, адресована Президентові України, розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції».

Нагадаємо, що 4 березня відзначається День пам’яті святого благовірного князя Ярослава Мудрого, який збудував Софійський собор.

Джерело